Agenda Landgoed Fraeylemaborg

Ploeg actief op Fraeylema tijdens Open Monumentendagen

Verlopen - Klik hier voor actuele activiteiten

 

Het landgoed Fraeylemaborg is gratis toegankelijk op de Open Monumentendagen 8 en 9 september 2018. Heel interessant is het dat de huidige leden van de kunstkring De Ploeg op zaterdag komen schilderen in het park en in de borg.

 

Vanaf 11.00 uur zijn de Ploegleden te vinden op de door hun gekozen plekken. Zij zullen tot plusminus 16.00 uur aan het werk ziin. De resultaten van deze Ploegbuitendag zullen geëxposeerd worden in het koetshuis van 14 oktober 2018 t/m 27 januari 2019.

 

Jaarlijks organiseert De Ploeg buitendagen en ontmoeten de Ploegleden elkaar en worden ook de vrienden van de Ploeg uitgenodigd. Een mooie gelegenheid om daar nu ook bij te zijn.

 

De Ploeg is opgericht op 1 mei 1918. Gestimuleerd door Franciscus Hermanus Bach (1865-1956) enthousiast docent van Academie Minerva. Binnen De Ploeg ontwikkelde zich het Groningse expressionisme. De kunststroming is tot op de dag vandaag springlevend kom dat vooral aanschouwen komende zaterdag.

 

Rondleiding

Aan de (gratis) rondleiding door de borg kan deelgenomen worden om 11.30 uur en om 13.30 uur. Aanmelden van te voren is niet nodig. Bij de borg staat een bord waar de deelnemers aan de rondleiding zich kunnen verzamelen.

 

Borgkinderen

Verder kan de expositie Borgkinderen, met historische kinderportretten uit drie eeuwen worden bewonderd in het Koetshuis. Vol trots lieten de borgbewoners en andere Groningers van stand hun kinderen portretteren die nu eeuwen later direct terugkijken in jouw ziel.

De kleintjes zijn feestelijk gekleed en hebben vaak speelgoed of een dier bij zich. Jongetjes hebben de eerste jaren een jurk aan, dat was makkelijker zolang ze nog niet zindelijk waren. Soms is op de achtergrond de stoere borg te zien waar het gezin in de zomer woonde. Ook zijn er aangrijpende herinneringsportretten, omdat veel kinderen al overleden op jongere leeftijd. In de 17e eeuw maakten drie tot vier van elke tien zuigelingen niet eens het eerste levensjaar vol.

 

Fotografie in de follies

In de follies (verrassende gebouwtjes) in het park zijn foto’s tentoongesteld rond het thema “Borgkinderen van nu”. Fotografen Sylvia Germes, Lia Tamminga en Wilco van der Laan laten elk een originele kijk zien op dit thema. In de Oranjerie zijn bovendien amateurfoto’s te zien van hedendaagse Borgkinderen, een selectie van de publieksinzendingen van de afgelopen maanden.

 

Nieuwe Speelkamer

Bewonder in de borg de nieuw ingerichte speelkamer. Dit vertrek is in oude stijl ingericht en laat herinneringen zien aan het alledaagse kinderleven in een borg. Jonge borgkinderen kregen thuis les van een gouverneur/gouvernante en hadden een kindermeisje. In 1910 en 1915 werden voor het laatst kinderen in de Fraeylemaborg geboren, de zusjes Jeanne en Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren.


Terug


Klik hier om onjuiste gegevens van Landgoed Fraeylemaborg te melden