Rondleiding: Smalspoormuseum Valkenburg

Gelegen aan het Valkenburgse meer naast het restaurant de Tender vind je het Smalspoormuseum. Om verwarring te voorkomen, dit museum bevind zich te Valkenburg in de provincie Zuid-Holland.

 

Smalspoor Binnen- en Buitenmuseum

Een gedeelte van het Smalspoormuseum is een buiten museum, dit betekend logischerwijs dat je buiten bent om de items te bekijken. Voordat je het museum daadwerkelijk betreed zie je al rondom in de omgeving diverse items van het museum staan. Sterker nog, het zou kunnen dat je onderweg moest stoppen voor het passeren van de stoomtrein. Echter is er ook genoeg te zien in de drie hallen die het museum rijk is. En niet te vergeten dat een ritje in de stoomtrein ook overdekt is.

 

Smalspoormuseum mijn wagons buiten Smalspoormuseum Auto's stoppen, stoomtrein passeren!

 

Maak een ritje met de Smalspoor Stoomtrein

Het hoogtepunt van het museum is de ongeveer 40 minuten durende Stoomtrein rit. Je gaat met een ouderwetse echte Stoomtrein een rondje in de mooie omgeving rondom het Valkenburgse meer. Halverwege het meer wordt de Stoomtrein losgekoppeld van de cabines vervolgens wordt het met behulp van een dubbel spoor aan de andere kant van de cabines weer vast gekoppeld zodat de trein weer dezelfde route terug naar het station kan tuffen. Het personeel is zeer vriendelijk en vertellen graag over hun passie (treinen). De kinderen mogen zelfs vaak even voorin bij de machinist kijken.

 

Een ritje maken met de stoomtrein in het Smalspoormuseum Kinderen mogen even bij de Machinist kijken Smalspoormuseum

 

Een kijkje binnen in het Smalspoormuseum

In de hallen vind je voornamelijk vele verschillende opgeknapte en ook niet opgeknapte oude Stoomtreinen. Sommige van de treinen kun je betreden om zo goed te zien hoe de trein er van binnen uitziet. Ook zijn er diverse nagebouwde miniatuur landschappen. Bij sommige van deze kunnen de kinderen op een knop drukken om zo de trein te laten rijden.

 

Smalspoormuseum, binnen kijken in de stoomtreinen Laat zelf de treinen rijden in het Smalspoormuseum

 

Voor wie is het Smalspoormuseum leuk?

Voor echte trein fanaten is het museum sowieso een succes. Echter zal het voor iedereen vanaf een jaar of 4 een leuke beleving zijn. Verwacht niet de hele dag zoet te zijn in het museum. Maar al met al kun je zeker zo’n 2 uur plezier beleven. Om vervolgens de dag af te sluiten met een lekkere lunch, diner of gewoon wat te drinken in Restaurant de Tender.

 

Bekijk ook:
Reacties op "Rondleiding: Smalspoormuseum Valkenburg"

Er zijn helaas nog geen reacties. Graag horen wij of je dit artikel waardeert of dat je nog vragen hebt? Geef vooral je mening

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.