10 Aanbevolen bezienswaardigheden in Leiden

In Leiden is altijd wat te doen. Niet alleen kun je er heerlijk winkelen, lekker eten in één van de vele restaurantjes of wandelen langs de singels en grachten… óók op cultureel en historisch gebied zijn er verschillende bezienswaardigheden, die een dagje Leiden zeker de moeite waard maken. 

 

Bezienswaardigheden in Leiden

Foto afkomstig van: Wikimedia

 

De Burcht

De monumentale Burcht staat centraal in de roemrijke geschiedenis van Leiden. De Burcht is gebouwd als toevluchtsoord bij dreigend gevaar en is vooral bekend geworden door de 80-jarige Oorlog. Na het doorsteken van de dijken, waardoor de Spanjaarden werden verjaagd, voeren Willem van Oranje en de Watergeuzen hier Leiden binnen. De Burcht dateert uit de 10e eeuw en bestaat na enkele aanpassingen sinds 1275 in zijn huidige vorm.  

 

Bezienswaardigheden in Leiden de Burcht

Foto afkomstig van: Wikimedia

 

Pieterskerk

Op een steenworp afstand van de Burcht bevindt zich De prachtige Pieterskerk. Dit is een zogenaamde laatgotische kerk en hij is gebouwd in de periode van 1390 – 1570. Aanschouw de gigantische zuilen, bewonder de metershoge glas in lood ramen en geniet van de middeleeuwse rust en stilte. Een bezoek aan de Pieterskerk is absoluut de moeite waard. Sinds 1975 is de kerk niet meer in functie; wél worden er regelmatig klassieke en culturele evenementen georganiseerd.

 

Bezienswaardigheden in Leiden Pieterskerk

Foto afkomstig van: Wikimedia

 

Rondvaart door Leiden

Leiden is een echte waterstad en heeft in totaal maar liefst 28 kilometer aan grachten en singels. Deze lopen langs de mooiste plekjes van Leiden. Het is dus zeker de moeite waard om een Rondvaart door Leiden te maken. Zo kom je o.a. langs de Hortus, het Rijksmuseum, gezellige terrasjes en nog veel meer mooie bezienswaardigheden.

 

Bekijk ook:

 

Bezienswaardigheden in Leiden varen door grachten en singels

Foto afkomstig van: Wikimedia

 

Van der Werfpark

Nabij de Pieterskerk en de Burcht bevindt zich het Van der Werfpark. Dit park is vernoemd naar Pieter Adriaanszoon Van der Werff; de burgemeester die tijdens het beleg van Leiden de bevolking zijn arm als maaltijd aanbod. Midden in het park staat zijn standbeeld, met in het voetstuk het verhaal van Leidens Ontzet. Aan de rand van het park bevindt zich een theehuis met terras, met een fantastisch uitzicht over het park, het water en het Academiegebouw; het oudste gebouw én het hart van de Universiteit van Leiden.

 

Musea

Ook op historisch en cultureel gebied is er in Leiden méér dan genoeg te doen. De vijf grootste en meest bekende musea in Leiden zijn Museum Boerhaave, Museum van Oudheden, Volkenkunde, Naturalis en Corpus. Met een bezoek aan deze musea reis je door de geschiedenis, reis je over de hele wereld… en reis je zelfs door het menselijk lichaam.

 

Bekijk ook:

 

Corpus Reis door de mens

Naturalis Trex TrixRijksmuseum van Oudheden Grieken

© Naturalis en Mike Bink

 

De Sterrewacht

De sterrewacht is in 1633 gebouwd als Observatorium bij de Leidse Universiteit en is hiermee het oudste Observatorium ter wereld! Overigens is de Universiteit van Leiden dan weer de oudste universiteit van Nederland. Het huidige gebouw dateert uit 1861 en is recent gerenoveerd en teruggebracht in de staat van 1924. De Sterrewacht is geopend op woensdag, zaterdag en zondag en daarbij vinden er regelmatig extra activiteiten plaats.

 

Bezienswaardigheden in Leiden de Sterrewacht

Foto afkomstig van: Wikimedia

 

Hortus Botanicus

Ook de Hortus van Leiden heeft een leeftijdsrecord op haar naam staan: het is namelijk de oudste botanische tuin van Nederland. De eerste beplanting van de Hortus Botanicus dateert uit 1594. Hiervan is in 2009 een reconstructie aangelegd. In de Hortus tref je planten en tuinen aan van over de hele wereld, waardoor je van de ene verbazing in de andere valt. Eén van de meest bekende bezienswaardigheden is de bekende penisplant, die zijn naam ontleent aan zijn vorm.

 

Hortus Botanicus Leiden vanuit de LuchtHortus Botanicus Leiden kids bij de bijenkorven

 

Hofjes

Verspreid over het hele centrum in de stad vind je in Leiden in totaal 35 verschillende rustieke hofjes, waar je jezelf van het ene op het andere moment in een compleet andere wereld waant. De oudste hofjes stammen uit de 15e eeuw en zijn overblijfselen van de sociale zorg in de Middeleeuwen. Om er te kunnen wonen, moest je arm zijn. De huisjes waren dan ook klein en er waren geen eigen sanitaire voorzieningen. Weetje: in een hofje staan tenminste 12 huizen, als verwijzing naar de 12 apostelen van Jezus.

 

Bezienswaardigheden in Leiden Hofjes

Foto afkomstig van: Wikimedia

 

Rembrandt

De eerste bekende Leidenaar was de schilder Rembrandt van Rijn. Hij is in 1606 (of 1607, dat weet men niet precies), geboren in een woning aan de Weddesteeg in Leiden. Het originele huis bestaat helaas niet meer. Wél vind je daar een standbeeld en een gevelplaat ter nagedachtenis aan misschien wel de meest bekende schilder ooit. Mocht je in het centrum van Leiden zijn, loop dan zeker even langs.

 

De Lakenhal

In de 16e eeuw was Leiden wereldberoemd om haar lakens van uitmuntende kwaliteit. De Leidse lakenindustrie was de beste en de grootste van Europa en verschafte werk aan duizenden vrouwen en kinderen. De Leidse Lakenhal vormde destijds het hart van de lakenindustrie, doch vandaag de dag fungeert het als het “Leids Stedelijk Museum” en kun je er werken bewonderen van oude en nieuwe Leidse Meesters, zoals Rembrandt van Rijn en Jan Steen. Ook wordt in de Lakenhal in vogelvlucht de geschiedenis van de stad verteld.

 

Lakenhal leiden vooraanzichtLakenhal moderne meesters

© Marc de Haan en Modern Masters

 

Bekijk de leukste en mooiste plekjes van Leiden in onderstaande video:

 
Reacties op "10 Aanbevolen bezienswaardigheden in Leiden"

Siri schreef:

11-12-2022

Super dag gehad in het mooie Leiden door deze fantastische tips! Ik raadt deze internetsite aan iedereen aan!!!1

Markie schreef:

11-12-2022

Dank voor deze nuttige info!

Inge schreef:

25-11-2021

Duidelijke omschrijving van de bezienswaardigheden en leuke tips. Ik heb inspiratie opgedaan voor mijn bezoek aan Leiden.

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.