Weverijmuseum Geldrop

Het Weverijmuseum is een uniek museum, dat de herinnering aan Geldrop als belangrijke textielstad in de 19e en 20e eeuw daadwerkelijk tot leven brengt. Wanneer u het museum binnen gaat, ziet u een en al bedrijvigheid. De weefgetouwen, vaak wonderen van techniek, staan volop te kletteren zoals dat bij de wevers heet en worden bediend door enthousiaste vrijwilligers die vroeger als wever actief waren of anderszins betrokken waren bij de textielindustrie. 

 

De nadruk in het museum ligt dus op het weven. De stoffen die aldus geweven worden en de textielproducten die hiervan worden gemaakt, zoals handdoeken, theedoeken, damasten tafelkleden en servetten worden in de winkel van het museum te koop aangeboden.

 

Een rondleiding door het museum voert u langs een reeks zeer verschillende weefgetouwen, van een handweefgetouw tot en met een luchtweefmachine zonder spoelen. Zij geven een interessant overzicht van de ontwikkeling van de weeftechnieken gedurende de laatste honderd jaar. 

 

Zonder garen geen weven. Daarom besteedt het museum ook aandacht aan het maken van garens en ook hier kunt u diverse machines aan het werk zien zoals rek-, spin-, twijn-, spoel- en kettingscheermachines. 

 

Een bezienswaardigheid van het museum is zeker ook het imposante, geheel vernieuwde waterrad, dat in beweging wordt gezet door een arm van de Kleine Dommel die onder de fabriek doorstroomt, en waarmee vroeger de weefgetouwen en andere machines werden aangedreven.

 

Lees verder...

Bekijk de Openingstijden

Openingstijden

Elke woensdag & zaterdag + de eerste zondag van elke maand geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Bekijk de Prijzen

Prijzen

Volwassenen €6,-

Kinderen tot 12 jaar gratis

 


0 Recensies over Weverijmuseum Geldrop

Hoeveel sterren geef jij Weverijmuseum Geldrop?

Klik op jouw antwoord

 

1 2 3 4 5
Klik hier om onjuiste gegevens van Weverijmuseum Geldrop te melden