Museum Weesp

(5/5)  1 recensies

Dagje uit Museum Weesp

Museum Weesp vertelt het verhaal van de stad en haar inwoners. Museum Weesp bevindt zich in het prachtige monumentale stadhuis van Weesp, waar veel te zien en veel over te vertellen is. De hoofdcollectie van het museum bestaat uit Hollands porselein uit de achttiende eeuw.


In de 17e eeuw bracht het schoon water van de Vecht Weesp grote welvaart. Het is niet alleen geschikt als drinkwater, maar ook een uitstekende basis voor de productie van bier en jenever. Twee industrieën die dan ook volop opbloeiden in de stad.


Denkend aan Weesp, door de ogen van kunstenaars

Eeuwenlang zijn kunstenaars geïnspireerd door de lieflijke stad Weesp met haar ligging aan de prachtige rivier de Vecht. De schilderijen, tekeningen en aquarellen in deze expositie brengen de relatie tussen de stad en het water in beeld en vertellen daarmee het verhaal van Weesp en het water. 


Een blik op het water is namelijk voldoende om de geschiedenis van Weesp te begrijpen. Het water maakt dat er leven mogelijk is, dat er handel gedreven kan worden en dat er welvaart is. 


Zie hoe je de stad kunt verdedigen met water en welke rijkdom de productie van jenever en bier de stad brengt. Zie de bedrijvigheid van schepen op het water. 


Maar bovenal: geniet van de schoonheid van de stad door de ogen van de kunstenaars.


Audiotour

Museum Weesp is trots om aan te kondigen dat het nu een audiotour aanbiedt aan haar bezoekers. met de audiotour kunnen bezoekers het verhaal over het prachtige stadhuis eenvoudig en op hun eigen tempo beluisteren. Tijdens een bezoek aan het museum is er de mogelijkheid om de audiotour te volgen. Deze kan je in je eigen tempo beluisteren en duurt ongeveer 1 uur. De prijs is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen!
Weesper porselein, door handen uit andere landen

Het eerste porselein dat ooit in Nederland werd gemaakt, komt uit Weesp. In de 18e eeuw hadden de groten der aarde een fortuin over voor dit ‘witte goud’. Museum Weesp heeft een van de grootste collecties Weesper porselein ter wereld, aangevuld met het Hollands porselein van daarna.


Porselein staat in de 18e eeuw symbool voor een wereld van geheime recepten, rondreizende kunstenaars, exotische vogels, mysterieuze chinoiserieën en overweldigende rococo. Voorwerpen van porselein zijn geliefd als ultieme pronkstukken en alleen betaalbaar voor de allerrijksten.


Hoe kan het, dat het vroegste Hollands porselein nu juist in Weesp is gemaakt? Hoe kan het, dat een kleine fabriek zulke extravagante sierstukken heeft geproduceerd?


Ontdek dit bijzondere verhaal in Museum Weesp en bewonder het prachtige Weesper porselein, een hoogtepunt van technisch en artistiek menselijk kunnen.


Grensverlegger van Houten - Wereldmerk Chocolade uit Weesp 

BEST & GOES FARTHEST Met deze slogan verkocht chocolademaker Van Houten ver over de grens van Weesp, van Nederland, ver buiten Europa, zelfs over de hele wereld zijn heerlijke bonbons, chocoladerepen en cacaopoeder. 


Museum Weesp brengt dit succesverhaal in beeld met prachtige kleurrijke affiches en bonbondozen, vaak ontworpen door toonaangevende kunstenaars en vormgevers als Willy Sluiter en Johan Briedé. Van Houten was (en is: het merk is razend populair in Azië) zeer vooruitstrevend in zijn reclamecampagnes, de chocolademaker liep voorop met het gebruik van de nieuwste technieken. Er werd ook reclame gemaakt met blijspelen voor in het theater en pauzefilmpjes voor in de bioscoop. In de tentoonstelling is de allereerste reclamefilm uit het jaar 1899 te zien, hierin springt een zieke ambtenaar vol levenslust uit bed, na het drinken van Van Houten cacao. Daarnaast ziet u hedendaagse tv-commercials uit Azië.


Bezoek Museum Weesp en verwonder u over de kleurenpracht en inventiviteit waarmee Van Houten de wereld veroverde met zijn heerlijke cacao.


Maar laten we eerlijk zijn, chocolade is natuurlijk ook gewoon lekker!

 

 

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag geopend van 13:30 tot 17:00 uur


Controleer alvorens uw bezoek altijd de actuele openingstijden op de officiële website van de aanbieder

Prijzen

Volwassenen (18+) €7,50

Senioren (65+) €5,50

Kinderen (13 tot 18 jaar) €5,50

Kinderen onder 13 jaar gratis

Museumkaart gratis


Controleer alvorens uw bezoek altijd de actuele prijzen op de officiële website van de aanbieder

Trust Score

Via de trust score proberen wij aan te geven welke reviews betrouwbaarder lijken dan andere. De trust score wordt gebasseerd op gebruik van een geldig emailadres en hoelang en hoe vaak een gebruiker al actief is geweest op Fijnuit. Dit kan ook de volgorde van de reviews beïnvloeden.


1 Recensies over Museum Weesp

Verrassend veelzijdig museum - klein maar fijn! En wat een prachtig pand!

Johanna   -   27-11-2017

27-11-2017

Plaats een reactie

Betrouwbaarheid recensie:

Verrassend veelzijdig museum - klein maar fijn! En wat een prachtig pand!

Ik hoorde dat Museum Weesp onlangs vernieuwd was dus was nieuwsgierig. Inderdaad, erg leuk. Vond het een verrassend interessante plek. Prachtige collectie en ook heel afwisselend. Daarnaast ook leuk voor (kleine) kinderen. Daarnaast was het pand - stadhuis - een juweeltje. Die Burgerzaal...echt prachtig! Ook vriendelijk geholpen door het personeel en kregen zelfs toelichting bij verschillende stukken. Klasse! Minder was dat het pas om 13.30 u open ging. We waren er om 1 u dus moesten wachten maar het was het wachten zeker waard. Dat dan weer wel!

Lees Verder  


Hoeveel sterren geef jij Museum Weesp?

Klik op jouw antwoord

1 2 3 4 5

Algemene informatie

 

Museum Weesp

Nieuwstraat 41
1388BB Weesp
Provincie Noord-Holland

(020) 2546945

Klik hier om onjuiste gegevens van Museum Weesp te melden