21 dagje uit Tips met inspiratie voor de Herfstvakantie

De temperatuur daalt, de wind trekt aan en de dagen worden korter. De maand oktober roept bij veel mensen vaak een somber gevoel op. Gelukkig is er in deze maand ook een lichtpuntje te vinden: de eerste vakantie van het schooljaar staat weer voor de deur! Inspiratie nodig hoe jij deze week (samen met je kinderen) leuk kan invullen? Hieronder vind je meerdere tips!

 

Dagje uit in de herfstvakantie

 

Ontsnap aan de kou, op naar de tropen!

Hoe zou je het vinden om even weg te gaan van de kou en naar een tropisch paradijs af te reizen? En nog beter, dit zonder een uren lange vliegreis of enorme kosten. Niet mogelijk denk je? Toch wel! In de Orchideeën Hoeve stap je een tropisch paradijs binnen vol met prachtige planten en dieren. Je kunt er een leuke speurtocht doen, Lori's (kleine papegaaitjes), schildpadden en zelfs meervallen voeren. Ook is er een leuke speeltuin voor de kinderen.

 

Bekijk ook: Wel of niet met kinderen naar de Orchideeën Hoeve?

 

Video: Wat is er te beleven bij de Orchideeën Hoeve

Lori's voeren bij de Orchideeën HoeveUren speelplezier in de binnenspeeltuin van de Orchideeën Hoeve

 

Boswandeling in de herfst

Een bos in de herfst is prachtig! Kale bomen, bruine bladeren en paddestoelen. Neem een tasje mee en verzamelen kastanjes of eikeltjes. Ga lekker voetballen, klimmen in de bomen of gewoon lekker ontspannen wandelen. Of ga op pad met onze gratis Bos Bingo, print deze uit en neem hem mee naar het bos!

 

Bekijk ook:

 

Dagje uit naar het bos

 

Op een onbewoond eiland…

Nee, hiermee bedoelen we niet dat je voor het hele gezin een last-minute naar de zon moet boeken. Breng een bezoek aan onze eigen, mooie Waddeneilanden! Oké, ‘onbewoond’ is misschien een klein beetje overdreven, maar het gevoel dat je er een dagje (of meer) uit bent heb je zeker.

 

Strand Texel in de avondLopen over de wadden

 

Ecomare (Texel) organiseert elk najaar verschillende sterrenkijkavonden. En wat dacht je van garnalen en krabben vangen op de schone stranden van Vlieland? Trek je windjack aan en geniet van de vrijheid en al het moois dat de natuur te bieden heeft.

 

Op de foto met een zeehond bij Ecomare

 

Alpaca’s aaien

Alpa-watte? Je hebt ze vast wel voorbij zien komen. Het zijn die kameelachtige dieren die veel mensen verwarren met een lama. Maar wist je dat alpaca’s veel zachtaardiger zijn? De lieve, wollige beestjes zijn sinds een aantal jaar helemaal hip. Op verschillende plekken in Nederland kan je Alpaca’s komen aaien of voeren. Soms mag je zelfs met ze wandelen. Bij Alpacaervaringen Hoeve Larenburg kan je zo'n wandeling maken met de wollige beestjes.

 

Meisje met een alpaca

 

Scherm zo groot als half voetbalveld

Het Museon-Omniversum bestaat uit een wetenschappelijk museum en een grootbeeld theater. Het scherm van het grootbeeld theater loopt als een halve bol over de bezoekers heen en is zo groot als een half voetbalveld. Door het enorme scherm rondom waan je jezelf als het ware in de film. Bij een luchscene pak je van schrik je stoel vast, zodat je niet naar beneden valt.


Op 1 januari 2022 zijn Museon en Omniversum gefuseerd tot Museon-Omniversum. Met als voordeel dat je voortaan met één ticket toegang hebt tot het Omniversum én het Museon.

 

Video: Ontdek het Omniversum

 

Levensechte beelden

Er bestaan prachtige beelden in de diverse musea maar nergens zijn beelden zo realistisch als in Madame Tussauds. Ga op de foto met Chantal Janzen, Brad Pitt, Doutzen Kroes, Barack Obama of één van de vele andere celebreties. Nieuw aan de collectie toegevoegd is Jutta Leerdam en Harry Styles.

 

Ps. Wist je dat Madame Tussauds met grote regelmaat korting aanbiedt?

 

In Madame Tussauds op de foto met Robert Pattinson In Madame Tussauds op de foto met Beatrix

 

Een kunstenaar schuilt in iedereen

Een winderige, koude herfstdag roept om creativiteit! Verzamel mooie bladeren in het bos, laat ze drogen tussen een dik boek en stop ze in een fotolijstje. Op deze manier creëer je eigen botanische kunst. Ook kinderen vinden het fantastisch om te knutselen met dingen uit de natuur. Maak samen kastanjepoppetjes (met behulp van wat satéprikkers en lijm) of ga lekker kliederen met alle verf die je kunt vinden in de herfstkleuren. Een gezellige (en goedkope) dag gegarandeerd.

 

Tip: of nog beter, combineer bovenstaande tip met onze gratis Bos Bingo en het wordt nog leuker voor kinderen om al deze prachtige dingen te verzamelen!

 

  Download gratis onze Bos Bingo om mee te nemen naar het bos

 

Verzamel mooie bladeren in het bos

 

Lekker!

Wie denkt er bij het koudere weer nou niet aan lekker eten? Pannenkoeken zijn in ieder geval altijd een feest! Maak zelf thuis verschillende verrassende variaties (bijvoorbeeld de combinaties banaan en chocola of appel en rozijn). Of laat het bakken aan iemand anders over en ga er op uit. Bij Pannenkoekenboerderij De Konijnenberg in Heemstede kun je het pannenkoeken-eten zelfs combineren met een spannende speurtocht voor kinderen. Of bij Speelparadijs en Pannenkoekenrestaurant Voorst met allerlei leuke attracties.


 

Lekker pannenkoeken eten

 

Racen, klimmen, lasergamen en borrelen

Hou je van een dagje uit met een beetje avontuur? Dan ben je bij Coronel Adventure op het juiste adres! Op deze locatie kun je in prachtig vormgegeven terreinen lasergame wedstrijden houden, klimmen tot grote hoogte of de racetijden van de meesters (Tim en Tom Coronel) zelf proberen te verbreken. Na afloop duik je met zijn allen nog even in de gezellige bar voor een hapje en drankje.

 

Bekijk ook: Tim Coronel vertelt over Coronel Adventure

 

Klimmen, Lasergame en Karten bij Coronel Adventure

 

Naar de Speeltuin

Zolang het droog is kan het heerlijk zijn om even een frisse neus te halen in de speeltuin. Vaak liggen speeltuinen in een bos of park waardoor je kunt genieten van de mooie natuur, herfstbladeren, eikennootjes of kastanjes kunt verzamelen. En hier kun je weer prachtige dingen mee knutselen.

 

Liever een warme optie? Bijna overal in Nederland is wel een binnenspeeltuin in de buurt te vinden. Deze zijn heerlijk verwarmd en hebben vaak een restaurantje aanwezig voor een hapje en een drankje.

 

Kies hieronder de leukste binnen en buiten speeltuinen bij jou in de buurt:


 

Buitenspeeltuin in de Herfstvakantie

 

Genieten van al jouw Studio 100 helden

Ben je weleens in Plopsa Indoor Coevorden geweest? Wanneer je kinderen hebt in de leeftijd van ongeveer 4 tot 10 jaar is het zeker aan te bevelen! Toegegeven, Plopsa is prijzig. Maar hier krijg je een goed verzorgd park welke prachtig gethematiseerd is voor terug. Dagelijks zijn er leuke optredens van bijvoorbeeld Bumba en kun je op de foto met jouw Studio 100 helden.

 

Bekijk ook:

 

Peuter speelweide bij Plopsa Indoor Coevorden Plopsa prachtige gethematiseerd

 

In tropische sferen

Heb je het koud en ben je op zoek naar wat warmte? Bezoek een tropisch zwemparadijs! Door heel Nederland zijn er verschillende te vinden, dus vast ook eentje bij jou in de buurt.

 

Klik hier: Voor de leukste zwembaden bij jou in de buurt

 

Tikibad rondjes tollen in de CycloonWaterpret voor jong en oud

 

Één van de bekendste tropische zwemparadijzen is natuurlijk het Tikibad in Wassenaar of het zwembad van Center Parcs de Eemhof. Roetsj van meer dan 15 verschillende glijbanen en stap onder een waterval. Door de grote variatie aan glijbanen is in dit zwembad genoeg te doen voor iedereen. Kleine kinderen, oudere kinderen en volwassenen heb je gezamenlijk nog nooit zo blij gezien.


 

Kom helemaal tot rust bij een Wellness Centra bij jou in de buurt

 

Ben je een dagje zonder kinderen? Dan is een uitje naar de sauna misschien een goed idee. Romantisch met z’n tweeën of juist lekker tot rust komen in je eentje. Kijk voor de mooiste sauna’s bij jou in de buurt op deze pagina.

 

Kies hieronder voor wellness bij jou in de buurt:


 

 

Wellness voetenbadje

 

Ga griezelen

Elk jaar op 31 oktober is het Halloween. Deze feestdag komt traditioneel uit de Verenigde staten en het Verenigd Koninkrijk, maar wordt elk jaar ook steeds populairder in Nederland. Verschillende pretparken besteden hier in de maand oktober dan ook aandacht aan. De herfstvakantie is het ultieme moment om deze speciale Halloween-themaparken te bezoeken.

 

Video: Walibi Fright Nights 2016

 

De ‘Fright Nights’ van Walibi zijn vooral geschikt voor oudere kinderen en volwassenen. Hier verzamelen zich de meest enge zombies en personages uit bekende horrorfilms. Er zijn verschillende ‘scare zones’, spookhuizen en shows. Dat je de nachten na een bezoek aan één van de Fright Nights nog na-griezelt is in ieder geval zeker. Niemand gaat ongeschonden naar huis!


Bekijk ook: Hoe beleef je Halloween bij Walibi Fright Nights

 

Voor de allerkleinsten is er Julianatoren. Dit familiepretpark is iedere oktobermaand ook een héél klein beetje griezelig. Het park is mooi versierd, de kinderen kunnen genieten van een geweldige show. Verkleedoutfit aan en gaan!

 

Halloween met Jul en Julia

 

LEGO World

Een andere terugkomende activiteit in de herfstvakantie is LEGO World. Het grootste LEGO-spektakel ter wereld vindt ieder jaar plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Zo veel steentjes bij elkaar heb je nog nooit gezien! LEGO World is leuk voor kinderen van 1,5 t/m 12 jaar, maar stiekem ook voor volwassenen. Ontmoet je LEGO-helden, zwem in een zee van LEGO-blokjes en wees getuige van de finale van het NK LEGO-bouwen. Ook is er natuurlijk genoeg ruimte om je eigen LEGO-bouwwerken te maken.


LEGO World is dit jaar weer terug! Dit jaar is het LEGO World zijn 20ste verjaardag. Er zijn dus ook meer LEGO steentjes, big builds en experiences dan ooit tevoren.




Dagje uit voor jong en oud

Onterecht merken wij om ons heen nog steeds veel vooroordelen over musea. Echter hebben musea de afgelopen jaren enorme ontwikkeling doorgemaakt en bieden ze veel meer dan een stoffige boekenkast. Denk bijvoorbeeld eens aan compleet interactieve shows, leuke speurtochten, soms zelfs attracties en bovenal is het nog leerzaam ook! In de herfstvakantie zitten musea bomvol leuke activiteiten. Plan dus gauw jouw bezoek naar een museum.

 

Bekijk ook: De 20 leukste musea van Nederland

 

Expeditie Next Bekijk de miniatuurwereld van Miniworld Rotterdam

 

Fruit plukken

In de herfstvakantie kan je bij veel boomgaarden je eigen fruit plukken. Hoe leuk is dat! Entree is meestal gratis en het fruit reken je voor een vast bedrag af per kilo of per kistje. Naast het plukken zijn er meestal nog veel meer activiteiten te doen. Ga bijvoorbeeld langs bij Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek. Hier worden naast de zelfpluk ieder jaar ook verschillende workshops georganiseerd. Daarnaast kun je genieten van een heerlijke lunch of borrel.

 

Fruit plukken bij De Olmenhorst

 

Klimmen en klauteren

Bij het woord ‘herfst’ denk je aan ‘bos’. Wij van Fijnuit in ieder geval wel. Op zoek naar een uitdagendere activiteit dan een mooie boswandeling? Overweeg eens een bezoek aan een klimbos. Vind je eigen weg door het bos via bruggen, lianen en tokkelbanen. Je kunt kiezen uit verschillende routes die variëren in hoogte en moeilijkheidsgraad. Een avontuurlijk uitje voor jong en oud! Breng een bezoek aan Klimbos Veluwe, Klimpark Fun Forest of vind een klimbos bij jou in de buurt >>.

 

Klimmen is leuk voor jong en oudOverwin alle obstakels van het klimpark

 

Herfstmarkten

Door heel Nederland zijn in het najaar ook verschillende herfstmarkten te vinden. Iedere markt heeft weer zijn eigen specialiteit, maar altijd vind je er lifestyleproducten, boeken en de lekkerste streekproducten. In de herfstvakantie zijn er bij sommige herfstmarkten ook muziekoptredens. Ga er op uit en ontdek de gezelligheid van een dorpje waar je nog nooit eerder bent geweest!

 

Herfstmarkt winkelenHerfstmarkt verse streekproducten

 

Op vakantie

Helemaal eruit en heerlijk ontspannen en weer even tot jezelf komen terwijl de kinderen de tijd van hun leven hebben dat doe je natuurlijk op vakantie. Speciaal voor de herfstvakantie halen vakantieparken alles uit de kast om er voor jou en het gezin er een fantastische tijd van te maken.





Geschikt herfstvakantie uitje bij jou in de buurt

Om het je nog makkelijker te maken een succesvol dagje uit in de herfst te plannen hebben we een speciale herfstvakantie pagina gemaakt. Hierop vind je alle uitjes die geschikt zijn voor de herfstvakantie. En nog toffer, je kunt de resultaten filteren op een plaats bij jou in de buurt!


Herfstvakantie uitjes bij jou in de buurt:


Help je mee?

Wat doe jij het liefst in de herfstvakantie? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

 




Reacties op "21 dagje uit Tips met inspiratie voor de Herfstvakantie"

Pjotter schreef:

10-10-2018

Helemaal goed. Wij zijn zo weer klaar voor de herfstvakantie. Heb wel een aantal tips gezien die we zeker even gaan uitproberen. Bedankt

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.