Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Het Nationaal Monument Kamp Amersfoort, gelegen op de grens van Leusden en Amersfoort, is een blijvende herinnering aan het immense leed dat circa 47.000 gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben moeten doorstaan. Dit voormalige concentratiekamp werd gekenmerkt door een gruwelijk regime van honger, mishandeling, dwangarbeid en executies.


tentoonstelling


Oorspronkelijk diende Kamp Amersfoort als kazerneterrein voor het Nederlandse leger. Vanaf augustus 1941 werden er door de nazi's verschillende groepen opgesloten, waaronder verzetsstrijders, mensen die de Arbeitseinsatz probeerden te ontlopen, communisten, gijzelaars, (vermeende) criminelen zoals zwarthandelaren, slachtoffers van razzia's, ongeveer 2.500 Joden, 271 Amerikaanse staatsburgers, 123 Jehovah's getuigen en 100 Sovjet-krijgsgevangenen. Onder dwang ondertekenden 359 gevangenen een contract als SS-Frontarbeiter en werden zo naar het Oostfront gestuurd. Ook werden leden van twee beroepsgroepen - ongeveer 400 politiemannen en 300 artsen - collectief opgesloten vanwege verzet. Naar schatting werd ongeveer driekwart van de gevangenen overgebracht naar andere kampen voor dwangarbeid, waar velen nooit zijn teruggekeerd.


In 2004 werd op deze historische locatie een herinneringscentrum geopend, gevolgd door een uitgebreide museale presentatie in 2021. Hier wordt het verhaal verteld met behulp van objecten, foto's, documenten en wisselende tentoonstellingen, ondersteund door een audiogids. Momenteel is de lopende tentoonstelling gewijd aan de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling van Nederlandse jonge mannen in de Duitse industrie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Bekijk de Openingstijden

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur

Tijdens de vakantie van 10:00 tot 17:00 uur


Controleer alvorens uw bezoek altijd de actuele openingstijden op de officiële website van de aanbieder

Bekijk de Prijzen

Prijzen

Volwassenen €13,00

Jongeren van 8 tot 18 jaar €6,50

Kinderen tot 8 jaar gratis


Controleer alvorens uw bezoek altijd de actuele prijzen op de officiële website van de aanbieder

 


Trust Score

Via de trust score proberen wij aan te geven welke reviews betrouwbaarder lijken dan andere. De trust score wordt gebasseerd op gebruik van een geldig emailadres en hoelang en hoe vaak een gebruiker al actief is geweest op Fijnuit. Dit kan ook de volgorde van de reviews beïnvloeden.


0 Recensies over Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Hoeveel sterren geef jij Nationaal Monument Kamp Amersfoort?

Klik op jouw antwoord

 

1 2 3 4 5
Klik hier om onjuiste gegevens van Nationaal Monument Kamp Amersfoort te melden