Speelgoedmuseum Deventer gaat verhuizen

Het Speelgoedmuseum te Deventer gaat verhuizen! Het mooie oude pand waar ik vroeger als kind al met mijn ouders kwam, wordt verlaten. Altijd een ietwat weemoedig gebeuren, maar er belooft iets gaafs voor terug te komen! Het museum vestigt zich nog dichter in het centrum en wordt flink gemoderniseerd. De opening zou begin 2018 plaats moeten vinden aangezien de stad Deventer dan 1250 jaar bestaat. Ook Museum De Waag krijgt een opknapbeurt en de vernieuwde bibliotheek wordt dan ook in gebruik genomen.

 

Speelgoed Museum Deventer

 

Voor het zover is, wilde ik nogmaals de herinneringen ophalen in het huidige pand. Daar ik altijd graag vrij rond wil lopen, zonder ballast, zijn de gratis kluisjes bij de ingang ideaal. Bij de balie werd ik hartelijk ontvangen door een wat oudere vrijwilligster die mij bovenstaande nieuws in geuren en kleuren vertelde. Ik was mijn Museumkaart vergeten, maar ze was zo lief mij toch binnen te laten. Nou is de entree van 5 euro geen aderlating, maar het gaat om het idee. Ik voelde me in ieder geval erg welkom.

 

Speelgoedmuseum Deventer kluisjesSpeelgoedmuseum Deventer wenteltrap

 

Ik prijs mij gelukkig met een paar gezonde benen en beklom de wenteltrap naar de eerste verdieping. Hier word je direct door tientallen oogjes van poppen in alle soorten en maten aangestaard. Van heel vertederende tot ronduit enge exemplaren. Ook zie je een heel aantal poppenhuizen van tientallen jaren oud. Even schrok ik van het kermismuziekje wat ineens begon te spelen, maar wat leuk zo’n draaimolen die maakte dat ik een paar rondjes mee wilde zwieren, zittend op zo’n omhoog en omlaag bewegend paard.

 

Speelgoed Museum Deventer poppenSpeelgoed Museum Deventer draaimolen

 

Op de tweede etage een schat aan visueel speelgoed; kleurige caleidoscopen, ouderwetse 3d foto’s en de alom bekende view master. Maak een tekening en stap in een echte filmset! Met de nieuwste technieken speel je zelf de hoofdrol in je eigen getekende kunstwerk. Vul je e-mailadres in en kijk zo gauw je thuis bent naar het resultaat!

 

Speelgoedmuseum Deventer viewmasterSpeelgoedmuseum Deventer caleidoscopen

 

Op de derde verdieping loop je direct tegen een flipperkast aan. Hier kun je tegen betaling van 0,50 eurocent het stress spelletje spelen. Uiteraard kon ik dit niet laten. Flikkerende lampjes en irritante geluidjes brachten me terug naar de snackbar waar ik vroeger uit school naar binnen sloop om te kijken hoe de grote stoere jongens record naar record verbroken. Ik schat dat ik binnen 5 minuten de 3 ballen kwijt was, maar dat mocht de pret niet drukken.

 

Wat ikzelf erg indrukwekkend vond, was het speelgoed uit de periode 1300 tot 1800 wat gevonden is bij archeologische opgravingen in Deventer en omgeving, gemaakt van onder andere afvalmateriaal.

 

Bekijk ook: 

 

Mijn mede museumbezoeker stortte zich op de daar aanwezige houten spoorbaan. Het was nog een hele puzzel om de rails sluitend te krijgen en de mooie gekleurde trein eroverheen te laten rijden. We fantaseerden een eind weg in de poppenkast, maar goed dat we geen toeschouwers hadden, die hadden vast hun centjes aan ons teruggevraagd. Na nog even in de grote poefs naar het schitterende houten plafond te hebben gestaard, vervolgden we onze weg terug naar beneden.

 

Speelgoedmuseum Deventer houten spoorbaanSpeelgoedmuseum Deventer houten plafond

 

Tientallen dinky toys, de gezellige bordspellen, mooie oude sprookjesboeken, je kunt het zo gek niet bedenken of het Speelgoedmuseum heeft het.

 

Op de begane grond is een zaal ingericht met tafeltjes en stoeltjes waar je zelf aan de gang kunt. Speel een potje “Mens erger je niet”, “Domino” of een digitale game op de Nintendo, het kan allemaal. Echt iets voor een regenachtige woensdagmiddag of weekend!

 

Speelgoed Museum Deventer oude bordspellen spelenSpeelgoedmuseum Deventer haven

 

In het naast gelegen winkeltje wordt leuk houten speelgoed verkocht tegen erg lage prijzen! Ook kun je daar een kop koffie/thee of fris drinken met wat lekkers erbij. Aangezien mijn ontvangst zo super was, heb ik dat uiteraard gedaan!

 

Speelgoed Museum Deventer houten autoSpeelgoedmuseum Deventer wind up toy

 

Ja, natuurlijk ben ik heel benieuwd hoe het nieuwe speelgoedmuseum zal worden en het is een enorme vooruitgang dat er in het nieuwe museum een lift komt, zodat straks de mensen die niet goed ter been zijn ook van al het moois kunnen genieten, maar toch, mocht je van plan zijn hier eens een bezoekje te brengen, ga dan vooral dit jaar nog! Heerlijk om het oude speelgoed te zien in zo’n schitterend pand.

 

Dit artikel is geschreven door gastredacteur Angela Dezijn

 
Reacties op "Speelgoedmuseum Deventer gaat verhuizen"

Er zijn helaas nog geen reacties. Graag horen wij of je dit artikel waardeert of dat je nog vragen hebt? Geef vooral je mening

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.