Museum Collectie Brands

Onder de rook van Emmen, in het Drentse dorp Nieuw-Dordrecht, vind je Museum Collectie Brands. Een wonderbaarlijk museum waarvan er geen tweede bestaat. Het begon allemaal met een verwoed verzamelaar, Jans Brands. In zijn jeugdjaren begon hij met verzamelen en dat hield hij vrijwel zijn hele leven vol. Waar de meeste verzamelaars zich op één bepaald thema toeleggen, verzamelde Jans alles wat hij maar interessant vond. De geschiedenis van Drenthe had met name zijn aandacht, maar toch verzamelde hij ook vele objecten afkomstig uit Nederland, Europa en de rest van de wereld.Denk aan munten, gewichten, prenten, gereedschappen, serviezen en eeuwenoude boeken. Je kunt het zo gek niet bedenken of Jans Brands heeft het verzameld. Jans was een frequent bezoeker van rommelmarkten, antiekzaken en veilingen. Daar wist hij vaak unieke stukken op de kop te tikken. Maar vrijwel de meeste voorwerpen wist hij te verzamelen door werkelijk nóóit iets weg te gooien. "Want dat zie je later nooit weer," aldus Jans. Hierdoor wist hij een stukje Drentse geschiedenis voor de vergetelheid te behoeden.


Penningen


Het bijzondere aan Jans was dat hij te midden van zijn verzameling leefde. Met een collectie van 70.000 voorwerpen betekende dat dat zijn woonboerderij en schuur uitpuilden van de voorwerpen. Je kon er nauwelijks een stap verzetten. Jans wilde graag zijn verzameling en kennis met het publiek delen, dus ontstond er in 2011 een museum.


Jan Brands


Hier worden afwisselend de verschillende thema's uit de collectie getoond en kunnen liefhebbers zich vergapen aan de grote museumbibliotheek. Hier vind je duizenden boeken en kranten die je als bezoeker zelf mag inkijken. Ook het oude woonhuis van Jans, waar de tijd stil is blijven staan, is te bezoeken. Kortom, in de wonderlijke wereld van Museum Collectie Brands raak je nooit uitgekeken!

 

Bekijk de Openingstijden

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur

Zaterdag en zondag 13.00 tot 17.00 uur

Feestdagen 13.00 tot 17.00 uur

Bekijk de Prijzen

Prijzen

Volwassenen €7,50

Kinderen 6 t/m 14 jaar €2,50

Kinderen t/m 5 jaar gratis

Museumkaart gratis

Parkeren gratis

Museum is toegankelijk voor mindervaliden

 


0 Recensies over Museum Collectie Brands

Hoeveel sterren geef jij Museum Collectie Brands?

Klik op jouw antwoord

 

1 2 3 4 5
Klik hier om onjuiste gegevens van Museum Collectie Brands te melden