25 Tips voor een dagje uit in Leiden

Leiden, ook wel de Sleutelstad genoemd staat onder andere bekend om de oude binnenstad met prachtige grachten, hofjes en monumentale gebouwen. Verrijkt met een rijke geschiedenis. Een ding is zeker, ga je een dagje uit in Leiden dan hoef je jezelf echt niet te vervelen.

 

Restaurant Woods in Leiden

 

Tip 1: Uit eten in een Leids restaurants

Na een wandeling door het prachtige centrum van Leiden ben je misschien wel toe aan een heerlijke maaltijd. Gelukkig voor jou is er keuze genoeg! Wat dacht je bijvoorbeeld van Restaurant Scarlatti of Very Italian Pizza

 

De lekkerste restaurants van Leiden

In Leiden zijn te veel restaurants om op te noemen daarom hebben we op de volgende pagina een overzicht van de lekkerste restaurants uit Leiden:

 

Tip 2: Dagje uit in Leiden met korting

Het kost allemaal al genoeg, een dagje fijn uit. Daarom houden wij dagelijks alle kortingen van Nederland bij. Dus ook die van Leiden. Denk hierbij aan korting voor een Leids restaurant, musea of iets anders.

 

 

Tip 3: Museum Boerhaave

In Museum Boerhaave vind je een prachtige collectie museumstukken gerelateerd aan de wetenschap. Ook is het museum erg leuk voor kinderen, zoals wij onlangs zelf hebben uitgezocht. En op een warme dag is er heerlijke verkoeling in het waterpretpark van het museum.

 

 

Tip 4: Een TIP van Jochem Myjer

Alle Leidenaren zijn trots op hun stad! Een van de Leidenaren die dat van de daken schreeuwt is Jochem Myjer. Wie beter dan Jochem kan jou nu vertellen wat een ontzettend leuk dagje uit is in Leiden?

 

Jochem Myjer

 

Jochem Myjer: "Huur een elektrisch stil bootje bij 'Bootjes en Broodjes' en bekijk de stad vanaf het water. Onbeschrijfelijk mooi! "


 

 

Video: Jochem Myjer vertelt in DWDD waarom Leiden de mooiste stad van Nederland is


Tip 5: Winkelen in de Haarlemmerstraat

In Leiden vind je diverse winkelcentra. In het bijzonder noemen wij de Haarlemmerstraat en Breestraat. Dit is een heel lange straat vol winkels en gezelligheid. Hier ga je geheid slagen voor bijvoorbeeld leuke kleren of gewoon een dagje op het terras.

 

Bekijk ook: 11 Tips voor een dagje winkelen in Leiden en omgeving

 

Dagje uit Winkelen in Leiden

 

Tip 6: Rondvaart door Leiden

In het centrum van Leiden zijn er veel grachten. Deze lopen langs de mooiste plekjes van Leiden. Het is dus zeker de moeite waard om een Rondvaart door Leiden te maken. Zo kom je o.a. langs de Hortus, het Rijksmuseum, gezellige terrasjes en nog meer mooie plekjes.

 

 

Rondvaart door Leiden Rondvaart door Leiden op maat

 

Tip 7: Molen de Valk

Leiden is ook in het bezit van een originele Leidse stellingkorenmolen uit 1743, genaamd Molen de Valk. Het molenmuseum bevat de enige bewaard gebleven stadsmolenaarswoning in Nederland. Tegen een kleine vergoeding kun je de molen van binnen bekijken.

 

 

Tip 8: Ontspannen in Leiden

Prachtig uitzicht over heel Leiden terwijl je ondertussen compleet ontspant in een sauna of wellness bad? Dan moet je bij Wellness Leiden zijn! Een luxe beauty en wellness resort gevestigd op de 11e etage van het Level gebouw.

 

 

Wellness in Leiden, prachtig uitzicht

 

Tip 9: Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden fungeert als het nationale bolwerk voor archeologie, waar bezoekers van alle leeftijden zich kunnen onderdompelen in de beschavingen van het oude Egypte en het Nabije Oosten, de Griekse en Romeinse wereld, en het vroege Nederland. Bovendien organiseert het museum maandelijks lezingen over een breed scala aan onderwerpen. Op de website van het museum vind je een overzicht van de lezingen die deze maand worden gehouden.

 

Bekijk ook:

 

Het vernieuwde Rijksmuseum van Oudheden

 

Tip 10: Zwemmen

Leiden biedt diverse zwembaden. Zowel binnenzwembaden als buitenzwembaden. Ook in de directe omgeving van Leiden zoals Leiderdorp en Oegstgeest zijn er diverse leuke zwembaden te vinden.

 

 

Binnenbad van zwembad de Zijl Even lekker bubbelen in het bubbelbad


Tip 11: Het Leidse Hout

Elke Leidenaar kent het wel, en komt er ook met regelmaat. Een heerlijk park om te wandelen, rennen, spelen en genieten van een versnapering aan het terras van Theehuis het Leidsche Hout terwijl je uitkijkt op de hertjes.

 

Hertjes kijken bij Theehuis het Leidse Hout

 

Tip 12: Naturalis

Je hebt vast weleens gehoord van Naturalis? Misschien wel het bekendste museum van Leiden. Onder andere bekend van de reusachtige dino reclame en Freek Vonk. In Naturalis zijn diverse tentoonstellingen voor jong en oud.

 

Bewonder allerlei dieren en ontdek ook het leven onderwater

 

Tip 13: Naar de Bioscoop

In Leiden vind je twee prachtige bioscopen. Beide gevestigd in een prachtig monumentaal pand. Namelijk Bioscoop Lido en Bioscoop Trianon.

 

 

Tip 14: Hortus Botanicus

De Hortus Botanicus in Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Gesticht al sinds 1590. In de loop der eeuwen is de Hortus natuurlijk flink veranderd en uitgebreid. Toch zijn er de afgelopen 400 jaar nog genoeg bomen en gebouwen in takt gebleven.

 

Reuzen Leliebladen in Hortus Botanicus te Leiden

 

Tip 15: Bezienswaardigheden

In Leiden zijn buiten de vele musea, speeltuinen, kinderboerderijen en andere dagjes uit ook vele bezienswaardigheden. Aanraders zijn onder andere: het grootste kerkgebouw van Leiden de Pieterskerk, de Hooglandse kerk en de Burcht.

 

Bekijk ook:

 

Bezienswaardigheden, De Burcht in Leiden

Foto afkomstig van: Wikimedia

 

Tip 16: Kinderboerderijen

Er zijn een aantal kinderboerderijen in Leiden. De bekendste is Kinderboerderij Merenwijk. Vroeger bekend onder de naam “Wassenaarhoeve”. De Kinderboerderij is gratis toegankelijk en toont op educatieve wijze diverse dieren.

 

 

Net geboren biggetjes bij Kinderboerderij Merenwijk Koeien melken bij Kinderboerderij de Merenwijk

 

Tip 17: Naar de Speeltuin

Overal in Leiden vind je speeltuinen. Van heel kleine tot grotere speeltuinen. De entree is vaak gratis of heel laag. Leuke speeltuinen in Leiden zijn bijvoorbeeld Speeltuin Zuiderkwartier en Speeltuin Vogelwijk.

 

 

Binnenspeeltuinen heeft Leiden helaas niet. Maar in Leiderdorp (net over de grens van Leiden) vind je de Bubbel Jungle, een enorm leuke binnenspeeltuin. In de omgeving van Leiden zijn nog meer leuke binnenspeeltuinen te vinden, klik hier voor een overzicht.

 

Tip 18: CORPUS een reis door de mens

Met het benoemen van CORPUS spelen we een klein beetje vals. Want eigenlijk ligt het CORPUS in Oegstgeest. Maar wel maar net aan. Bij CORPUS stap je een groot mens binnen om vervolgens een rondleiding te krijgen door het menselijk lichaam. Zo wandel je over de tong door de longen en meer bijzondere plekken.

 

Wandel door het menselijk lichaam

 

Tip 19: Recreatiegebied Vlietland

In Leiden ligt een prachtige plas genaamd Recreatiegebied Vlietland. Je kunt hier met goed weer terecht om lekker te zonnen op het zandstrand, zwemmen, varen en voor een hapje en drankje. In bepaalde weken van de zomer is er zelfs een uitdagend waterparcours opgezet waar je kunt klimmen, klauteren en glijden.


Kom even helemaal tot rust aan het strand

 

Tip 20: Op 2 & 3 Oktober: Leidens ontzet

Het Leidens Ontzet daar kijkt elke Leidenaar al een heel jaar naar uit! Met Leidens Ontzet wordt het hele centrum omgetoverd tot een grote kermis. Vol leuke attracties, kraampjes, eten en drinken en veel live muziek.

 

Taptoe

's Avonds op 2 oktober is de taptoe. Alle verenigingen van Leiden doen dan hun uiterste best om met prachtige creaties deze tour te lopen onder aanmoediging van al het publiek.

 

Optocht

Maar de optocht is misschien wel nog indrukwekkender. Met elk jaar een ander thema zie je in de optocht fanfare bands, bijzondere (bloemen)auto’s, andere bijzondere voertuigen, dieren en mensen. De optocht vind elk jaar plaats op 3 oktober aan het begin van de middag.

 

Tip 21: Lakenfeesten elk laatste weekend van juni

Tijdens de Lakenfeesten wordt Leiden 3 dagen lang veranderd in een festival vol met optredens, evenementen en andere gezelligheid op diverse locaties. Het Lakenfeest is vooral bekend om de Peurbakkentocht. Tijdens deze tocht varen allerlei creaties gecreëerd door bedrijven en verenigingen door de grachten van Leiden. Publiek langs de kant moedigt de deelnemers aan. Uiteindelijk wordt onder de deelnemers een winnaar bekend gemaakt.

 

Tip 22: Dagje uit in Leiden voor volwassenen

Omdat we in dit artikel geen plaats hebben om elk uitje in Leiden te behandelen hebben we op de volgende pagina nog een prachtig overzicht met uitjes in Leiden die ideaal zijn om te bezoeken voor volwassenen.

 

 

Vlinder op je hand in Vlinders aan de Vliet

 

Tip 23: Dagje uit in Leiden met kinderen

En ook voor kinderen is er enorm veel leuks te doen in Leiden. Zie op onderstaande links de leukste uitjes voor met kinderen.

 

 

Buiten spelen in een speeltuin in Leiden In de zandbak van een speeltuin in Leiden

 

Tip 24: Escape Room Leiden

Escape Rooms zijn hot! Maar wat is een Escape Room eigenlijk? Kort uitgelegd is een Escape Room een kamer waar je uit moet zien te ontsnappen door het oplossen van puzzels. Escape Rooms zijn er in allerlei thema's, hele spannende zoals zombies maar ook met als thema Rembrant of een kindvriendelijke variant.

 

In Leiden zijn inmiddels twee Escape Rooms te vinden, namelijk: Escaperoom Leiden en Escape Room Leiden Meelfabriek. In de directe omgeving van Leiden zijn er zelfs nog veel meer Escape Rooms te vinden.

 

Bekijk ook: Escape Rooms veroveren Nederland

 

Escape Rooms in Leiden


Tip 25: Museum de Lakenhal

Museum De Lakenhal vormt het culturele hart van Leiden, waar beeldende kunst, geschiedenis en kunst samenkomen. Het museum belicht het rijke verleden van de stad in zeven unieke collectiepresentaties, waaronder "De Bakermat van de Gouden Eeuw", "Leiden Universiteitsstad", "Het Beleg en Ontzet van Leiden" en "Zeven Eeuwen Leids Laken".


Ook leuk voor kinderen om het museum te bezoeken


Werk mee aan Leiden

Wil jij mee helpen aan de promotie van Leiden? Gelukkig! Want dit artikel is nog lang niet klaar. Plaats in een reactie (net als Jochem Myjer) jouw tip voor een dagje uit in Leiden. Ook zijn we je erg dankbaar wanneer je dit artikel wilt delen op jouw Facebook, Twitter en Google+.

 

Wat Leiden nog meer heeft te bieden
Reacties op "25 Tips voor een dagje uit in Leiden"

Patrick Verkuilt schreef:

18-02-2019

Kunnen jullie de spelfout "s'Avonds" onder het kopje Taptoe eruit halen? Het is nl. 's Avonds.

Groepswijzer.nl schreef:

21-06-2016

En dan is er natuurlijk nog de avontuurlijke puzzeltocht Stadsganzenbord voor groepen van meer dan 8 personen. Kijk voor meer info op www.stadsganzenbord.nl.

Trudi schreef:

20-06-2016

Lunchroom Hof van Sijthoff aan de Doezastraat hier werken mensen met een beperking, supergezellige bediening en heerlijke gerechten, een aanrader

Mieke de Haan schreef:

18-10-2015

De Leidse loper, een stadswandeling langs diverse bezienswaardigheden.
De moeite waard! 870

Tineke Oosterhuis schreef:

16-10-2015

Een rondleiding door Jochem Meyer himself ... Fantastisch.

Aslan schreef:

09-09-2015

Binnenkort nieuw in de regio van Leiden

OPENING MEDIO SEPTEMBER!!

Monkey Town Warmond is een indoor speelparadijs dat beschikt over ruim 2400 m2 speelplezier.

De kinderen kunnen bij ons klimmen, klauteren, door tunnels kruipen, glijden van diverse glijbanen, spelen met super Lego, ravotten in de ballenbak, springen op trampolines en voetballen of basketballen in de exra grote voetbalkooi. Verder hebben we een tweetal super hoge glijbanen om vanaf te glijden! Daarnaast hebben we voor de allerkleinste een grote peuterhoek, die speciaal ook voor de ouders extra overzichtelijk is ingericht.

Tineke schreef:

08-09-2015

Leiden is ook rijk aan Hofjes. Je kunt ze met of zonder gids bekijken.
Zeer zeker de moeite waard!!!

Lidy van Velzen schreef:

08-09-2015

wil je ook wonen in de prachtige omgeving van bruisend Leiden en Voorschoten ga 'ns kijken naar Leidseweg 244 het is nu te koop en de eigenaar ben ik zelf , en ik doe er alles aan om het je naar je zin te maken, incl. mijn gehele Voorschotense buurt fanmail
zo hoef je je nooit te vervelen.

Debby schreef:

08-09-2015

Er is een leuke natuurspeeltuin in Leiden.
Cronestein is een leuke plek om met vlotten te varen en met een kabelbaan over het water te vliegen. Ook hebben ze daar een houten waterbaan waar je water doorheen kan pompen.
Op loopafstand van de waterspeeltuin zit een leuk theehuisje waar je even een hapje en drankje kan doen.

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.