Review Space Expo: dagje uit met kinderen

Het is vakantie en de kinderen zij vrij van school dus ik nam mijn zoon lekker mee een dagje fijn uit. Zoals gebruikelijk barstte ik, de vader dus, van de goede ideeën die ik dan ook vlotjes en enthousiast met zoonlief deelde. Maar helaas: zoals ook gebruikelijk werden mijn ideeën door zoonlief stuk voor stuk naar de prullenbak verwezen. Hij had namelijk zelf al bedacht wat hij wilde gaan doen. Deze keer zocht hij het duidelijk hogerop.

 

Space Expo

 

Naar de Space Expo

“Pap, ik wil naar dat museum over de ruimte. Met raketten en astronauten enzo.” ”Ahhh, je bedoelt de Space Expo? Is dat niet ingewikkeld? Dat lijkt me toch wel echte “Rocket Science” om maar even een toepasselijke term te gebruiken. “Nee-hee pap… kom we gaan…”

 

Zo gezegd, zo gedaan. Dus na een kleine 20 minuten met de auto arriveerden we ergens vlakbij de duinen in Noordwijk. Het was gelukkig niet erg druk, dus we konden nog net parkeren op het kleine parkeerterrein voor de deur. Parkeren is overig gratis.

 

De entreeprijs voor ons beiden bedroeg €20,- waarbij we voor in totaal €12,- gelijk maar twee kaartjes hebben gekocht voor de Space Train (zie verderop). Daarna stapten we vol verwachting en hand in hand om 13.30 uur de wereld van de ruimte in; klaar voor het grote avontuur.

 

Van alles wat

In de Space Expo is van alles te zien, te leren en te doen. In vogelvlucht worden alle onderdelen van de ruimtevaart op een eenvoudige en heldere manier uitgelegd. Hier en daar heb ik sommige uitleg nog wel even moeten vertalen naar de begrijpelijke woordenschat van een 9-jarige, maar over het algemeen was dat goed te doen. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van foto’s en video’s, wat het onderwerp vaak nog wat makkelijker en duidelijker maakt.

 

Schaalmodellen van ruimtevoertuigen

 

Zelf doen

Veel leuker en interessanter zijn in de Space Expo natuurlijk de doe-dingen; vooral voor de wat jongere kinderen onder ons. Je kunt op een interactieve manier een satelliet in een baan om de aarde brengen, of zelf een kleine raket lanceren (geen echte jammer genoeg). Ook kun je er een origineel ruimtepak bekijken, kun je springen op de maan of kun je rondlopen in een replica van het ISS ruimtestation.

 

Lopen op de maanTentoonstelling met de vlieghelm van andre kuipers

 

Soyuz Capsule

Een bijzonder item in de Space Expo vonden wij de Soyuz capsule. Dat is het ding waarmee onze eigen André Kuipers vanuit de ruimte is teruggekeerd naar de aarde. Nooit gedacht dat dat ding eigenlijk maar heel klein is en dat ze daar ook nog eens met z’n drieën tegelijk in hebben gezeten.

 

Andre kuipers naast de soyuz capsuleEen kijkje in de soyuz capsule

 

Space Train

Zeker een aanrader is de rondleiding met de Space Train. Deze trein nam ons mee naar de Estec; het technische hart van de ESA (de Europese ruimtevaartorganisatie). Bij deze rondleiding bezochten we twee verschillende gebouwen van de ESA waarbij we door de enthousiaste gidsen werden bijgepraat over de laatste stand van zaken over wat we nu in de ruimte zoal aan het doen zijn. Dit zijn dus gebouwen die op doordeweekse dagen nog écht in gebruik zijn.

 

Space Train

 

Let wel op, want de Space Train rijdt maar enkele malen per dag en er is plaats voor maximaal 30 personen. Hierbij geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Deze tour kost €6,- per persoon en een geldig legitimatiebewijs is verplicht.

 

Geslaagde middag

Kortom, zonder erg diep op de zaken in te gaan, wordt er over allerlei ruimtezaken een beknopte uitleg gegeven. Zo zijn we van alles te weten gekomen over raketten, satellieten, ruimtevaartuigen, hitteschilden en sterren en planeten. We hebben nu dus een aardig idee over wat er daarbuiten dus allemaal gebeurd is en wat er nog gebeuren gaat.

 

Een minpuntje tijdens ons bezoek was wel dat er twee interactieve doe-dingen niet werkten, waarschijnlijk omdat de beeldschermen stuk waren. Jammer, maar in het totaal mocht dit de pret niet drukken.

 

Tot slot zijn we nog even langs de museumshop gegaan, waar we als aandenken nog een klein souvenir hebben gekocht. Het is geen hele grote winkel, maar ze hebben verschillende ruimte-spulletjes voor ieder budget.

 

Space Expo winkel

 

Conclusie

Vader en zoon hebben in totaal iets meer dan € 44,- uitgegeven. Dit is inclusief de toegang tot de Space Expo, de tour met de Space Train, het meegenomen souvenir en de koffie en de limonade. Wat ons betreft was dit het zeker waard. 

 

Dit artikel is geschreven door Marcel
Reacties op "Review Space Expo: dagje uit met kinderen"

Frank Van Yperen schreef:

13-03-2022

Helaas werkt er veel niet en zijn er veel dingen buiten gebruik. Daarnaast vinden wij het jammer dat het vooral over de esa gaat. Spacex, nasa is amper terug te vinden. Ook is de informatie wat gedateerd inmiddels…
Als ruimteliefhebber mis ik de connectie met het heden van waar we nu staan met wat er in de wereld van het ruimtereizen gebeurt

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.