Agenda Rijksmuseum van Oudheden

Byblos - ’s Werelds oudste havenstad

Verlopen - Klik hier voor actuele activiteiten

 

Op 14 oktober 2022 opent in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de grote tentoonstelling ‘Byblos. ’s Werelds oudste havenstad’.


De rijke geschiedenis van Byblos, gelegen aan de kust van het huidige Libanon, begint rond 6500 v.Chr. met een eenvoudig vissersdorpje, dat uitgroeit tot een welvarende stad. Rond 3000 v.Chr. speelde Byblos een ongekende rol in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten als eerste internationale zeehaven ter wereld, door onder andere de handel in cederhout. Egyptenaren, Assyriërs, Babyloniërs, Feniciërs, Grieken en Romeinen lieten er hun sporen na.
De tentoonstelling presenteert zo’n 600 topstukken uit o.a. het Nationaal Museum van Beiroet, het Louvre en het British Museum die getuigen van deze archeologische en culturele rijkdom. Van eenvoudige vishaken, ankers en kleitabletten tot gouden wapens, juwelen van kleurrijke edelstenen, een Romeins mozaïek en een bronzen beeld van Heracles. Een hoofdrol is weggelegd voor de koningen, mythologische helden, handelslieden en gelukszoekers die Byblos bezochten en bewoonden, in het bijzonder voor de godin ‘Dame van Byblos’ en de bijzondere banden met Egypte.


Terug


Klik hier om onjuiste gegevens van Rijksmuseum van Oudheden te melden