Agenda Het Nationaal Modelspoor Museum

Magazijn van de dromen

Verlopen - Klik hier voor actuele activiteiten

 

Kunstnijverheid & houten speelgoed uit het Ertsgebergte Een reis vol herinneringen…

 

 

Vanaf december is in het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek de tentoonstelling Magazijn van de Dromen te zien. Deze tentoonstelling vertelt over de kunstnijverheid en het houten speelgoed uit het Ertsgebergte in Sachsen. De reis begint in de 19e eeuw met de kersttraditie en brengt ons terug in onze eigen kindertijd, toen velen van ons met het moderne VERO-speelgoed speelden. De tentoonstelling wordt door het museum in samenwerking met drie musea uit de regio georganiseerd ter afsluiting van het jaar Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa (LF2018).

 

Het Ertsgebergte ligt op het grensgebied van de Duitse deelstaat Sachsen en Tsjechië en lag tot het einde van de koude oorlog in de DDR. In de donkere bossen van Sachsen, waar de mensen al bijna duizend jaar van de schatten in de aarde leven, ontstond een traditie die net zo verbonden is met mensen als bomen met de aarde. Het hout vormt de basis van een buitengewone vorm van kunstnijverheid. In het begin maakten mensen objecten voor zichzelf. In de 19e eeuw vergaarden de producten internationale faam. Over de hele wereld bestelde en kocht men houten speelgoed, figuren en piramides. Tot op de dag van vandaag is dat niet veranderd.

 

De tentoonstelling begint in de 19e eeuw met de kersttraditie en brengt ons terug in onze eigen kindertijd, toen wij met het moderne VERO-speelgoed speelden. Naast het houten speelgoed staat het Ertsgebergte bekend om de kunstnijverheid. De tentoonstelling toont een vorm van vakmanschap waarbij de thema’s winter, mijnbouw, advent en kerstmis de hoofdrol spelen.

 


Terug


Klik hier om onjuiste gegevens van Het Nationaal Modelspoor Museum te melden