Landschap Valkenhorst

Dit is één van de vogelparadijzen van Brabant. Maar dat is het nog niet zo lang. Vroeger werden hier valken gevangen. Daar waren de heidevelden uitermate geschikt voor. Na te zijn getraind, werden de vogels verkocht aan adellijke hoven in binnen- en buitenland. Valkenswaard was er internationaal beroemd om.


Vogelen rond de visvijvers

Tijdens een wandeling zult u niets meer merken van de valkerij van vroeger. Toen rond 1900 de klad kwam in deze ‘sport’, moest worden uitgekeken naar een andere bestemming van de heide. Ze werd beplant met bos en aan de Tongelreep (een beek) werden visvijvers gegraven. Vooral karper, toen populair volksvoedsel, werd er gekweekt. De vijvers werden bemest en de vissen bijgevoerd: het leek wel intensieve veeteelt. Logisch dat daar allerlei wilde dieren van meeprofiteerden, zoals otter en visetende vogels. Ze werden natuurlijk te vuur en te zwaard bestreden. Toen Brabants Landschap de vijvers in 1987 overnam, is de viskweek afgebouwd. De vogels zijn gebleven en hoeven niet langer bang te zijn voor paalklem of geweer. Je ziet er allerlei soorten eenden, ganzen, zwanen en roofvogels. Bijzonder is het broeden van roerdomp en zijn miniatuuruitgave het woudaapje. De visvijvers zijn tegenwoordig een vogelreservaat en daarom niet toegankelijk voor publiek.

 

 


Trust Score

Via de trust score proberen wij aan te geven welke reviews betrouwbaarder lijken dan andere. De trust score wordt gebasseerd op gebruik van een geldig emailadres en hoelang en hoe vaak een gebruiker al actief is geweest op Fijnuit. Dit kan ook de volgorde van de reviews beïnvloeden.


0 Recensies over Landschap Valkenhorst

Hoeveel sterren geef jij Landschap Valkenhorst?

Klik op jouw antwoord

 

1 2 3 4 5




Klik hier om onjuiste gegevens van Landschap Valkenhorst te melden