Naturalis review: een uniek kijkje in het vernieuwde museum

Op zondagmorgen schrok ik wakker van de wekker. Het was nog erg vroeg en donker buiten. Ondanks dat het weekend was moest ik vroeg op want er was iets belangrijks. Na jaren van verbouwen is Naturalis weer geopend en ik mocht op zondagochtend voordat het museum open ging rondlopen door het zo goed als lege museum. Ik had er zin in en het zou een bijzondere ervaring worden…


Naturalis Leiden


Eerst ontbijten

Je eerste maaltijd van de dag is een belangrijke, het ontbijt. Alleen vandaag hoefde ik niet mijn eigen ontbijt te maken. Bij Naturalis werden we verwelkomt met een gezellig en smakelijk ontbijt. Zo konden we gelijk het nieuwe restaurant eens goed bekijken. Het is niet dat je hier zal komen voor een uitgebreid diner het is slechts het restaurant van een museum. Maar toch wil je hier even lekker kunnen bijpraten over alles wat je gezien hebt. En daar is het zeker uitermate geschikt voor. Het restaurant is erg ruim en biedt voldoende zitplaatsen. Dankzij het lopend buffet systeem ben je snel klaar. Bovendien biedt het restaurant wat verrassende en unieke lekkernijen.


Naturalis Restaurant


Overigens is dit niet je enigste optie om wat te eten of drinken want in het museum zijn nog twee snack plekken te vinden. Op de derde verdieping is een kleine koffiehoek en helemaal bovenin het museum zit ook nog een restaurantje met een buitenterras wat prachtig uitzicht biedt over de stad Leiden. Hiervandaan zie je ook nog stukken van het oude museum zitten wat voor de echte Naturalis fan erg leuk is.


Het gebouw

Ik ben geen architect en deze website heeft dat ook niet als onderwerp. Echter kan iedereen die Naturalis binnenloopt wel zien dat je een bijzonder gebouw binnen gaat. De muren zijn van prachtig natuursteen, de ramen zijn niet saai vierkant maar hebben mooie rondingen en de trappen geven je een mooi uitzicht in het museum. Elk detail klopt en is prachtig afgewerkt.


Naturalis gebouw


Tentoonstellingen

Het ontbijt was klaar op naar het museum. Na de eerste trap beklommen te hebben kwamen we bij de eerste tentoonstelling genaamd “Leven”.


Leven

We openen de deur, lopen een donkere ruimte in met weinig te zien, we lopen verder en horen zee geluiden en dan komen de eerste opgezette dieren in beeld. We zijn onder water en bevinden ons tussen een enorme verzameling aan opgezette water dieren. Ondertussen brengen zee geluiden en videoschermen met een grote school vissen een heuse onderwater sfeer.


naamAfrikaanse Olifant


Met een duidelijke looproute slalom je weg door prachtige dieren opgesteld op een wijze alsof ze nog leven. De route brengt ons omhoog en we stijgen boven het “water” uit om daar het leven boven water te bewonderen. Hier zien we onder andere een enorme olifant, giraffe, tijgers, insecten en ook trouwe huisdieren.


De aarde

Toen we de zaal verlieten bleken we in ene een verdieping hoger te zijn. Daar stond de volgende tentoonstelling op ons te wachten “De aarde”. Hier maak je kennis met de enorme kracht van de aarde zoals bijvoorbeeld aardbevingen. De zaal is niet heel groot maar toch heel sfeervol ingericht. Met een aantal leuke interactieve spelletjes is ook hier weer genoeg te beleven.


Schattenjacht


Dinotijd

Eén van mijn persoonlijk favorieten is de tentoonstelling Dinotijd. Die meeste dino’s in deze zaal ken je misschien al van het oude Naturalis maar toch zal je beleving heel anders zijn. Voor een prachtig doek volledig in sfeer van de betreffende dino staan de gigantische botten zoals ze vroeger geleefd hebben. Op het doek zie je bewegende dino’s die het nog levendiger maken.


Naturalis reusachtige Dino'sTerug naar de Dinotijd


Aan het einde van de zaal kom je bij een spannend rood verlichte gang. Bij elke stap die je zet komt er een voetstap van een enorme dino op de grond. Het zal toch niet… Ja hoor een T-rex, snel doorlopen! En dan komt hij in beeld, de enorme indrukwekkende tyrannosaurus Trix. Voor de mensen die hem al gezien hebben is er misschien niet heel veel nieuws te beleven. Voor alle andere mensen… waar wacht je nog op?!


Naturalis Trix is terug


De ijstijd

Nog onder de indruk van de Dino tijd lopen we verder en komen we aan bij de Ijstijd. Hier staat een enorme maquette van een stuk natuur in de ijstijd. Boven de maquette hangen zelfs wolken en er staan een aantal enorme indrukwekkende dieren uit de ijstijd.


Naturalis Mammoet en reuzenhertNaturalis ijstijd maquette


Rondom de maquette staan verrekijkers, bekend van die toeristische plekken. Je gooit er een euro in en je mag even kijken. Nou, niet bij Naturalis. Kijken is gratis en je krijgt niet te zien en horen wat je in eerste instantie waarschijnlijk zou verwachten…


Naturalis ijstijd verrekijkers


De vroege mens

Bij de tentoonstelling “de vroege mens” is een podium waar je lekker kunt zitten om een interessante en leerzame film te kijken over de vroege mens. Wanneer je doorloopt in deze ruimte kun je ook zelf een mens van vroeger bekijken. Wat waarschijnlijk voor veel reacties en gegiechel zal zorgen bij de jongere onder ons.


Naturalis De vroege mens


De verleiding

Wat is dit nu, een circus… Nee dit is de tentoonstelling de verleiding. Ook dit is weer een prachtig vormgegeven zaal met aan details geen gebrek. Bij deze tentoonstelling leer je de verschillende manieren die de natuur gebruikt om elkander te verleiden. Zo gebruiken sommige dieren dans, geur of looks om het andere geslacht te verleiden. Durf jij te ruiken aan de geuren die de natuur gebruikt als verleiding? Of nog leuker lukt het jou de verschillende dansjes na te doen die sommige dieren gebruiken? Ps. Blijf wel even het eindresultaat van je dansje afkijken voor het resultaat!


Naturalis museumzaal de verleidingNaturalis voortplanting


Achter het gordijn van een soort paskamertje zit een verborgen deur. Wanneer je deze doorgaat kom je in een ruimte waar je alles leert over wat er allemaal gebeurt na de verleiding. Weet jij bijvoorbeeld welk dier het grootste geslachtsorgaan heeft?


De dood

We waren al een hele tijd zoet in het museum dus de eerste bezoekers kwamen ook binnen. Helemaal bovenin het museum hadden wij nog niet half door hoe druk het beneden al was. Op de één na hoogste verdieping kwamen we alweer bij de laatste tentoonstelling, de dood. Nog niet binnengekomen zagen we direct een prachtige gorilla die als ware in een spiegel zijn eigen dood in de ogen kijkt. Heel mooi, indrukwekkend en confronterend.


De dood in de ogen kijkenNaturalis geen leven zonder dood


Confronterend, dat was de hele tentoonstelling maar wel op een mooie manier. Je hoort niet elke dag dat je dagelijks beetje voor beetje sterft. Je ziet niet elke dag hoe een dood dier weer opgenomen wordt door de natuur en uiteindelijk als wat dan ook weer ter wereld komt. Heb je zelf een belangrijk iemand verloren geeft Naturalis jouw de mogelijkheid een lampje voor deze persoon te ontsteken.


De tentoonstelling de dood was voor mij het topstuk van het museum. Alleen dit al was voor ons genoeg reden geweest om het museum opnieuw te bezoeken. Een prachtige afsluiter van ons bijzondere bezoek aan het Naturalis, dachten we…


LiveScience

We waren helemaal boven geweest, hebben al hoeken en gaten onderweg bekeken dus we hebben alles gezien toch? Toch niet. We hadden helemaal nog niet op de begane grond gekeken. Hier vind je onder andere nog de LiveScience zaal. Buiten de vele opgezette dieren zie je hier ook live wetenschappers aan het werk. Zo zagen wij iemand allerlei data van dieren digitaliseren. En boven waren twee man bezig heuse botten na te maken van klei. Je kunt deze wetenschappers gewoon aanspreken als je een vraag hebt.


Naturalis Live Science


Conclusie

Nu hebben we echt alles gezien. Nog even afsluiten in het restaurant met lekkere koffie en een stukje appeltaart om ons bezoek na te bespreken. In een leeg museum hebben wij ruim drie uur rondgelopen dus in een vol museum zul je nog langer zoet zijn. Zowel het gebouw als de tentoonstellingen zijn allemaal prachtig. Naturalis is iets minder een museum geworden en meer een beleving. Heb jij het oude Naturalis al eens bezocht dan is het vernieuwde museum zeker aan te raden. Heb jij Naturalis nog nooit bezocht dan moet je helemaal snel langskomen voor een bezoek.


Reacties op "Naturalis review: een uniek kijkje in het vernieuwde museum"

Karin schreef:

07-09-2020

Top om hier een keer met mijn neefje van 7 heen te gaan!

Edwardlep schreef:

20-02-2020

Love this website and the content, I always read it and find it very interesting and entertaining. Continue like this <3

Christa Koeweiden - Vennix schreef:

29-09-2019

Het mooiste lijkt mij de verzameling van de prehistorische dieren.

Marjolein Schuurman schreef:

29-09-2019

Wow, wat een mega fijn blog. Ik vind alles wel interessant, maar ben het meest nieuwsgierig naar de zaal met thema "De Dood". Omdat het bij het leven hoort, maar we er eigenlijk te weinig over spreken of weten

W. Haarman schreef:

29-09-2019

Voor mijn opleiding tot fysiotherapeut kan ik nog wel een paar nieuwe inzichten gebruiken :-) Hoe kun je die beter opdoen dan met 3D voorbeelden!

Ton schreef:

28-09-2019

Naturalis weer open! Hoeraaaaah!

robin van deelen schreef:

26-09-2019

Lijkt mij erg leuk en leerzaam om hier met mijn kinderen heen te gaan! Wij zijn er nog niet eerder geweest.

Lin&#271;a van Duijn-Eenkhoorn schreef:

25-09-2019

Leuk verhaal ik woon er best dichtbij maar ben er nog nooit geweest lijkt me erg interessant vooral die zeedieren.

Petra schreef:

25-09-2019

2 jaar geleden wilde ik met mijn moeder en schoonmoeder en mijn twee dochters naar Naturalis. Dat ging niet helemaal goed aangezien het gesloten was. Wel was er een gebouw waar Trix stond. Natuurlijk waren de meiden onder de indruk, maar ik wilde meer zien dan alleen Trix.... nu ga ik heel graag nog een keer om nu wel alles te kunnen bekijken. Dus ik wil juist alles zien en niet specifiek een bepaald onderdeel.... Ik ben zeer benieuwd!

Will Langenberg schreef:

24-09-2019

Naturalis lijkt mij erg interessant om een keertje heen te gaan.
De vroege mens lijkt mij leuk om te zien en interessant om te zien en horen hoe die vroeger leefden en er uit zagen.
Trouwens Dino tijd en de ijstijd zijn ook de moeite waard om te bekijken.
Heel graag doe ik mee om 2 tickets te bemachtigen om naar dit museum te mogen gaan.

Nicky schreef:

23-09-2019

Ben er nog niet eerder geweest, als ik de reacties zo zie moeten we er echt eens heen met de jongens!

Judith schreef:

23-09-2019

We willen met de hele familie graag alles bekijken in Naturalis, de jongens zijn gek van Dinosauriërs.. Graag dus

Corinne schreef:

22-09-2019

Mijn 50+ echtgenoot is al sinds jaar en dag gek van dinosaurussen en de geschiedenis van onze wereld. Naturalis is altijd een geliefd uitje geweest. De nieuwe Naturalis heeft hij nog niet gezien. Zou een mooi presentje zijn !

steffan van veluw schreef:

22-09-2019

samen als gezin spreekt het ons enorm aan hoe alles is ontstaan en waardoor bepaalde dingen gebeuren, we hebben geen voorkeur om wat er allemaal te zien en te doen is in het vernieuwde naturalis.
ook al winnen we niets we gaan in de toekomst hier een kijkje nemen

Marjan schreef:

22-09-2019

Ik wil de trex zien en alle andere dino's en alle nieuwe dingen in het museum.

Sjef Henstra schreef:

21-09-2019

Zou heel graag met mijn kleinzoon De vroege Mens willen ontdekken. Goed voor zijn ontwikkeling.

Mirjam schreef:

21-09-2019

Wat super leuk en spannend die dinosaurus tentoonstelling! Nu komen al die verhalen tot leven. Samen met mijn zoon zou ik dat heel graag willen beleven.

Sonja Mulder-Kramer schreef:

21-09-2019

De tentoonstelling waar we als eerste naar toe gaan? Makkie: de aarde, zo ontzettend fascinerend om dan door te gaan richting heelal en het leven op aarde. Mooi hoe alles in het museum samenkomt en dat ook te kunnen zien.

Eveline Tebbens schreef:

21-09-2019

Ik zou graag de ijstijd willen zien. Omdat ik wel meer zou willen weten hoe ze toen leefden en hoe ze die tijd overleefden. Maar ik zou sowieso de hele tentoonstelling willen zien. Ik ben nieuwsgierig hoe het vernieuwde Naturalis eruit ziet. Het lijkt me erg mooi. Ik heb er nu al zin in. Ik ga er dan ook wel binnenkort heen,ook als ik geen kaartjes win.

Jeannet Mulder schreef:

20-09-2019

Mijn dochter (6) wil super graag weer naar de Dino’s.
Deze zijn zo “VETCOOL”

Walter Craanen schreef:

20-09-2019

Omdat "Natur al is" what we have...
Oke engels is niet mijn sterkste punt... :)

Emmy Weide-Lof schreef:

20-09-2019

Na het verslag op deze site zijn we helemaal enthousiast geworden om Naturalis te bezoeken. Wij willen ons graag laten verrassen door allerlei belevingen die we door het hele museum op gaan doen. Alle zintuigen zullen worden geprikkeld! Wat zal onze zoon (11) veel ontdekken over het leven!!

Wie weet zal deze belevenis komende herfstvakantie werkelijkheid worden!

Fred schreef:

20-09-2019

Graag twee kaartjes voor mijn vriendin en mijzelf.
Graag wil ik Naturalis leren ontdekken.
Dus stuur u mij de kaartjes maar.

mvg. Fred

margo gonggrijp schreef:

20-09-2019

Van Top to Bottom!
Ik hoop dat de kleinkinderen hierdoor de wereld als een toekomstproject gaan zien.

Kees schreef:

20-09-2019

Woon in Leiden . Maar ben nog nooit in Naturalis geweest. Dit is een uitgelezen kans.

josé v.d Helm schreef:

20-09-2019

Dinotijd en De aarde lijken me de leukste tentoomstellingen!

Daisy Bos-Amiot schreef:

20-09-2019

De aarde vind ik zeer interessant omdat ik een ‘ kijkje’ krijg over Moeder Natuur waarbij zoveel van hou&#128525;&#10083;&#65039;

Sweder schreef:

20-09-2019

Heel graag wil ik samen met mijn vader komen om jullie vernieuwde Naturalis te zien. Ik heb de reclame gezien en het doet met denken aan mijn bezoek aan het:
American museum of natural history in New York.
Helaas niet voldoende tijd gehad om daar alles te ontdekken dus ik wil het heel graag bij jullie afmaken.....

Sweder schreef:

20-09-2019

Heel graag wil ik samen met mijn vader komen om jullie vernieuwde Naturalis te zien. Ik heb de reclame gezien en het doet met denken aan mijn bezoek aan het:
American museum of natural history in New York.
Helaas niet voldoende tijd gehad om daar alles te ontdekken dus ik wil het heel graag bij jullie afmaken.....

Henk de Beer schreef:

20-09-2019

Pre historie.

Marja schreef:

20-09-2019

De tentoonstelling leven zou ik graag willen zien. Toen de kinderen klein waren kwamen we regelmatig bij Naturalis. Nu wil ik graag het vernieuwde Naturalis willen zien

Iris Vonk schreef:

20-09-2019

Mijn zoontje is gek op dino’s. Hij is nog geen 4, maar kent alle namen al uit zijn hoofd van de verschillende soorten. Ik zou zo graag met hem en zijn vader kijken naar alle skeletten en dat we dan kunnen zeggen dat dit de echte zijn en niet gemaakte dino’s door mensen, zoals in dinoland. Wij zijn zeer benieuwd naar de dino tentoonstelling dus!!!

Lucienne Schoffelmeijer schreef:

19-09-2019

Lijkt me heel interessant en leuk om er weer eens heen te gaan naar het vernieuwde naturalis

Natascha schreef:

19-09-2019

Ons zoontje van 5 jaar is gek op dino’s en heel erg geïnteresseerd hierin. Het zou dan ook geweldig zijn om kaarten te winnen voor een bezoek bij jullie!

W.Haarman schreef:

19-09-2019

Zowel het museum zelf als de tentoonstelling lijken mij een belevenis die ik niet wil missen! Ik wil graag zo snel mogelijk een bezoek brengen; dee wens staat nu boven aan mijn bucket list :-)

Evelien van Dijken schreef:

19-09-2019

Mijn kleinzoon van 5 jaar leeft, slaapt,speelt en praat met en door dino s. Hoe gaaf zou het zijn als oma een kaartje wint voor een bezoek aan Naturalis. Duimen dus!
Mvg Evelien

Joyce Haazebroek schreef:

19-09-2019

Het ziet er prachtig uit alleen al op de foto's! Wat leuk dat dit blog je meeneemt
naar de verschillende tentoonstellingen. Eerlijk gezegd ben ikzelf benieuwd naar de dinotijd. Alleen al omdat het fascinerend is dat deze dieren geleefd hebben op onze aarde. Mijn dochter is bijna 5 en stelt hele bijzondere vragen, over de aarde, zwaartekracht, dood en dino tijd. Super interessant!

Susan Muchall schreef:

18-09-2019

Wat een beleving zo te lezen! Wij zijn toen Naturalis verbouwd werd, bij de tentoonstelling ‘Gif’ geweest en dit vond onze zoon mega interessant. Nu is de jongste (4) helemaal weg van dino’s dus Dinotijd zal zeker favoriet zijn als wij er heen gaan!!!

Ouassil schreef:

18-09-2019

Naturalis opnieuw ontdekken willen we zeker mijn kinderen en ik! Het was geweldig bij onze laatste bezoek en nu gloednieuw willen we zeker zien!
2155

Erica de Groot schreef:

18-09-2019

Ik ken een tweetal jongens (7-9) die echt alles willen weten over de dinosaurussen en er ook veel van weten; een wil graag de nieuwe Freek Vonk worden.
HEN ZOU IK GRAAG WILLEN VERRASSEN MET DE VRIJKAARTEN!!

Marjolein Kaandorp schreef:

18-09-2019

Lijkt me prachtig om in De wondere wereld van de natuur te lopen en me te verwonderen over de natuur.

Paul schreef:

17-09-2019

Uiteraard de dino bekijken met mijn zoon Mathies!

Priscilla schreef:

17-09-2019

Naturalist...eerlijk gezegd nog nooit geweest....eerlijk gezegd alwel een paar keer besproken maar kwam het er steeds niet van. Onze twee kinderen 10 en 12 hebben het er weleens over en dan zeker de dinos botten. Maar zoals ik al heb kunnen zoen zal het niet alleen bij die afdeling blijven. Wat een gebouw en informatie hebben jullie zeg. Dus die twee tickets zijn welkom maar dat zal bij iedereen zo zijn. TOT SNEL

Priscilla schreef:

17-09-2019

Naturalist...eerlijk gezegd nog nooit geweest....eerlijk gezegd alwel een paar keer besproken maar kwam het er steeds niet van. Onze twee kinderen 10 en 12 hebben het er weleens over en dan zeker de dinos botten. Maar zoals ik al heb kunnen zoen zal het niet alleen bij die afdeling blijven. Wat een gebouw en informatie hebben jullie zeg. Dus die twee tickets zijn welkom maar dat zal bij iedereen zo zijn. TOT SNEL

Trudy Verweij schreef:

17-09-2019

De dinotijd. De kaartjes zijn voor mijn zoon met zijn zoontje. Beide helemaal gek op dino's en weten er ook werkelijk alles van. Honderden speelgoed dino's van beiden. Het is ontroerend om te zien dat ze samen die passie hebben. Mijn kleinzoon is 4 maar is een en al dino.Daarom gun ik ze van harte deze kaartjes om een dag ,als mannen onder elkaar, van hun passie te genieten.

G. Boschker.v. Kranenburg schreef:

17-09-2019

Alles lijkt mij de moeite waard; ik ben nog nooit in Naturalis geweest,. Mijn dochter van 27 is geweest met haar vriend: Ze vond het geweldig! Ook daarom wil ik er naar toe. Zeg ik dan ook: Geweldig! We zullen het zien

Jeanine Joosten schreef:

17-09-2019

Tsja.
Zelf kiezen is moeilijk, allemaal erg mooi en interessant, maar toen ik mijn kinderen vroeg was het eerste antwoord de Dino's! En tweede de ijstijd. Maar eigenlijk willen ze ook niet kiezen, dus dat zou een heerlijke lange dag worden en proberen echt alles te zien.

Babiche Ackerman schreef:

17-09-2019

Wij willen dino's zien!!!

Karen de Granje schreef:

17-09-2019

Geen idee welke tentoonstelling mij het leukste lijkt. Ik denk dat het geheel Naturalis een ware beleving is. Aan elke tenstoonstelling zal zoveel zorg en aandacht besteed zijn, dat elke tentoostelling leuk is voor jong en oud.

Jolanda Claassen schreef:

17-09-2019

Nog nooit in Naturalis geweest! Vroeger woonden wij te ver weg, nu niet meer... maar het is er nog niet van gekomen.

De kaarten winnen zou daarom extra leuk zijn. De IJstijd en Live Science trekken enorm! :-)

Ook leuk om met mijn dochters te doen, eentje is gek op dino's.

Lizanne schreef:

17-09-2019

Wij gaan naar de dino expo! Is mijn zoon helemaal dol op.

Jos van Rossum schreef:

17-09-2019

Wat een leuke en aansprekende mondelinge rondgang in Naturalis! Dit deed mij denken aan een kort geleden geziene film A Night at the Museum. Met het lezen begon het museum ook te leven net als in die film, heel evensecht! Compliment! Groet Jos

John van Loon schreef:

17-09-2019

Mijn kinderen van 8 en 4 jaar zijn gek van dinosaurussen en daarnaast lijkt me dit een mooie en indrukwekkende tentoonstelling waar ze alle facetten van de natuur echt kunnen beleven.

Nicole schreef:

17-09-2019

Mijn dochter Lisa van 7 jaar is helemaal gek van dino's. Voor mijn dochter is de Dinotijd het eerste waar ze heen zou gaan als ze de kaartjes zou winnen.

yvonne schreef:

17-09-2019

Graag de afdeling met de dinosaurussen bezoeken met mijn kleinzoon.

Muroni schreef:

17-09-2019

Ik zou graag eens de tentoonstelling can de ijstijd zien, ik ben gefascineerd over de dieren en hun omvang in die tijd vindt het geweldig en het zou dan ook fantastisch moest ik hiervoor 2 ticketen kunnen winnen alvast bedankt vriendelijke groeten Muroni Angela

Claudia Smit-Raaphorst schreef:

17-09-2019

Om deze geweldige kaartjes weg te kunnen geven aan 2 pleegkinderen (tieners) voor wie uitjes nooit vanzelfsprekend zijn. Ze zullen hun ogen uitkijken en nu ze ook niet meer bij elkaar wonen hun band als broer en zus (niet biologisch) versterken.

Sarah schreef:

17-09-2019

Fantastisch, leuk om mijn verjaardag met dagje Naturalis te vieren, dubbel feest!

R v Kessel schreef:

17-09-2019

Lijkt me heel leuk om naar naturalis te gaan, ik dacht altijd dat dat een saai museum was, maar als ik dit zo zie moet ik mijn mening toch bijstellen. Mijn zoon zou de Dinotijd het allerleukste vinden denk ik, al zijn we naar de rest inmiddels ook nieuwschierig!

J.a.Berkhout schreef:

17-09-2019

Het mooiste museum voor het hele gezin is weer open. Dat is een feestje waard.
Gefeliciteerd Leiden
Gefeliciteerd Naturalis

Arthur schreef:

17-09-2019

“Wow, heeele grooote Dinoos, Papa”! zou mijn zoontje van bijna 3 zeggen... Terug naar de Dinotijd met de T-rex en Triceratops!! Gelukkiger maak je hem niet!

Heidy van Twillert schreef:

17-09-2019

Naturalis vond ik al prachtig, maar zo te zien op de foto's is het nu helemaal schitterend te worden. Mijn zoon (van inmiddels 18) is zijn hele leven al gek op dieren, dus dan ga ik samen met hem genieten. Ik kan niet wachten;)

Leo van den Hurk schreef:

17-09-2019

Naturalis, dat is geen kattenpis.

Wouters schreef:

17-09-2019

Schitterend een vernieuwd Naturalis. Een superdetopper uitstraling en overzichtelijke tentoonstellingsruimte. Nadat je alles heb bekeken fijn uitrusten in het restaurant. Goed bezig Naturalis.

Jenny schreef:

17-09-2019

Voor mijn lieve zoontje (8 jaar),

Die helemaal weg is van Freek! En helemaal weg van alles wat maar met dieren en de natuur daaromheen te maken heeft. We willen er altijd graag nog een keer samen heen en hebben het er vaak wel over. Nu nog een keer doen.

Dus het zou geweldig zijn als ik hem kan verassen met deze kaarten!

Groetjes Jenny.

Maaike Keijzers schreef:

17-09-2019

De dino's of nee toch de ijstijd, of toch de oermens , ojee "ik" kan niet kiezen, zoveel leuke tentoonstelling en hoe interessant voor onze twee jongens, 5 en 8, ik denk dat hun moeten kiezen, we zouden graag een kansje willen.

Fam. van Oeveren schreef:

17-09-2019

Dat we het vernieuwde Naturalis gaan bezoeken is zeker! Als ik dit zo lees kunnen we niet zeggen welke afdeling favoriet zal zijn. Maar we gaan zeker een lichtje branden.

margo gonggrijp schreef:

16-09-2019

De Aarde! We voeren in ons zeilbootje langs de Snaefellsjokull in IJsland. Niet moeilijk je voor te stellen hoe professor Lidenbrock met zijn neef Axel hier afdaalden naar het middelpunt van de aarde. Een meeslepende en huiveringwekkende tocht.
Nu grijp ik de kans om zelf af te dalen en in hun voetstappen te volgen.

Patty schreef:

16-09-2019

Dino’s, een andere dimensie voor jong en oud.
Hoe leuk kan dit zijn,nu zijn we wel heel nieuwsgierig geworden.

Martijn schreef:

16-09-2019

Voor mijn zoontje omdat zijn zus onverwachts ongeneeslijk ziek is verklaard en hij even wat afleiding nodig in een andere dynamiek en met dieren
Droom van zijn zus was om dieren assistent te worden hetgeen ze helaas nooit zal worden...

Gé Geurtsen schreef:

16-09-2019

Geweldig uitje, indrukwekkend om van dichtbij te zien denk ik op ware grootte

John schreef:

16-09-2019

Ben nog input in Natural is geweest, dus dat wordt een hoog tijd. Ben benieuwd naar hoe de dieren elkaar verleiden. Misschien steek ik er nog iets van op.

Johb schreef:

16-09-2019

Ben nog input in Natural is geweest, dus dat wordt een hoog tijd. Ben benieuwd naar hoe de dieren elkaar verleiden. Misschien steek ik er nog iets van op.

Elly Molenaar schreef:

16-09-2019

Mijn man reageerde direct!
Hij zei; dat is interessant!!!
Nu hopen wij dat we mogen winnen &#128591;&#127996;&#127808;

S. R. Hooijberg schreef:

16-09-2019

Mij lijkt t een fantastische belevenis om diir ‘t Leven te lopen. Maarook Live Science lijkt me herl indrukwekkend.

Nathalie van buul schreef:

16-09-2019

Ben er eerlijk gezegd nog nooit geweest, en toen ik dit zat te lezen werd ik wel erg nieuwsgierig naar deze prachtige omgeving, zou graag de onderwaterwereld willen zien en de rest natuurlijk ook

R. Horstink schreef:

16-09-2019

Wat een mooie blog. Geeft een goed beeld van wat je kan verwachten. Wij zijn nog nooit in Naturalis geweest. Maar nadat ik dit heb gelezen wil ik graag een bezoek brengen met mijn 7 jarige dochter.
Ik denk dat zij het meest benieuwd is naar tentoonstelling de aarde. Ze is op het moment erg geïnteresseerd in aardbevingen en ander natuurgeweld.
Ikzelf ben benieuwd naar tentoonstelling de dood.

Fiona schreef:

16-09-2019

Hartelijk gefeliciteerd met jullie volledig vernieuwde Naturalis! Ik kijk er naar uit om dat samen met mijn gezin te gaan beleven! En hoe geweldig zou het zijn als iedereen, die net als ik een verwachtingsvolle reactie heeft geschreven, ook zonder gewonnen tickets gaat en gewoon komt kijken! Tot ziens!

Ouassim schreef:

16-09-2019

Dino tijd is het leukst en waarom heel simpel: Dino’s zijn tijdloos mijn ouders hebben er mee gespeeld, ik ben er mee op gegroeid en mijn zoon is er gek op en ik verwacht dat mijn kleinkinderen in de toekomst er ook gek van zullen zijn

Sandra schreef:

16-09-2019

Wij zouden heel graag de dinovoorstling willen zien!

M. Den Blijker schreef:

16-09-2019

Al langer heb ik in gedachten om naar Naturalis te gaan en nu is mijn dochter oud genoeg om het ook te begrijpen. Educatie en fun, beter kan haast niet. Prima omschreven in de blog. Hoe mooi zou het zijn als we dit met vrijkaarten kunnen doen.

Brenda schreef:

16-09-2019

Ik zou zo niet 1, 2, 3 weten welke tentoonstelling mijn voorkeur uit gaat. Het hele museum lijkt me geweldig! Zeker met mijn zoon van 13

John schreef:

16-09-2019

De dansjes van de dieren bij 'de verleiding' lijken ons het allerleukste!

Ilona schreef:

16-09-2019

Naturalis staat al een tijdje op ons wensenlijstje. Ons zoontje wil vooral heel graag de dino's zien. Mij lijkt 'Leven' heel indrukwekkend, met o.a. al die opgezette waterdieren. Ook de manier waarop ze 'De dood' laten zien, lijkt mij zeer interessant.
Wie weet winnen we de gratis tickets... Dat zou leuk zijn!

Jan schreef:

16-09-2019

Leuk voor mijn kleinzoon.

Manon schreef:

16-09-2019

Vandaag ben ik 36geworden maar de jeugdherinnering aan het voor het eerst zien van een opgezette t-rex staat mij nog levendig bij. Afgelopen zomervakantie wilde ik al mijn zoon van 5jaar meenemen naar dit prachtige natuur/historisch museum, heel nieuwsgierig naar hoe het nu geworden is, het dino-tijdperk daar willen we nu naartoe reizen. Wij gaan nog even voor het slapen gaan de verschillende soorten dinosaurussen bekijken en ervan dromen.

Tineke Burgers schreef:

16-09-2019

De dino tijd en de ijstijd lijken onze kleinzoon Wout van 7 jaar het allermooist. Maar hij wil eigenlijk alles wel zien!

Lionda schreef:

16-09-2019

Wauw super graag winnen natuurlijk voor mijn dierenvriendinnetje. Wat gaaf lijkt mij het museum eens helemaal te zien.
Duimen maar dus voor die kaartjes!!

Tima Capelle schreef:

16-09-2019

Het is natuurlijk fantastisch om alles wat onze interesse opwekt, in Naturalis met eigen ogen te aanschouwen.
De tentoonstellingen; de vroege mens, de verleiding en de dood maken mij erg nieuwsgierig.

Stephi schreef:

16-09-2019

Dit lijkt mij zo interessant voor ons gezin! Maar welke tentoonstelling mij het leukst lijkt? Ik kan niet kiezen! Zo interessant allemaal... Ik hou van verhalen en helemaal als deze op diverse manieren verteld en uitgebeeld worden!

Sara schreef:

16-09-2019

Graag wil ik daar heen gaan&#129392;

Monique van Leeuwen schreef:

16-09-2019

Mijn grote knul van bijna 8 wil dolgraag de dinotijd zien, en ik zou blij zijn als ik mee kon !
Hij en ik zijn gek van leuke musea, dus we kunnen de hele dag daar bij jullie wel doorbrengen denk ik zo!

T. De beer schreef:

16-09-2019

Vroeger wel geweest. Toen ook al indrukwekkend. Vooral nieuwsgierig naar ,aarde, zon aardbeving meemaken lijkt me wel erg spannend, misschien ook wel beetje eng

Terry van der Wiel schreef:

16-09-2019

Naturalis: niet omdat het moet, maar omdat het kan! Leuk en leerzaam voor jong en oud!

Bianca schreef:

16-09-2019

Ik kies voor de Dino tentoonstelling. Natuurlijk wil ik Trix bekijken, hoe gaaf is het om een T-Rex van 67miljoen jaar te mogen bewonderen van dichtbij, van wat er nog over is althans. Jouw blog maakt mij alleenmaar enthousiaster over Naturalis. En nu maar duimen dat ik dankzij deze coole actie er gauw heen mag :)

wm schreef:

16-09-2019

wij zijn nog niet geweest kwamen voor de verbouwing vaak misschien

Yvon schreef:

16-09-2019

Ik wil de verleiding delen en aangaan&#128584;&#128006;&#128011;&#129408;&#128024;

Toos Loogman schreef:

16-09-2019

De dinotijd lijkt me erg interessant alhoewel het moeilijk is te kiezen. Heel Naturalis is schitterend.

nayila schreef:

16-09-2019

heel leuk dat het weer open is ik ga zeker weten met mijn hele familie en daarom zouden die 2 kaartjes geweldig uitkomen
tot gauw &#129303;&#9756;(&#65439;&#12526;&#65439;&#9756;)

Christien Belt schreef:

16-09-2019

Uiteraard, als oma, slaan we voor de kleinzoon de dino's niet over. Zelf vind ik de "aarde" interessant en slaan die niet over.

Marianne Janssen schreef:

16-09-2019

De buitenkant is prachtig en belooft heel wat moois voor de binnenkant. Ik kan niet langer wachten om alle mooie natuuraspecten te komen bewonderen. Tot snel!

Peppy schreef:

16-09-2019

Jammer, De zondag is een geheiligde dag door God apart gezet en dient zodanig te worden ingezet.

Vr. gr. Cok

Christien Belt schreef:

16-09-2019

Uiteraard, als oma, slaan we voor de kleinzoon de dino's niet over. Zelf vind ik de "aarde" interessant en slaan die niet over.

Nina Markus schreef:

16-09-2019

Mijn hele leven ben ik al gefascineerd door dino's en ik zou het een bijzondere ervaring vinden om de nieuwe tentoonstelling in Naturalis te mogen komen bewonderen!

Ilse schreef:

16-09-2019

Binnenkort wordt mijn broertje voor lange tijd opgenomen in het ziekenhuis in Leiden. Het zou geweldig zijn als hij eventjes kan ontsnappen en de dinos en andere natuur kan ontdekken!

Bianca van Bruinisse schreef:

16-09-2019

Ik zou graag de Dinotijd willen zien, dat blijft een inspirerend onderwerp, met al die verschillende dino's en de verhalen. Ik kan het me die tijd zelf niet voorstellen hoe het zou zijn geweest,nu we in de samenleving andere dieren hebben en huisdieren, het is heel wat anders.
Het is dus mooi om in het Dinotijdperk te stappen en te voelen en zien hoe het was in die tijd, je inleven voordat je weer naar de normale wereld gaat....naar buiten.

Michelle van der Voort schreef:

16-09-2019

Mijn zoon wil heeeel graag de tentoonstelling Dinos zien. Hij was voor de verbouwing nog te klein dus het wachten duurt al lang!

Saskia Baas schreef:

16-09-2019

Ik ben erg benieuwd naar de de tentoonstelling de verleiding, maar ik denk dat mijn zoontjes wel erg kunne gaan genieten van de dinotijd. Kunnen ze trix voor een 2de keer gaan ontmoeten

Wendy schreef:

16-09-2019

Ik ben zo benieuwd naar het nieuwe Naturalis en wil heel graag Trix ontmoeten. Mijn zoontje van drie is pas met de oppas geweest en heb foto’s gezien, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met het zelf zien.

Dorus schreef:

16-09-2019

Wauw wat ben ik blij met dit blog. Ik was al enorm benieuwd naar hoe het Naturalis nu zou zijn. En zo te zien moet ik snel een bezoekje gaan inplannen.

Wouter schreef:

16-09-2019

Wauw wat ziet dat er goed uit zeg die nieuwe Naturalis. Als ik zo zit te lezen ben ik wel heel erg benieuwd geworden naar de tentoonstelling de dood. Wat een indrukwekkende tentoonstelling!

Tineke schreef:

13-09-2019

Dat is inderdaad een beleving geweest. In het verleden heb ik Naturalis wel eens bezocht en vond het toen al indrukwekkend
Dus zal het nu wel heel verrassend zijn.
Bedankt voor het voorproefje, we gaan er nu zeker binnenkort naar toe.

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.