Is Museum Boerhaave leuk met kinderen?

Er zijn veel leuke musea in Nederland. Maar niet alle musea zijn even geschikt voor kinderen. Of museum Boerhaave dat wel is vertellen we je hieronder.

 

Dat is schrikken!

Het was even schrikken toen we de eerste ruimte van Museum Boerhaave binnen liepen. Afgezaagde armen, amputaties, opgezette dieren en andere medische dingen uit het verleden. Al gauw werd de leerzame boodschap hierachter duidelijk: "Zo ging het vroeger". En dan blijkt dat het een prachtige, leerzame interactieve ruimte is. Kinderen kunnen hier zelf proefjes uit proberen, dingen aanraken, en met behulp van de mooie stempelkaart vragen beantwoorden.

 

Speel de stempel quiz in Museum Boerhaave

 

Saai, of toch niet?

Dan volgen er een paar ruimtes die voor kinderen in eerste instantie misschien wat minder interessant lijken. Maar met wat begeleiding is hier een heleboel leuks over te vertellen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rekenmachine zo groot als een keyboard of een stukje steen helemaal van de maan (zie foto hieronder)!

 

Stukje steen van de maan in Museum Boerhaave

 

Rommel in Museum Boerhaave

Eenmaal verder gelopen kom je bij de rommelruimte. Dit is een tijdelijke tentoonstelling te zien t/m 31 januari 2016. Soms worden tentoonstellingen wegens succes verlengd dus deze datum kan nog veranderen. Hou hiervoor vooral onze pagina over Museum Boerhaave in de gaten. Maar wacht zeker niet te lang want deze tentoonstelling is zeker de moeite om gezien te hebben!

 

Rommel rondleiding van Watse Gerritsma in Museum Boerhaave Rommel in Museum Boerhaave

 

Je wordt vriendelijk welkom geheten door Watse Gerritsma. De directeur van een chemische fabriek. In deze fabriek hergebruiken ze met behulp van scheikunde artikelen die anders in de afvalbakken verdwijnen. Zo kunnen oude vodden bijvoorbeeld hergebruikt worden om papier te maken. Aan de hand van vermakelijk video’s leer je alles over het maken van papier, buskruit, kleding, glas en meer. Met plezier kijken kinderen naar deze video’s en soms wel meer dan een keer.

 

"Aan de hand van vermakelijk video’s leer je alles over het maken van papier, buskruit, kleding, glas en meer"

 

Knutselen

Naast de rommelruimte vind je een knutselruimte. Hier kunnen kinderen lekker vrij knutselen met mooie papiertjes, stickertjes, ballonnen en veertjes. Maar ook kunnen ze zelf leuke proefjes maken en doen. Zoals bijvoorbeeld je eigen hovercraft of een zeppelin maken.

 

Het Anatomisch Theater

Het Anatomisch Theater van Museum Boerhaave is een replica van het theater dat in 1594 in Leiden aan het Rapenburg werd geopend. De gemeente schonk zo’n twee keer per jaar lijken van opgehangen criminelen die daar onder toeziend oog van publiek en wetenschappers ontleed werden. Aan de hand van een prachtige video wordt je alles verteld over het Anatomisch Theater. MAAR… het is niet zomaar een video! De zaal wordt door projectoren omgetoverd in verschillende omgevingen zoals bijvoorbeeld de ruimte. In het midden van de zaal ligt een witte pop waar door de projectoren verschillende beelden op getoverd kunnen worden. Ook hier wilde de kinderen meerdere keren de voorstellingen bekijken. En dit kan, want na elke voorstelling is het slechts drie minuten wachten totdat de volgende begint.

 

Het Anatomisch Theater in Museum Boerhaave Projectiefilm in het Anatomisch Theater van Museum Boerhaave

 

Waterspeeltuin

Even genoeg van het leren, binnen zijn en video’s kijken? Geen probleem! Bij Museum Boerhaave kun je lekker naar buiten om met de waterspeeltuin te spelen. Ouders kunnen ondertussen lekker op het terras ontspannen en de kinderen in de gaten houden. Er zijn hier bootjes om mee te varen, attributen om het water te verplaatsen, een glijbaan en meer.

 

Waterpret in de Waterspeeltuin van Museum Boerhaave

 

Conclusie

Museum Boerhaave is een dikke aanrader om met kinderen te bezoeken. Zeker op een mooie dag wanneer de kinderen lekker buiten in de waterspeeltuin kunnen spelen. Sommige beelden kunnen misschien wat grof lijken maar onze test kinderen van 4 en 7 hebben hier helemaal geen last van gehad. In Museum Boerhaave kun je ruim 3 uur lekker bezig zijn.
Reacties op "Is Museum Boerhaave leuk met kinderen?"

Marcelle schreef:

19-07-2015

Oh pardon; Boerhaave

Marcelle schreef:

19-07-2015

Ik had ook mijn twijfels toen ik hoorde dat jullie naar Boerhave gingen. Maar na het lezen van deze leuke recensie lijkt het me toch de moeite waard.

Tineke schreef:

19-07-2015

mooie omschrijving van het museum, ik had nooit verwacht dat het voor kinderen leuk zou zijn.
Goed om te weten!!!

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.