Agenda PreHistorisch Dorp

Herfstvakantie: Vuur, Vonk en IJzer

Verlopen - Klik hier voor actuele activiteiten

 

In de herfstvakantie is er van alles te beleven in het preHistorisch Dorp! In het eerste weekend, op 12 en 13 oktober, graaf je mee met echte archeologen. De rest van de week staat in het teken van vuur, vonk en ijzer en houden we een internationaal ijzersymposium! Teams uit diverse landen zullen van woensdag tot zondag proberen zoveel mogelijk ijzer te winnen uit lokaal ijzeroer. Dit doen zij door ovens te bouwen en te gebruiken die mensen 1000 tot 2500 jaar geleden ook gebruikten.


Vuur, Vonk en IJzer


14 t/m 20 oktober

Van maandag tot zondag gaan we aan de slag met ijzeren gereedschappen. Smeed je eigen beitel, slijp hem op de slijpsteen en maak er een mooi buideltje bij om hem te bewaren. Schil bomen met een schilmes of boor een gat in hout met een handboor.


16 t/m 20 oktober

Van woensdag tot zondag zijn 10 internationale teams bezig om ijzer te winnen. Zij bouwen ter plekke hun ovens op en verhitten ijzeroer tot de slak zich van de wolf scheidt… geen idee wat we daarmee bedoelen? Kom bij ons kijken en we leggen het allemaal uit. Diverse smeden zullen daarnaast laten zien hoe je van dit oerijzer de mooiste werktuigen smeedt. En je mag zelf ook als smid aan de slag! Hoe cool (nou ja, hot) is dat?! Tot slot mag je al die gereedschappen ook nog eens zelf uitproberen. Ga aan de slag met hout hakken, schillen en splijten. Je mag knippen, knijpen en doorboren. Een hele week vol vuur, vonken en ijzer!


Terug


Klik hier om onjuiste gegevens van PreHistorisch Dorp te melden