Agenda Nederlands Openluchtmuseum

Kies je Koning in het Openluchtmuseum

Verlopen - Klik hier voor actuele activiteiten

 

De maand oktober is Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Vorst en Volk’ en in de herfstvakantie, van 12 t/m 27 oktober, kiezen bezoekers van het Nederlands Openluchtmuseum hun favoriete vorst in het spel “Kies je Koning”. Of je nou 8 of 80 bent, man of vrouw, dit jaar – tijdens de Maand van de Geschiedenis - kiest het volk zijn koning(in). Maar er is meer te zien. De hele maand oktober zijn meer dan 50 prachtig beschilderde ‘Koninklijke appels te bewonderen in het museumpark. Op zaterdag 26 oktober worden ze geveild voor het prinses Margriet fonds.

Wie is favoriet?

Binnenkort start de viering en herdenking van 200 jaar Koninkrijk. Sinds 1813 heeft Nederland zeven vorsten gehad. Op zeven plaatsen in het Openluchtmuseum staan enthousiaste onderdanen van deze koningen en koninginnen klaar om de museumbezoekers vurig te overtuigen dat hun vorst(in) de allerbeste is. Maar wat vindt ‘het volk’? Wie heeft het meest betekend voor Nederland? Is het koning Willem I, de eerste Oranje op de troon? Willem II die zijn handtekening zette onder onze grondwet, of koningin Wilhelmina die ons – het volk – moed insprak tijdens de tweede wereldoorlog via radio Oranje. Zijn ze overtuigd, dan brengen ze hun stem uit.

Tromgeroffel…speech

Dagelijks om 16.30 uur volgt een officiële proclamatie. Wát? Dan wordt bekend gemaakt wie de koning(in) van de dag is. Om half vijf spreekt hij of zij het toegestroomde publiek – het volk - toe in het entreepaviljoen.

Koninklijke Appels

In 2012 werden maar liefst 50 enorme appels door verschillende kunstenaars beschilderd in het thema: "Het Koninklijk Huis". Op zaterdag 26 oktober worden de appels geveild voor het Prinses Margrietfonds. De kunstenaars lieten zich inspireren door o.a. Koninklijke familieportretten door de jaren heen. De appels verbeelden paleizen en landschappen, maar ook belangstellingen persoonlijkheid van onze Koninklijke familie. De appels vormen een prachtige verbeelding van geschiedenis en toekomst van ons vorstenhuis. De collectie Koninklijke Appels is vervaardigd op initiatief van Adri van Ee van De Beeldentuin te Garderen. De indrukwekkende appels hebben een doorsnee van maar liefst een meter. De hele maand oktober worden de Koninklijke Appels tentoongesteld in het museumpark van het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.


Terug


Klik hier om onjuiste gegevens van Nederlands Openluchtmuseum te melden