Agenda Kasteel Doorwerth

Project Een Zacht Geruis

Verlopen - Klik hier voor actuele activiteiten

 

Van 15 februari tot eind maart zal kunstenaar Erik Odijk in kasteel Doorwerth aan het werk zijn in het kader van het project Een Zacht Geruis, een samenwerking van Productiehuis Plaatsmaken, Geldersch Landschap en Kasteelen en Museum Arnhem. Bezoekers kunnen ter plaatse mee kijken met de kunstenaar. Van 20 april tot en met 31 oktober wordt het werk tentoon­gesteld.

 

Project Een Zacht Geruis

Productiehuis Plaatsmaken initieert het kunstproject Een Zacht Geruis, een tentoon­stellingsproject dat tegelijkertijd plaatsvindt in de zeven voor publiek opengestelde Gelderse kastelen die verspreid over de provincie liggen. Kastelen spreken van oudsher zeer tot de verbeelding en Plaatsmaken wil deze verbeelding graag concretiseren. Dit gebeurt vanuit de overtuiging dat door een inhoudelijke koppeling tussen (immaterieel) erfgoed en hedendaagse kunst er een interessante, tijdloze dialoog kan ontstaan die laat nadenken en ontroert. Op ieder kasteel gaat de kunstenaar zich als het ware ingraven in de plek, de geschiedenis en de bewoners, en geeft daar een inhoudelijke reactie op door middel van nieuw te produceren werk. Dit werk wordt in de context van het kasteel getoond.

 

Pictura Veluvensis

De omgeving van Kasteel Doorwerth kent een lange traditie in het ‘en plein air’ schilderen en tekenen naar de natuur. De prachtige bossen met hun atmosferische, steeds wisselende kleuren gedurende de verschillende seizoenen oefenden sinds halverwege de negentiende eeuw een sterke aantrekkingskracht uit op kunstenaars als Bilders en Théophile de Bock.

 

Met de oprichting van de kunstenaarsvereniging Pictura Veluvensis in 1902 werd een bredere aandacht voor deze manier van werken gewaarborgd.Er werden regelmatig exposities gehouden en de samenwerking tussen kunstenaars uit de omringende dorpen werd gestimuleerd. De vereniging werd in 1935 opgeheven. In de collectie van Museum Veluwezoom is een groot aantal werken opgenomen van leden van Pictura Veluvensis, die zij gedurende het jaar in wisselende tentoonstellingen laat zien in Kasteel Doorwerth.

 

Erik Odijk aan het werk

Erik Odijk (1959) is bekend geworden door zijn enorme landschapstekeningen. Het landschap van Erik Odijk, met de titel ‘Oog in Oog’, heeft als inhoudelijke basis het concept STRIJD, richting een uitzichtloze strategische vergissing en een mogelijk antwoord hierop in de verbeelding in de vorm van een landschap. Een plaats voor betekenissen gelinkt met de tradities van het kasteel, het wapengekletter door de eeuwen heen, de jacht en het conserveren van de dood. De reeds bestaande ontwerptekeningen worden In Situ uitgevoerd in het kasteel. Deze tekeningen zullen worden uitgebreid met aanvullende ontwerpen die de link tonen met de tradities in de tuin- en landschapsontwerpcultuur. Een vlinderperspectief en ruimtelijk geometrisch perspectief kunnen dan toevoegingen zijn. In extra subtekeningen, woord en tekst­verklaringen (mindmapping), zien we bloemen- en plantdetails, materiaaldetails, volumes, schaalaanduidingen en berekeningen. Inhoud en beeld schuiven in elkaar tot een tekening.

 

Erik Odijk werkt in principe dagelijks. Wilt u zekerheid? Belt u dan tijdens openings­tijden naar 026-3397406.

 

Meekijken met de kunstenaar aan het werk: van 15 februari tot eind maart (met uitzondering van 24 februari, 3, 5, 10, 12, 18, 19, 20, 24, en 31 maart).

Het werk tentoongesteld: van 20 april tot en met 31 oktober

 

Kosten: € 11,50 en kinderen 4 t/m 18 jaar € 5,25. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders gratis op vertoon van jaarkaart.

Adres: Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2b, 6865 ND Doorwerth


Terug


Klik hier om onjuiste gegevens van Kasteel Doorwerth te melden