Spoorwegmuseum winter station, wat is er te doen?

Zoals je misschien zou verwachten, vind je in het Spoorwegmuseum treinen in alle soorten en maten en toebehoren van treinen. Maar het is meer dan alleen een beetje rondlopen. Is het Spoorwegmuseum nu wel echt een museum?

 

Het Maliebaanstation, het avontuur begint

De entree en de kassa van het Spoorwegmuseum zitten in het prachtige oude Maliebaanstation. Het gebouw ziet er erg mooi en klassiek uit. Met prachtige kroonluchters, ronde ramen en muurbeschilderingen. Na het betalen loop je langs een rek vol ouderwetse koffers. Loop hier niet zomaar langs maar spiek even in de koffers. Je ziet dan een mooi kort filmpje geprojecteerd in een echte omgeving.

 

Het Maliebaanstation van het Spoorwegmuseum

 

Wanneer je het Maliebaanstation uitstapt zie je op de rails voor je de trein van koningin Juliana. Hier mag je een wandeling doorheen maken. Het is best bijzonder om te zien hoe de koningin in die tijd gereisd heeft. De trein is ingericht met woon, werk en slaapruimtes. Dat is nog eens wat anders dan een eigen privé jet...

 

Attractiepark het Spoorwegmuseum

De volgende halte is de grote hal. Ik bezocht het museum in de winter, de hal stond toen in het thema van de winter. Denk aan kraampjes met erwtensoep, gluhwein en een echte schaatsbaan. Schaatsen vergeten? Geen probleem, deze mag je gratis van het musem lenen.

 

Schaatsen bij het Spoorwegmuseum Marshmallows opwarmen bij het kampvuur

 

Al gauw valt op dat de kraampjes, schaatsbaan en sfeervolle draaimolen meer de aandacht trekken dan de treinen. Het Spoorwegmuseum is geen museum waar je langs oude stoffige kasten loopt. Spelenderwijs wordt je op interactieve en soms op spannende wijze langs de treinen geleid, net als bij een attractiepark. Nadelige bijkomstigheid is dat je ook te maken hebt met de rijen van een attractiepark. Ik bezocht het museum op een zeer drukke dag in de kerstvakantie en moest bij sommige attracties wel 45 minuten lang in de rij staan. Gelukkig zijn de rijen van de attracties ingerichts als kleine musea. Op je route in de rij vind je allerlei antieke items en vitrinekasten vol met interessante onderdelen en museumstukken. Dit verzacht de pijn. Maar toch zou ik liever zelf mijn tempo bepalen en niet in de rij hoeven staan.

 

De draaimolen in het Spoorwegmuseum Live muziek in het Spoorwegmuseum

 

De verschillende attracties:

 

De grote ontdekking is een rondleiding door een prachtig nagebouwd Engels mijndorp rond het jaar 1800. De rondleiding wordt echter niet gedaan door een persoon, maar door een kleine radio om je nek met een koptelefoon op je oren. Het leuke hieraan is dat de stemmen die je hoort geacteerd zijn door mensen die zogenaamd geleefd hebben in die tijd. Afhankelijk van waar je bent zal de radio het bijbehorende geluidsfragment afspelen. Vind je iets niet interessant of te lang duren loop je dus gewoon door.

 

Droomreizen heb ik helaas door de lange rijen niet kunnen bezoeken.

 

Stalen Monsters is een spannend ritje in een mijnwagentje langs treinen, werkplaatsen en andere ruimtes. De wagentjes gaan niet snel maar doordat het donker is en de soms onverwachte momenten kan het wel als spannend ervaren worden.

 

De Vuurproef is een interactieve film geacteerd door niemand minder dan Rutger Hauer (o.a. van de film Soldaat van Oranje). Het goede acteerwerk in deze film geeft het avontuur echt extra spanning en beleving. Het is overigens niet gewoon een beeldscherm waar je naar kijkt. Je zit in een trein met om je heen beeldschermen als ramen. Hierdoor is het dus net alsof je echt in de film zit. Ook de stoelen bewegen mee voor wat extra beleving.

 

De Grote Ontdekking in het Spoorwegmuseum

 

Op het buitenterrein vind je een speeltuin, karretje op rails die je zelf in beweging moet brengen, een treinritje voor de allerkleinste en bootjes. Vanwege het winterthema waren er buiten ook nog vuren waar kinderen gratis Marshmallows konden opwarmen. Bij mijn bezoek waren de bootjes dicht (ik vermoed vanwege de winter). En het treinritje ging vreemd genoeg om 16:00 uur al dicht terwijl het museum om 17:00 uur sluit. Dus ook deze twee attracties heb ik helaas moeten missen.

 

Prijzig uitje

De entree voor kinderen vanaf 4 jaar bedraagt € 16,00 euro per persoon. Een bedrag dat voor een museum maar zelfs voor een klein attractiepark veel geld is. De attracties en het schaatsen zijn wel bij de prijs inbegrepen. Er was ook een knutselhoek in het museum. Hier kon je onder andere geschminkt worden, cupcakes versieren en meer. Echter moest er per activiteit nog eens € 4,00 per kind betaald worden.

 

Parkeren kost normaal gesproken € 5,50. Maar op een drukke dag staat het kleine parkeerterrein als snel vol. We werden toen netjes met een plattegrond naar de dichtstbijzijnde parkeergarage verwezen. Toen we na ons bezoek aan het Spoorwegmuseum, ongeveer zo'n zes uur later, bij de parkeergarage terug kwamen mochten we ook daar nog eens € 16,00 aftikken.

 

Conclusie

Ik vraag mijzelf nog steeds af of ik het Spoorwegmuseum moet zien als treinen museum met attracties of als attractiepark met treinen. Of zelfs als twee voor de prijs van, uhm… gewoon twee. Aangezien de prijs aan de hoge kant is. Ben je met een kinderwagen of rolstoel dan is het verplaatsen door het museum niet handig door trapjes en te krappe paadjes. Het museum is prachtig en zeer sfeervol in thema ingericht. Bij ons (het winter thema) konden we genieten van erwtensoep, gluhwein, schaatsen en live muziek. Drukke dagen lijkt het museum niet goed aan te kunnen wat resulteert in rijen van rond de 45 minuten voor de attracties.
Reacties op "Spoorwegmuseum winter station, wat is er te doen?"

Er zijn helaas nog geen reacties. Graag horen wij of je dit artikel waardeert of dat je nog vragen hebt? Geef vooral je mening

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.