Het Veenmuseum

(5/5)  1 recensies

Het Veenmuseum is een uniek gelegen, kleinschalig buitenmuseum, waar bezoekers op een onderhoudende wijze en in een informele sfeer in contact gebracht worden met het leven, wonen en werken in de tijd van de vervening van Noord-Twente tussen 1850 en 1950.


Het museum wordt in zijn geheel door vrijwilligers draaiende gehouden en heeft daardoor een wat minder commerciële inslag. Dat blijkt onder andere uit het feit dat Het Veenmuseum geen entreeprijs vraagt, maar dat gebruik gemaakt wordt van een vrije gift.




Nog maar honderdvijftig jaar geleden zag de streek tussen Almelo en Hardenberg er heel anders uit. Voor zover het oog reikte was het één grote vlakte met hoogveen. De monniken van het klooster in Sibculo aan het eind van de middeleeuwen waren de eersten die deze wildernis begonnen te ontginnen en vanuit Vriezenveen en Den Ham vond op kleine schaal bebouwing en afgraving van turf plaats.


Pas na 1850, toen de kanalen met hun wijken werden gegraven, kwam de grootschalige, industriële vervening op gang. Vanuit diverse delen van het land streken veenarbeiders neer om het enorme veenpakket te ontginnen. Dorpen als Westerhaar-Vriezenveensewijk, Vroomshoop, Kloosterhaar en De Pollen verschenen op de kaart en kwamen tot ontwikkeling. Het ‘Bruine Goud’ werd intensief afgegraven om het hele land van brandstof te voorzien. Totdat elders in het land kolen en gas werden gevonden. Binnen zeer korte tijd werd turf als brandstof door deze twee nieuwe delfstoffen vervangen.




De overgang was zo abrupt, dat het niet meer lonend was het laatste stuk hoogveen te ontginnen. Daar hebben we een prachtig wandel- en natuurgebied aan te danken, de Engbertsdijksvenen. Aan de rand van dit uitzonderlijke en uitgestrekte Natura2000 gebied vindt u Het Veenmuseum. Dichter bij de oorsprong dan dit komt u niet.


Het expositiegedeelte, dat in 2020/2021 volledig is vernieuwd en gemoderniseerd, brengt alle facetten van het veengebied in beeld: de natuurhistorie, ontstaan van het hoogveen, wonen en leven in het veen, grootschalige vervening en de ploegen zwoegende arbeiders. Alles passeert de revue, waarbij de vrijwilligers van Het Veenmuseum u graag extra uitleg en ondersteuning geven.



In originele veentreintjes kunnen de bezoekers vervolgens over het buitenterrein gereden worden. Het treintje heeft diverse tussenstops. Zo kunt u de ingerichte veenhutten, de typerende oude Vriezenveense boerderij en het winkeltje bezichtigen. In het winkeltje vindt u ook de gelagkamer, waar vroeger de lonen werden uitbetaald en ten dele in vloeibare vorm werden omgezet. Het terrein is helaas niet geschikt voor rolstoelen. Minder mobiele mensen kunnen wel met het treintje mee om op die manier toch te kunnen genieten van de bezienswaardigheden. Het museumterrein kan ook uitstekend via de wandelroute worden bekeken. De duur is ongeveer 30 minuten.

 

Bekijk de Openingstijden

Openingstijden

Van 1 aprilt tot 1 november

Dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur

Maandag en zaterdag alleen op afspraak voor groepen van min. 15 pers.

Zondag van 13:00 tot 16:30 uur

1e paasdag en 1e pinksterdag gesloten


Bouwvakvakantie

Dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:30 uur

Zondag van 13:00 tot 16:30 uur


Controleer alvorens uw bezoek altijd de actuele openingstijden op de officiële website van de aanbieder

Bekijk de Prijzen

Prijzen

Entree is gratis maar Het Veenmuseum waardeert giftes


Een indicatie voor de aanbevolen giftes, volwassen €2,50 en kinderen €1,50


Controleer alvorens uw bezoek altijd de actuele prijzen op de officiële website van de aanbieder

 


Trust Score

Via de trust score proberen wij aan te geven welke reviews betrouwbaarder lijken dan andere. De trust score wordt gebasseerd op gebruik van een geldig emailadres en hoelang en hoe vaak een gebruiker al actief is geweest op Fijnuit. Dit kan ook de volgorde van de reviews beïnvloeden.


1 Recensies over Het Veenmuseum

(Pagina 1 van 1)

 

Joke keinhorst   -   02-09-2023

02-09-2023

Trust Score:

Reageer op deze review

Het is prachtig dat het door vrijwilligers gerund wordt. Kregen goede uitleg en iedereen doet heel erg zijn best . Het wordt door vrijwilligers onderhouden en ze doen echt hun best . Bravo . De vrijwillige bijdrage mogen ze van mij vastzetten op een prijs die iedereen wel wil betalen zodat jullie nogmeer kunnen doen . Veel succes

Lees verder  


Hoeveel sterren geef jij Het Veenmuseum?

Klik op jouw antwoord

 

1 2 3 4 5




Klik hier om onjuiste gegevens van Het Veenmuseum te melden