16 Tips voor een dagje uit met de kinderen

Op stap met de kinderen: fantastisch! Maar dan komt de stress over de praktische zaken… Wat neem ik allemaal mee? Hoe zorg ik ervoor dat ze mij niet kwijtraken in een druk park? En uit met het hele gezin, dat kost aardig wat geld tegenwoordig. Hier wat handige tips om een dagje uit met de kinderen makkelijker te laten verlopen zodat je er nóg meer van kan genieten! 

 

Op stap met de kinderen

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Weet je al precies waar jullie heen gaan? Betrek de kinderen in de voorbereiding. Naast voorpret van wat hen allemaal te wachten staat, kan je ook alvast goede afspraken maken wat er van hen verwacht wordt. Naar een museum? Vertel dat je daar niet zomaar alles mag aanraken en waarom niet. Een pretpark? Belangrijk dat ze altijd de veiligheidsregels van de attracties volgen. Ook als er nog geen duidelijk plan is voor het dagje uit is het leuk om de kinderen in de voorbereiding te betrekken. Misschien komen jullie samen wel op een heel goed idee? 

 

Bekijk ook: 15 Tips voor een dagje uit met regen

 

Neem een vriendje of vriendinnetje mee

Enig kind? Of zitten broertjes en/of zusjes in een andere leeftijdsfase? Je kinderen hebben het natuurlijk altijd naar hun zin met hun beste vriendjes of vriendinnetjes. Zo hoef je zelf ook niet aan alle activiteiten deel te nemen en kan je soms lekker van een afstandje genieten. Het is natuurlijk het fijnst als er een vriendje/vriendinnetje meegaat die je al goed kent. Maak met elk kind dat meegaat vooraf goede afspraken over afspraken wat er van hen verwacht wordt.

 

Neem een vriendje of vriendinnetje mee

 

Neem opa en/of oma mee

Of natuurlijk je broer, zus, beste vriend of vriendin… Iemand die kan helpen er voor te zorgen dat de kinderen niet weg rennen, ook een balletje kan trappen of de beste dierengeluiden kan maken. Praktisch en natuurlijk extra gezellig! 

 

Voorlezen aan de kinderen

 

Maak de reis leuk

Is de geplande activiteit verder weg? Zorg dat de weg ernaartoe al een feest is. Veel kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om eens met de trein te gaan. Voor kinderen in de leeftijd van 4 – 11 jaar koop je een ‘railrunner’ kaartje voor 2,50 per kind (kinderen tot en met 3 jaar gratis). Deze kaartjes zijn de hele dag geldig. Download ook de NS KidsApp voor een nog onvergetelijker treinavontuur.

 

Toch liever met de auto? Je kunt een aantal kleine, goedkope cadeautjes meenemen waardoor de rit zo voorbij is. Ouderwetse spelletjes zoals ‘ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet’, ‘kenteken-spotten’ of ‘achterbankbingo’ blijven ook altijd leuk. Bedenk in de kostenberekening dat je voor een auto meestal nog parkeergeld moet betalen. 

 

Korting (voor kinderen)

Naast dat kinderen met korting met de trein kunnen, is het budget-proof ook handig om van te voren een activiteit te kiezen met kinderkorting. Vele pretparken, dierentuinen, speeltuinen en musea hebben speciale prijzen voor kinderen onder de 14 jaar. De allerkleinsten (tot en met 3 jaar) kunnen meestal gratis mee. Daarnaast kan het je veel geld besparen als je van te voren je tickets online koopt.

 

Bekijk: Alle kortingen voor een dagje uit in Nederland

 

Dagje uit met korting

 

Zakgeld voor een dag

Vind je het leuk om je kinderen wat lekkers te geven tijdens het dagje weg? Of mogen ze een leuk cadeautje uitzoeken? Om te voorkomen dat ze je de hele dag aan je arm trekken of ze juist net weer hun zinnen hebben gezet op de duurste teddybeer, kan je ze van te voren een vast bedrag geven. Spreek af wat ze hier van kunnen kopen (bijvoorbeeld een ijsje/snoep of een souvenir). Op deze manier leren kinderen met geld omgaan en geef jij niet meer uit dan je van te voren van plan was! 

 

Zakgeld voor een dag

 

SOS-punt/armbandje

Waar je ook heen gaat, je ergste nachtmerrie is één van je kinderen kwijtraken in een druk attractiepark, het bos of tijdens een stadswandeling. Spreek in een pretpark of grote speeltuin eventueel van te voren een punt af waar jullie naar toe gaan als je elkaar in alle drukte bent kwijtgeraakt. Ook is het handig dat je kinderen je mobiele nummer bij zich dragen. Je hebt speciale SOS naamplaatjes en armbandjes. Niet bij de hand? Je telefoonnummer op zijn en/of haar arm met (watervaste)stift en eventueel wat pleisterspray er over heen blijft de hele dag zitten.

 

Voorkom ‘de pakezel’

Je kent het wel: je wilt op alles voorbereid zijn, maar ook niet de hele dag met vier tassen zeulen. 10 minuten van te voren je spullen pakken maakt het er niet makkelijker op. Maak de avond van te voren een paklijst om te voorkomen dat je onnodige dingen meeneemt óf juist belangrijke dingen vergeet. Gebruik een stevige en comfortabele rugzak. Neem in ieder geval mee: een klein EHBO-tasje (pleisters, insectenspray, paracetamol), zakdoekjes, een pet/zonnebril/zonnebrand, SOS-armbandje, fotocamera en (contant) geld. Check ook de weersvoorspelling. Kans op regen? Vergeet dan geen regenkleding mee te nemen. Zonde als je leuke dagje uit in het water valt. Neem je een buggy mee? Met een hangslot kan je de kar even ergens aan vast maken en voorkomen dat deze per ongeluk meegenomen wordt.

 

Neem een stevige rugzak meeVoorkom dat je buggy wordt meegenomen

 

Neem je eigen eten en drinken mee

Eigen eten meenemen is altijd handig (op het extra gewicht na dan); je weet wat de kinderen lusten en je bespaard veel geld. Daarnaast is het bij sommige (pret)parken lastig om gezond eten te kopen. Met krentenbollen, snoepfruit en –groente en wat zoutjes zit je altijd goed. Wordt het een warme dag? Vries je flesjes en/of pakjes drinken de avond van te voren in, dan blijven ze langer koud. Als je eigen eten meeneemt scheelt het je ook veel tijd. In restaurants kan het tussen 12 en 2 vaak extreem druk zijn; lange rijen, weinig plek, lang wachten op je eten. Een eigen picknick is dan veel rustgevender en gezelliger. 

 

Neem je eigen eten en drinken meeNeem gezond eten mee

 

Maak geen ‘to do’ lijstje

Natuurlijk zijn er bij een dagje uit altijd bepaalde dingen die je graag met je kinderen wil doen. Maar… plan de dag niet helemaal vol. Een lijstje maken van de dingen die jullie ‘echt moeten doen’ eindigt vaak in een teleurstelling. Breng dit ook over naar je kinderen. Lukt het echt niet om van die ene glijbaan te gaan? Volgende keer! “Geen haast” is het motto. Last ook genoeg rustmomentjes in voor iedereen. Jullie maken er een leuke en gezellige dag van… je kunt altijd nog een keertje terug.

 

Maak geen To Do lijstje

 

Lievelingsknuffel kwijt?

Neemt je kind zijn of haar lievelingsknuffel overal mee naar toe? En raakt deze ook wel eens kwijt? Voorkom huilbuien en zoektochten door de knuffel met een mouwophouder aan het shirt van je kind te bevestigen. Natuurlijk werkt elke andere methode met een draadje ook (zorg er wel voor dat het draadje niet te lang is en er dus niet over gestruikeld kan worden). Zo raakt het beste vriendje nooit de weg kwijt!

 

Raak nooit meer je lievelingsknuffel kwijt

 

Voor alle leeftijden

Bedenk van te voren goed of het dagje uit geschikt is voor alle kinderen die mee gaan. Ga je op stap met kinderen met een groot leeftijdsverschil? Zorg dan dat ze het allemaal naar hun zin hebben. In een pretpark kan de ene ouder in de stoere achtbanen gaan, terwijl de ander een paar meter verderop de draaimolen opzoekt. Een uitje naar het bos? Zorg er dan zelf voor dat er voor iedereen genoeg vertier is. Neem speelgoed mee voor de allerkleinsten en maak bijvoorbeeld een speurtocht voor de oudere kinderen.

 

Een dagje uit voor alle leeftijden

Vliegen in de helikopterAttracties voor jong en oud

 

Vermijd het hoogseizoen

Misschien een inkoppertje, maar buiten het hoogseizoen is het in pretparken, dierentuinen, musea en bij andere activiteiten veel rustiger. Dit maakt de gehele dag wat overzichtelijker. Op rustige dagen is er meer tijd en ruimte om zo veel mogelijk te zien en te doen.

 

Kies een leerzaam uitje

Kinderen vinden het geweldig om zich op een speelse manier te verdiepen in de wereld van wetenschap, geschiedenis en cultuur. En zelf steek je er misschien ook nog wat van op! Er zijn genoeg leerzame uitjes te vinden door heel Nederland. Wat dacht je bijvoorbeeld van Nemo, CORPUS of het Openluchtmuseum?

 

Ontdekken bij Nemo Science MuseumGa op reis door de mens bij CORPUS

 

Kies voor een gratis uitje

Een auto- of treinreis, entree, eten en drinken… een dagje uit is al snel een dure bedoeling, zeker voor het hele gezin. Gelukkig zijn er in Nederland genoeg uitjes te bedenken waarvoor je geen entreegeld hoeft te betalen. Zo heb je bijvoorbeeld het Monkeybos in Den Haag of Houtzaagmolen de Ster in Utrecht. Zoek of er bij jou in de buurt ook gratis natuurspeeltuinen, molens of boerderijen zijn waar je een kijkje kan nemen.

 

Bekijk: 13 leuke spelletjes voor buiten of in het bos

 

Spelen in het Monkeybos

 

Geniet

Natuurlijk kan een dagje uit - vooral met jongere kinderen - op sommige momenten wat stressvol zijn. Met de juiste voorbereidingen kan er echter weinig mis gaan. Het allerbelangrijkste is dat je je grootste glimlach op zet en samen bent. Voor je het weet heeft iedereen het naar zijn zin. Heel veel plezier!

 

Geniet van je dagje uit

 

Vind leuke uitjes bij jou in de buurt


Help je mee?

Wat zijn jouw tips voor een dagje op stap met de kinderen? Laat het hieronder weten in de reacties!

 
Reacties op "16 Tips voor een dagje uit met de kinderen"

Er zijn helaas nog geen reacties. Graag horen wij of je dit artikel waardeert of dat je nog vragen hebt? Geef vooral je mening

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.