Museum Het Spinozahuis

De wereldberoemde filosoof Spinoza werd geboren in 1632 in Amsterdam, in de wijk Vloedenburg (nu Waterlooplein-buurt). Hoewel het huis van zijn ouders niet bewaard is gebleven, zijn er twee bekende huizen waar Spinoza enige tijd heeft gewoond, namelijk in Rijnsburg en Den Haag. In 1661 vestigde Spinoza zich in Rijnsburg, destijds bekend als een ontmoetingsplaats voor collegianten, een doperse sekte waarvan Spinoza vrienden had. In het huis van chirurgijn Herman Hooman huurde hij een kleine kamer als kostganger. Hier sleep hij lenzen voor optische instrumenten en schreef hij zijn overpeinzingen met de ganzenpen neer. Een heelmeester uit de achttiende eeuw, Johannes Monnikhoff, heeft een aantekening nagelaten, waaruit blijkt dat het huisje waarin Spinoza van 1661 tot 1663 verbleef, een gevelsteen had met een vers van Dirck R. Camphuysen:

 

Ach! waren alle Menschen wijs,

En wilden daarbij wel!

De Aard waar haar een Paradijs,

Nu isse meest een Hel.


Neem een kijke in museum het Spinozahuis in Rijnsburg en leer over het leven van filosoof Spinoza


In 1896 kwam in Rijnsburg een oud daglonershuisje te koop, met daarin een moeilijk leesbaar versje in de muur. Spinozakenner Willem Meijer herinnerde zich het verhaal van Monnikhoff en identificeerde het verwaarloosde pand als de mogelijke woning van Spinoza. Een vereniging werd opgericht om het huisje te kopen, te herstellen en om te vormen tot een bescheiden museum, dat diende als centrum voor de studie van Spinoza's leer en leven.


Met de reconstructie van Spinoza's bibliotheek, zoals beschreven in een boedelbeschrijving bij zijn dood in 1677, ontstond een unieke boekenverzameling in perkamenten en leren banden. Deze is nu tentoongesteld in een kamer met de sfeer van een schilderij van Vermeer of De Hoogh. De museumkamers bevatten ook portretten, facsimile's van brieven en documenten, waardoor bezoekers een fascinerend inzicht krijgen in het leven en werk van de filosoof.

 

Bekijk de Openingstijden

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur


Controleer alvorens uw bezoek altijd de actuele openingstijden op de officiële website van de aanbieder

Bekijk de Prijzen

Prijzen

Volwassenen €6,00

Museumkaarthouders, kinderen tot 16 jaar en VHS-leden gratis


Controleer alvorens uw bezoek altijd de actuele prijzen op de officiële website van de aanbieder

 


Trust Score

Via de trust score proberen wij aan te geven welke reviews betrouwbaarder lijken dan andere. De trust score wordt gebasseerd op gebruik van een geldig emailadres en hoelang en hoe vaak een gebruiker al actief is geweest op Fijnuit. Dit kan ook de volgorde van de reviews beïnvloeden.


0 Recensies over Museum Het Spinozahuis

Hoeveel sterren geef jij Museum Het Spinozahuis?

Klik op jouw antwoord

 

1 2 3 4 5




Klik hier om onjuiste gegevens van Museum Het Spinozahuis te melden