Nationale Museumweek gaat weer van start

Op zondag 2 april vind in Dordrecht de aftrap plaats van alweer de derde editie van de Nationale Museumweek. In deze week zullen geselecteerde culturele pronkstukken van ruim 400 musea volop in de schijnwerpers worden gezet.

 

Museumweek is een groot succes en een feest voor iedereen

Deze foto is genomen tijdens Museumweek 2016

 

Waarom de Museumweek?

Een groot aantal inwoners van Nederland bezoekt helaas zelden tot nooit een museum. Ondanks dat in de afgelopen jaren het museum bezoek flink is toegenomen delen nog niet alle musea mee in dit succes. Door de onbekendheid blijven mensen weg en krijgen kunstobjecten niet de aandacht die ze verdienen. Wat kunnen we daar aan doen? Wat dacht je van een enorme gouden letterkast in Dordrecht of een 12 meter hoge, gouden naakte man in Helmond? Als dat geen aandacht trekt.

 

Het enorme gouden beeld in Museumweek trekt veel bekijks

Deze foto is genomen tijdens Museumweek 2016

 

Ons Echte Goud

Het thema van dit jaar is “Ons Echte Goud”: een verwijzing naar de waarde en de betekenis van onze nationale kunstcollectie en ons cultureel erfgoed. Uit onze nationale collectie zijn dan ook drie bijzondere items geselecteerd die op verschillende locaties in Nederland fors uitvergroot onder de aandacht zullen worden gebracht.

 

De Gouden Letterkast is het eerste gouden topstuk. Een vergrote kopie van de originele Letterkast van het Onderwijsmuseum. De originele Letterkast stamt uit het begin van de 19e eeuw en is bedoeld om leerlingen klassikaal te leren lezen. In die tijd was dit een behoorlijke revolutie en de letterkast typeert dan ook een belangrijke kentering in ons onderwijs.

 

De onthulling van de Gouden Letterkast vindt plaats op 2 april in Dordrecht en vormt daarmee het startsein van de Nationale Museumweek. 

 

Meisje van Yde is het tweede gouden topstuk. Aan het begin van onze jaartelling is een 16 jarig meisje door verwurging om het leven gebracht. Bijna twee eeuwen later, in 1897, werd haar lichaam in uitstekende staat door twee arbeiders gevonden in de veengrond bij het Drentse dorpje Yde. Het Meisje van Yde is te zien in het Drents Museum.

 

Het Meisje van Yde zal vanaf 4 april in Assen in de vorm van een gouden hologram weer tot leven worden gewekt, zodat zij na meer dan 2.000 jaar na haar dood weer in volle glorie te zien zal zijn.

 

Het Meisje van Yde tijdens Museumweek 2017

 

De Ploeger is het laatste gouden topstuk. In Helmond wordt op 6 april een standbeeld van De Ploeger onthuld. De originele ploeger is een bronzen beeld van ruim 120 jaar oud en van net 60 cm hoog, te zien in Museum Helmond. De nieuwe versie is gehuld in goud en heeft een hoogte van maar liefst 12 meter! En zoals De Ploeger toen waakte over zijn land, zal hij nu waken over de stad. De Ploeger is een eerbetoon aan de boeren en arbeiders die aan het eind van de 19e eeuw in zware omstandigheden trots en gestaag hun werk bleven doen.

 

Scholieren ontmoeten Kunst

Nieuw dit jaar zijn de zogenaamde Pop- Up Musea: op drie locaties zullen scholieren in samenwerking met musea, samen tijdelijke musea openen in hun school. Zo kunnen leerlingen op een originele en vrijblijvende manier kennismaken met onze kunst en cultuur.

 

Scholieren genieten van de Museumweek

 

Van alles te beleven

Naast de drie uitvergrote en uitgelichte topstukken zijn er in de ruim 400 deelnemende musea nog volop andere topstukken te zien en te beleven. Door het gehele land worden er in verschillende musea ook allerlei activiteiten georganiseerd en maak je ook nog eens kans op leuke museale prijzen.

 

Deelnemende musea in de buurt

 

Reacties op "Nationale Museumweek gaat weer van start"

Er zijn helaas nog geen reacties. Graag horen wij of je dit artikel waardeert of dat je nog vragen hebt? Geef vooral je mening

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.