Huis van Hilde

Huis van Hilde vertelt de geschiedenis van Noord-Holland aan de hand van archeologische vondsten. In het archeologisch depot van het Huis worden zo’n 12.000 dozen met bodemvondsten beheerd, afkomstig van archeologisch onderzoek uit de hele provincie. De collectie varieert van potscherven, metaalvondsten en hout tot menselijke skeletten. In de vaste tentoonstelling van Huis van Hilde wordt een deel van de archeologische collectie tentoongesteld, met veel prachtige topstukken.


In de vaste tentoonstelling staat de mens centraal. Op basis van gevonden skeletten zijn met behulp van de modernste technieken een aantal levensechte mensfiguren gereconstrueerd. Trots kijken ze je als bezoeker aan, deze inwoners van wat nu Noord-Holland is, mannen zowel als vrouwen.




De meeste gereconstrueerde mensfiguren vind je in de grote tentoonstellingszaal van het Huis. Ze staan er opgesteld in een cirkel. Om de mensfiguren heen vind je veel grotere en kleinere vondsten: bekers, potten en sieraden, maar ook grote objecten als kano’s en zelfs stenen sarcofagen.Via beeldschermen kun je als bezoeker alle relevante achtergrondinformatie zelf vinden. Uiteraard kun je ook een beroep doen op onze goed geïnformeerde suppoosten, die de Noord-Hollandse geschiedenis boeiend dichtbij weten te brengen.


Als je Huis van Hilde via de hoofdingang betreedt, sta je al snel oog in oog met een mensfiguur die een pot vasthoudt, alsof ze een offer brengt. Naast haar zie je een grote offerpottenwand. Deze wand geeft een indruk van het vele aardewerk dat eeuwenlang door de bewoners van Noord-Holland in poelen, moerassen en waterputten werd achtergelaten, mogelijk als offer. Een bijgaande film vertelt je meer over Holland als waterland.




De onder- en bovenverdieping van het Huis zijn met elkaar verbonden door een tribune. Vanaf de tribune heb je als bezoeker goed zicht op een bijzonder lakprofiel. Dit is een verticale plak van een kuilwand, gestoken bij de Kruisberg in Heemskerk. Duidelijk zijn de opeenvolgende bodemlagen te zien. Als je op de tribune plaatsneemt, vertelt een film je meer over het lakprofiel.


Het Huis van Hilde is een museum waar kinderen graag verblijven. De permanente en tijdelijke tentoonstellingen zijn kindvriendelijk opgesteld. In schoolvakanties is er doorgaans een aanvullend, speciaal kinderaanbod. Vooraan in het Huis vind je de ArcheoGame, waarin je met je vriendjes kijkt wie de beste archeoloog is. Ook hebben zij een unieke interactieve zandbak, waarin je eigen landschappen aanlegt en het zelfs kunt laten regenen. Je vindt de zandbak in het trappenhuis, naast veel informatie over het Oerij, een uniek gebied waarin natuur en mens al eeuwen op elkaar inwerken.

 

Bekijk de Openingstijden

Openingstijden

Donderdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur


2e kerstdag*, oudejaarsavond* en hemelvaartsdag is Huis van Hilde geopend


*Valt de feestdag op een maandag dan is het uitje gesloten.


Controleer alvorens uw bezoek altijd de actuele openingstijden op de officiële website van de aanbieder

Bekijk de Prijzen

Prijzen

18+ €7,50

Museumjaarkaart gratis

5 t/m 17 jaar €4,00


Controleer alvorens uw bezoek altijd de actuele prijzen op de officiële website van de aanbieder

 


Trust Score

Via de trust score proberen wij aan te geven welke reviews betrouwbaarder lijken dan andere. De trust score wordt gebasseerd op gebruik van een geldig emailadres en hoelang en hoe vaak een gebruiker al actief is geweest op Fijnuit. Dit kan ook de volgorde van de reviews beïnvloeden.


0 Recensies over Huis van Hilde

Hoeveel sterren geef jij Huis van Hilde?

Klik op jouw antwoord

 

1 2 3 4 5




Klik hier om onjuiste gegevens van Huis van Hilde te melden