Kasteel Montfort

Kasteel Montfort was eeuwenlang één van de belangrijkste kastelen van het hertogdom Gelre. Van hieruit werd ook de heerlijkheid Montfort, een bestuursdistrict van dit hertogdom, bestuurd en verdedigd. Dit sterke kasteel heeft in die lange periode grote invloed gehad op z’n wijde omgeving. Sporen daarvan zijn nog altijd goed te herkennen in de streek rond Montfort. Veel van deze voormalige domeingoederen zijn goed bewaard gebleven of worden momenteel getransformeerd naar natuurgebied.


Geschiedenis

Kasteel Montfort werd rond 1260 gebouwd door Hendrik van Gelre, prins-bisschop van Luik, op een heuvelrug in het waterrijke Vlootbeekdal. Door deze ligging, het veelhoekige grondplan en dikke natuurstenen muren was het praktisch onneembaar. Na Hendriks dood in 1285 hoorde kasteel Montfort bij het graafschap Gelre. Graaf Reinoud I voltooide waarschijnlijk de hoofdtoren van het kasteel: de Grauwert. Deze heeft een ronde achterkant en een scherpe punt aan de voorzijde, destijds een bouwkundige noviteit. Reinouds oudste zoon sloot hem van 1320 tot z’n dood in 1326 in deze Grauwert op.



Rondleidingen

De beste manier om kasteel Montfort te ontdekken is een rondleiding met één van de enthousiaste kasteelgidsen. Zij kennen het kasteel en zijn omgeving op hun duimpje en laten u kennis maken met tal van interessante wetenswaardigheden. Over Hendrik van Gelre, prins-bisschop van Luik en Heer van Montfort, die het kasteel bouwde en op brute wijze werd vermoord. Over Reinoud II van Gelre, die zijn vader zes jaar op dit kasteel opsloot. Of over één van de eerste Bokkenrijdersprocessen: dat tegen de bende van Nieuwstadt in 1743. Huiver in de kerker, daal met hen af in de onlangs gerestaureerde middeleeuwse keldergewelven. Of laat je rondleiden door de ruime kasteeltuin met een heuse wijngaard. 


Terras

Geniet bij goed weer op het benedenterras van kasteel Montfort van onze heerlijke koffie en een vorstelijk stuk Montforter vlaai, van koele bieren, heerlijke wijnen en een breed assortiment aan frisdranken. Een mooie manier om uw kasteelbezoek te starten of af te sluiten, maar u bent uiteraard ook welkom zonder kasteelbezoek. 


Wandelroutes

Stichting Limburgs Landschap en Stichting Kasteel Montfort werken sinds 2002 samen om het verhaal van dit kasteel en z’n landschap te presenteren.  U kunt met behulp van een van onze 4 wandelroutes en 4 fietsroutes nu zelf de omgeving verkennen. Alles routes hebben het kasteel als vertrek- en eindpunt. Ieder route heeft z’n eigen thema, waardoor verschillende facetten van de geschiedenis en het landschap van de streek aan bod komen. 


 

Bekijk de Openingstijden

Openingstijden

1 juni t/m 30 september

Dinsdag t/m donderdag 11.00 tot 17.00 uur

Zondag 11.00 tot 17.00 uur


1 oktober t/m 31 december

Woensdag 11.00 tot 17.00 uur


Controleer alvorens uw bezoek altijd de actuele openingstijden op de officiële website van de aanbieder

Bekijk de Prijzen

Prijzen

Entree:

  • Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar  €4,00
  • Kinderen van 4 t/m 12 jaar €2,00
  • Kinderen tot 4 jaar gratis


Rondleiding: (1,5 uur): € 75 (incl. entree en gids) voor groepen tot maximaal 15 personen

De routeboekje wandel- of fietsroutes: €2 


Controleer alvorens uw bezoek altijd de actuele prijzen op de officiële website van de aanbieder

 


Trust Score

Via de trust score proberen wij aan te geven welke reviews betrouwbaarder lijken dan andere. De trust score wordt gebasseerd op gebruik van een geldig emailadres en hoelang en hoe vaak een gebruiker al actief is geweest op Fijnuit. Dit kan ook de volgorde van de reviews beïnvloeden.


0 Recensies over Kasteel Montfort

Hoeveel sterren geef jij Kasteel Montfort?

Klik op jouw antwoord

 

1 2 3 4 5




Klik hier om onjuiste gegevens van Kasteel Montfort te melden