Agenda Museum de Wieger

In de Ateliers: Michiel van Bakel - Objectief Landschap. Van Utopia tot Peel

Verlopen - Klik hier voor actuele activiteiten

 

In de Ateliers van De Wieger is het videowerk van Michiel van Bakel (1966) te zien. Hoewel het werk van vader en zoon heel anders is qua medium en sfeer, delen de kunstenaars een liefde voor de natuur. Dat feit wordt benadrukt in een zaal waarin werk over de Brabantse Peel van beide kunstenaars samenkomt.


OBJECTIEF LANDSCHAP. VAN UTOPIA TOT PEEL: MICHIEL VAN BAKEL

In de tentoonstelling Objectief Landschap. Van Utopia tot Peel neemt Michiel van Bakel de toeschouwer mee op een tijdreis door landschappen en media die hem in de afgelopen jaren gefascineerd hebben en dat nog steeds doen. Van Bakel legt zijn leefomgeving vast op een onconventionele manier. Niet snel met een telefooncamera, maar met zelfgebouwde camera’s, lenzen en cameraopstellingen waarmee hij vertraging, verstilling en verdieping bewerkstelligt en kiest voor een ander perspectief. Zelfs dertig perspectieven tegelijk als het moet, zoals in het videowerk Equestrian (2003) waarin dertig simultane perspectieven een politieagente te paard laten dansen en uiteindelijk laten verstillen.


BOGWATERS

Michiel van Bakels werkwijze is technisch en experimenteel. Dat blijkt onder meer uit het samenwerkingsproject met Glasmuseum Leerdam waarin hij glazen bollen, lenzen en camerahuizen liet blazen die hij inzette om ‘Blauwdruk van een stad’ te maken, een serie afdrukken waarop alleen gebouwen en bomen te zien zijn. Het levert wonderlijk verstilde beelden op die de blik van de beschouwer uitdagen.


Speciaal voor de tentoonstelling in De Wieger bewerkte Michiel van Bakel de film ‘Bogwaters’, over het Peellandschap en de Helenavaart, naar een interactieve installatie waarin bezoekers het tijdsverloop van de beelden in eigen hand kunnen nemen. Van enorme versnelling tot totale verstilling.


DE PEEL ALS GEMEENSCHAPPELIJKE DELER

‘Bogwaters’ is te zien samen met werk van Gerrit van Bakel waarin ook de nadruk ligt op de schoonheid van het unieke natuurgebied de Peel. Voor het eerst wordt het werk van beide kunstenaars in deze landschappelijke context samen getoond. In veel van zijn werken nam Gerrit van Bakel de Peel als middelpunt. Hij had een diepgeworteld gevoel van bezorgdheid over onze planeet en in het bijzonder het Peelgebied waar hij woonde. Veertig jaar geleden al vertelde hij ons wat nu nog altijd actueel is: laten we op een andere manier met de wereld omgaan, voordat het te laat is. Ook Michiel van Bakel zet ons met zijn dromerige en vervreemdende beelden aan tot nadenken over onze omgeving en de natuur.


Terug


Klik hier om onjuiste gegevens van Museum de Wieger te melden