Agenda Kasteel Radboud

Dag van de Kalligrafie in Kasteel Radboud

Verlopen - Klik hier voor actuele activiteiten

 

Deze themadag sluit aan op de expositie ‘Door middeleeuwse ogen’ op het Groot Hemelrijck. De kunst van het schoonschrift kwam in de middeleeuwen tot bloei en dat zie je onder meer in de getijdenboeken.


kalligrafie


Tijdens de Dag van de Kalligrafie is in de Ridderzaal een bijzondere kopie (facsimile) te zien van het getijdenboek ‘The Luttrell Psalter’. Conservator Paulette Kooijman geeft daarbij in stijl uitleg. Verder is er de mogelijkheid om zelf te (leren) kalligraferen in een van de workshops Kalligrafie.


Inhoud workshop

De workshop Kalligrafie begint met een korte rondleiding op het Groot Hemelrijck door het prachtig gekalligrafeerde getijdenboek van Katharina van Kleef. Begeleider Marius Bruijn is een expert op het gebied van kalligrafie en middeleeuwen. Hij vertelt je meer over de achtergrond van het ambacht en je gaat uiteraard ook zelf aan de slag.


Getijdenboeken

In getijdenboeken werden seizoenen of andere tijdsperioden beschreven, inclusief wat er dan gedaan moest worden, vooral op het gebied van geloof. Het getijdenboek van Katharina van Kleef, hertogin van Gelre, is wereldberoemd en een van de best bewaarde stukken uit die tijd. In haar boek zie je goed de verwevenheid tussen dagelijks leven en religie. The Luttrell Psalter is nog iets ouder en werd gemaakt in opdracht van Sir Geoffrey Psalter. Zijn boek biedt meer inzicht in het landelijke leven in Engeland.


Reserveren

De Dag van de Kalligrafie zit inbegrepen in het museumbezoek, voor de workshops Kalligrafie moet apart worden gereserveerd. Prijzen: museum € 8,- per persoon (kinderen € 5,-), workshop € 24,95 per persoon.


Terug


Klik hier om onjuiste gegevens van Kasteel Radboud te melden