10 leuke spelletjes voor buiten of in het bos

Jawel, het is nu weer bijna zover: de dagen worden langer, de zon begint te schijnen en de grote vakantie staat weer voor de deur. Kortom, de zomer komt er aan! En wat is er nou leuker dan lekker “zonder jas” buiten te spelen ? Nou? Precies: …… niks. Daarom van ons wat tips en ideeën voor spelletjes in het bos.

 

Deze spelletjes zijn het leukst om te spelen met een groepje van 4 tot 10 personen. Als je voor een spel iets nodig hebt, dan staat dat bij het spel vermeld:

 

Spelletjes spelen in het bos

 

Verstoppertje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, wie niet weg is, is gezien…. ik kóóóómmmmm. Eén van jullie is de “zoeker”. De zoeker gaat met z’n gezicht vlak tegen een boom staan en telt langzaam tot tien. Ondertussen gaan de anderen zich zo goed mogelijk verstoppen: achter een boom, onder een struik of ergens plat in het gras. Aan de zoeker nu de taak om jullie allemaal te vinden.

 

Aftellen voor verstoppertjeVerstoppertje spelen in het bos

 

Busjekruit

Dit is een variant op verstoppertje, waarbij je gebruik maakt van een bal. Om te beginnen leg je de bal op een bepaalde plek. Deze plek noem je de “Buut”. Dan schopt iemand de bal weg, die de zoeker dan moet gaan halen. Let op: wanneer de zoeker de bal heeft gepakt, dan moet hij achteruit lopen en de bal terug naar de Buut brengen. Daarna mag hij beginnen met zoeken.

 

Heeft de zoeker iemand gevonden, dan moet hij diegene “Buten” door de bal aan te raken en de naam te roepen van degene die gevonden is: Buut Jantje! Dit gaat net zolang door tot iedereen gevonden is. Maar pas op: wanneer iemand de kans krijgt om ongezien de bal weg te schoppen, dan begint het spel van voor af aan.

 

Buskruiten

 

Partijtje voetbal

Pak een bal en maak twee doelen van bomen, of leg als doel bijvoerbeeld twee trainingsjasjes op de grond. Maak twee groepjes en de wedstrijd kan beginnen. Kies natuurlijk eerst het idool dat je wilt zijn: Ik ben Messi! En daarna bepaal je de regels. Kopbal telt voor twee; hakkie voor drie…

 

Partijtje voetballenMeisje aan het voetballen

 

Flessen voetbal

Iedere speler krijgt een fles: dat is je doel. Daarna spreek je af dat iedereen bijvoorbeeld vijf punten krijgt. Iedereen speelt voor zichzelf en je kunt scoren door de fles van iemand anders om te schieten. Wanneer je fles is omgeschoten, ga je één punt omlaag. Wanneer je op nul staat ben je af. Het spel is afgelopen als er nog maar één speler over is.

 

Tikkertje

Eén van de deelnemers is “de tikker” en de tikker moet proberen om één van de andere deelnemers aan te tikken. Pas dus op en ren op tijd weg! Is er iemand aangetikt? Dan is hij de nieuwe tikker. Dus tikkie! Jantje is ‘um….

 

Rennende kinderenTikkertje spelen

 

Tienen

Dit voetbalspel is het leukste om te spelen met ongeveer 3 tot 5 spelers. Eén van de spelers begint als keeper; deze krijgt 11 punten. De andere spelers krijgen ieder 10 punten. De spelers moeten nu proberen om de bal hoog te houden en een doelpunt te maken. Als er gescoord wordt, dan krijgt de keeper een punt in mindering. Gaat de bal naast, of wordt de bal gevangen door de keeper, dan moet de speler die de bal als laatste geraakt heeft op doel. Ook als je scoort vanaf de grond zal je moeten keepen.

 

Tienen

 

Lummelen

Hiervoor heb je een bal en minstens 3 spelers nodig. Eén speler gaat in het midden staan; hij is de “lummel”. De andere spelers gaan de bal over gooien, waarbij de lummel moet proberen de bal te pakken te krijgen. Heeft de lummel de bal onderschept, dan is degene die de bal als laatste aangeraakt heeft, de nieuwe lummel.

 

Jagerbal

Ook hier wordt het spel leuker als je méér spelers hebt. Benodigdheden: een bal. Kies een tikker. De tikker moet iemand tikken door de bal tegen hem aan te gooien. Gooit de tikker raak, dan is degene die geraakt is ook een tikker. Dan zijn er dus twee tikkers. En als die iemand tikken, dan zijn er drie tikkers…. Enzovoort, enzovoort.

 

Bij twee of meer tikkers mogen de tikkers niet meer lopen met de bal; ze moeten deze dus naar elkaar overgooien.

 

Tikkers kiezen

 

Iemand is hem, niemand is hem

Voor dit spel geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Het enige wat je nodig hebt, is een bal. Alle spelers gaan in een bepaald gebied staan. Eén speler begint het spel door deze recht omhoog te gooien. Wanneer iemand de bal vangt of oppakt, dan mag hij een andere speler proberen af te gooien. Als je af bent, ga je aan de kant staan. Wanneer er drie personen af zijn mag de eerste weer in het spel. Bij dit spel kun je je eigen variaties bedenken: met of zonder afweren, de bal moet éérst stuiteren voordat die iemand raakt, etc. etc.

 

Bal in de lucht

 

Stand in de mand

Bij het begin van het spel krijgt één speler de bal. Deze speler staat in het midden; de andere spelers staan in een kringetje om hem heen. De speler met de bal mag “verklaren”. Hij zegt “Stand in de mand en de bal is vóóóóóórrr…..Jantje….. “

 

Ondertussen gooit hij de bal recht omhoog, zo hoog mogelijk in de lucht. Iedereen rent weg, behalve Jantje. Jantje moet proberen de bal te vangen. Wanneer hij de bal gevangen heeft, roept hij heel hard “stop!”. Iedereen moet nu stil gaan staan, met z’n benen wijd. Jantje mag nu drie stappen zetten en moet dan proberen de bal door de benen van een andere speler te rollen. Als dat lukt dan is diegene af en mag Jantje gaan “verklaren”. Lukt het niet, dan mag de andere speler gaan verklaren.

 

Wij wensen jullie veel plezier met deze spelletjes en natuurlijk ook met het bedenken van je eigen versies ervan. Succes!

 

Bekijk ook:AANBEVOLEN
Reacties op "10 leuke spelletjes voor buiten of in het bos"

Er zijn helaas nog geen reacties. Graag horen wij of je dit artikel waardeert of dat je nog vragen hebt? Geef vooral je mening

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.