Agenda Fashion for Good Museum

FASHION FOR GOOD'S nieuwe tentoonstelling ‘GROW 1.0’ showt de toekomst van modematerialen

Verlopen - Klik hier voor actuele activiteiten

 

Stof van fruitschillen, paddenstoelen-‘leer’, spinnenzijde, verf gemaakt door bacteriën en algen; GROW, de nieuwe tentoonstelling in het Fashion for Good Museum in Amsterdam, verkent biomaterialen en baanbrekende innovaties voor een duurzame toekomst voor de mode-industrie. Wat zijn dat precies, biomaterialen? Hoe duurzaam zijn ze en wat maakt ze anders dan traditionele vezels zoals katoen en hennep? En betekent bio altijd beter en duurzaam? Voor de gemiddelde consument kan het een uitdaging zijn om de vele verschillende soorten duurzame materialen te bevatten. Voor de jaarlijkse tentoonstelling, die voor het eerst in-house ontwikkeld is, duikt het Fashion for Good Museum in alles wat met biomaterialen te maken heeft.
WAT ZIJN BIOMATERIALEN?

Biomateriaal is een heel algemeen gebruikt woord dat materialen beschrijft die biologisch zijn. Als je aan biomaterialen denkt, zijn waarschijnlijk de eerste dingen die in je opkomen: katoen, hennep en linnen. Omdat het woord niet echt specifiek is, kan het gemakkelijk verwarrend zijn. De wereld van biomaterialen is namelijk veel groter en evolueert voortdurend. Denk bijvoorbeeld aan zijde, fruit-’leer’ (gemaakt van afval), mycelium (van de worteldraden van paddestoelen) of algen, spinnenzijde, cellulose (afkomstig van planten) en bioplastics, die ook allemaal deel uitmaken van de wereld van biomaterialen.


PASSIE VOOR MODE VANAF DE GROND

Sinds mode bestaat brengt ze een ode aan de vindingrijkheid van de natuur: van organische vormen, patronen, materialen en vezels tot een veelzijdigheid aan kleuren en texturen gebaseerd op de natuur. Door de opkomst van fast fashion zijn natuurlijke bronnen overal ter wereld uitgebuit. Daardoor is de relatie tussen mode en natuur onder druk komen te staan. De GROW 1.0 expo laat zien hoe baanbrekende innovaties in plaats daarvan inspiratie kunnen halen uit de natuur en hoe wetenschappers de cyclus van creatie en recreatie gebruiken om de duurzame materialen van de toekomst te ontwikkelen.


Met conventionele biomaterialen zoals biologisch katoen en biologisch afbreekbare materialen zoals vlas of hennep, toont de expo ook innovatieve merken en producten van pioniers zoals Pangaia (voor het eerst verkrijgbaar in een winkel in Nederland), FREITAG F-ABRIC, the Nude Label, Phool, Bananatex en Bioglitz - met een speciaal glitterstation. Deze zijn ook te zien in de GOOD SHOP van het museum.


GROW 1.0 opent vanaf 6 april zijn deuren voor publiek.

Virtuele rondleidingen langs de tentoonstelling kunnen op de website worden geboekt.

Voor fysiek bezoek in het museum kunnen indien mogelijk reserveringen worden gemaakt.


Terug


Klik hier om onjuiste gegevens van Fashion for Good Museum te melden