Tentoonstelling Gif! in Naturalis review

Een paar dagen voor de officiële opening van de nieuwe tentoonstelling Gif! waren wij te gast bij Naturalis om deze te bekijken. Na een inleidend verhaal van dr. Freek Vonk himself gingen we op pad om de tentoonstelling te bekijken. We zagen een tentoonstelling die heel anders is dan andere en nog nooit eerder in de geschiedenis van Naturalis is voorgekomen.

 

Freek Vonk met een Gilamonster voor tentoonstelling Gif! in Naturalis

 

Een museum met dierentuin vergunning

Museum Naturalis kan nu ook door het leven als dierentuin Naturalis. Want voor de tentoonstelling Gif!, die voor het eerst in de geschiedenis van Naturalis zoveel levende dieren bevat, moest een dierentuin vergunning aangevraagd worden. Deze vergunning geeft Naturalis het recht om zoveel dieren te bezitten en tentoon te stellen aan publiek. Zo zijn er diverse spinnensoorten te zien waaronder de dodelijke zwarte weduwe, kriebelen er duizendpoten en er zijn diverse slangen aanwezig waaronder de Konings Cobra!

 

Giftige Pijkgifkikker bij Naturalis tentoonstelling Gif!Mensen kijken hun ogen uit bij de Konings Cobra van Naturalis tentoonstelling Gif!

 

Uiteraard hebben ze zich bij het museum goed voorbereid. Er is een professionele verzorger aanwezig, een directe lijn met een dierenarts en omdat het natuurlijk om giftige dieren gaat is er nauw contact met het naastliggende ziekenhuis LUMC.

 

Toch een museum…

Ondanks de vele dieren in Naturalis blijft het toch vooral een museum. Zo staan bij alle terraria leuke leerzame bordjes met teksten over het desbetreffende dier. Zijn er interactieve leerzame spelletjes te spelen en kun je bij de demo’s en info balie veel leren van de vriendelijke en enthousiaste medewerkers.

 

 

Shows, demo’s en spektakel

Tijdens de tentoonstelling Gif! in Naturalis zijn er buiten het bekijken van de dieren ook leuke en leerzame shows en demo’s bij te wonen. Vrijwel aan het begin staat de info hoek. Hier kun je vragen stellen, een echte slangenhuid voelen of wat leren van de medewerkers.

 

Verspreid over de dag is er een erg leuke demo waarin uitgebeeld wordt wat de effecten zijn van gif. Dit laten ze op een leuke wijze zien met proefjes waardoor kinderen maar ook ouders vol interesse de demo afkijken.

 

Medewerker Naturalis geeft demo over de effecten van Gif

 

Aan het einde van de tentoonstelling is een grote zaal waarin je plaats kan nemen om de show “de winnende vraag” bij te wonen. Hier wordt je op speelse wijze wat bijgebracht over verschillende giftige dieren en planten. De zaal wordt hier met behulp van een zachte “gooi” microfoon bij betrokken. Dit levert leuk, grappige en gezellige momenten op.

 

Spelletjes

Wanneer je aan bovenstaande nog niet genoeg hebt kunnen kinderen gebruik maken van de diverse spelletjes in de zalen. Probeer in een keuken te raden welke paddenstoelen niet giftig zijn, doe mee aan een quiz, loop een parcours door (zogenaamd) water en probeer niet de giftige vissen te raken of raad wat Freek mee neemt op reis. Ook kun je met een zogenaamde maar levensechte Freek Vonk op de foto.

 

Spelletjes bij naturalis, waar zit het gif?

© Wouter Trouwee, Naturalis - Marten van Dijl

 

Conclusie

Museum Naturalis is flink aan het verbouwen. In 2019 zal het enorme, compleet vernieuwde Naturalis openen. Maar het is erg fijn dat ze tot deze tijd bezig blijven om op kleinere schaal leuke tentoonstellingen te houden. Dat is ook met de tentoonstelling Gif! meer dan geslaagd. Voor alle leeftijden is het leuk om zo’n 2 uur lang rond te lopen op deze tentoonstelling, spelletjes te spelen en shows en demo’s bij te wonen. Vooral gezinnen maar ook mensen met een passie voor (giftige) dieren gaan het hier erg naar hun zin hebben.

 
Reacties op "Tentoonstelling Gif! in Naturalis review"

Er zijn helaas nog geen reacties. Graag horen wij of je dit artikel waardeert of dat je nog vragen hebt? Geef vooral je mening

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.