Nederlands Steendrukmuseum

In het Nederlands Steendrukmuseum maakt het publiek kennis met alle denkbare facetten van het in 1798 door Alois Senefelder uitgevonden vlakdrukprocedé: de steendruk of lithografie. De uitvinding ontketende mondiaal de tweede grote revolutie na de uitvinding van de boekdrukkunst. Een techniek om snel, massaal en voordelig afbeeldingen te kunnen drukken. In het Nederlands Steendrukmuseum komen zowel de historische, technische als artistieke kanten en het maatschappelijk belang van het steendrukken op interactieve wijze ruim aan bod.

 

De collectie omvat boekillustraties, cartografie, reclameplaten, muziekdruk en speelkaarten tot poëzieplaatjes, etiketten, ansichtkaarten, prenten, karikaturen, (satirische) tijdschriften, kinderspellen en blikdruk en sinds 2011 tevens aan de microlithografie gerelateerde objecten. Maar ook werk van kunstenaars als Kees van Dongen, Alphonse Mucha, Poen de Wijs, Jan Toorop, Adolphe Willette, Piet van der Hem en Jan Sluijters zijn opgenomen in de vaste collectie.

 

In het museumatelier worden zowel workshops als drukdemonstraties gegeven en zijn bovendien frequent kunstenaars aan het werk te zien. Daarnaast is een bibliotheek aanwezig met een groeiende collectie recente en historische aan de lithografie gerelateerde (vak-)boeken.

 

Bekijk de Openingstijden

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 13:00 tot 17:00 uur

Bekijk de Prijzen

Prijzen

Vanaf 18 jaar €6,00

13 tot 18 jaar €4,00 

0 t/m 12 jaar gratis

Museumkaart gratis

 

Activiteiten bij Nederlands Steendrukmuseum

  Van 15-02-2022 tot 31-07-2022

EXPO: Privat-Livemont, meester van de Belgische art nouveau

Oranje Nassaustraat, 5554AG, Valkenswaard0 Recensies over Nederlands Steendrukmuseum

Hoeveel sterren geef jij Nederlands Steendrukmuseum?

Klik op jouw antwoord

 

1 2 3 4 5
Klik hier om onjuiste gegevens van Nederlands Steendrukmuseum te melden