14 Fijne speeltuinen in Leiden en omgeving

Klimmen. Wippen. Klauteren. Ballen. Schommelen. Glijden. Rennen. Gooien. Draaien. Vallen. Opstaan. En weer doorgaan. Oftewel: spelen! Binnen spelen. Buiten spelen. Samen spelen. Spelen is leuk, gezond en goed voor de motoriek, de lichamelijke ontwikkeling en de sociale vaardigheden.

 

Leukste speeltuinen in leiden en omgeving

 

Daarom vind je hier de leukste speeltuinen van Leiden en omgeving. Behoorlijk wat variatie, lekker dicht in de buurt en oh ja, een leuke bijkomstigheid: deze speeltuinen zijn ook bijzonder vriendelijk voor je portemonnee.

 

Speeltuin Zuiderkwartier

Een middelgrote buitenspeeltuin vlakbij het centrum van Leiden. Je vindt er een ruim aanbod aan speeltoestellen en ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd voor binnen en buiten. Je vind hier naast de doe-toestellen en een panna veldje zelfs twee …jawel… geiten! En je hoeft niet bang te zijn dat je ouders zich zullen vervelen: deze speeltuin heeft namelijk ook WiFi.

 

 

Speeltuin Zuiderkwartier overzichtSpeeltuin Zuiderkwartier speelkasteel

 

Avontuurlijk Monkeybos

Deze natuurspeeltuin is te vinden in Wassenaar; nét buiten Leiden. Hier bevind je je echt middenin de natuur: klim in bomen, roetsj van de kabelbaan, bouw een hut, houd de wacht in de uitkijktoren en loop dwars de buizen van de waterleiding door. Hier leef je je lekker uit in de vrije natuur.

 

Bekijk ook:

 

Monkeybos SpeeltuinMonkeybos klimmen in de bomen

 

Monkeybos touwzwaaien

 

Speelparadijs de Bubbel Jungle

Ballen vormen de basis van deze binnen speelplaats: De Bubbel Jungle. Groene ballen, rode ballen, blauwe ballen… en ga zo maar door. Met deze plastic ballen kun je niet alleen gooien of schieten; ze zorgen er ook nog eens voor dat je hier altijd zacht terecht komt. Klim dus gerust zoveel je kunt en leef je uit op alle 22 hindernissen die je onderweg zult tegenkomen.

 

Bubbel Jungle Sharkys bubbelbootBubbel Jungle plezier in de ballenbak

 

Speeltuin Vogelwijk

Deze speeltuin ligt in een ruim opgezette en natuurlijke omgeving, vlakbij Oegstgeest. Je bevind je hier middenin het groen en je kunt je hier naar hartenlust uitleven op een groot aantal avontuurlijke speeltoestellen. Er worden ook zeer regelmatig verschillende activiteiten georganiseerd; allemaal voorzien van een sociaal getint randje.

 

 

Klimmen over het water

 

Natuurspeeltuin Leiderdorp

Ook aan de andere kant van Leiden bevind je je, de naam zegt het natuurlijk al, middenin de natuur. In de Natuurspeeltuin van Leiderdorp speel je voornamelijk met wat de natuur je te bieden heeft: water, bomen, gras, zand en takken.

 

Speeltuin van de Smid

Midden in de polder vind je deze aparte natuur speeltuin. Eigenlijk is het een buurthuis, een speeltuin en een kinderboerderij ineen. Je kunt je hier dus prima de hele dag vermaken. Ook aan je ouders is gedacht: zij kunnen helpen op het park, of zich terug trekken met een hapje en een drankje in het bijbehorende theehuis.

 

Klim naar de overkant via de bandenrij bij Speeltuin de Smid

 

Speeltuin Stevenshof

Vlak bij Voorschoten ligt de Leidse wijk De Stevenshof en half verscholen in deze wijk bevind zich Speeltuin Stevenshof een speeltuin zoals een speeltuin ooit bedoeld was. Te midden van een aantal woningen kun je terecht voor de gebruikelijke speeltoestellen als een schommel, een zandbak en een wip. Ook kun je hier regelmatig terecht voor drukbezochte activiteiten als de disco en de bingo.

 

Indoor Monkey Town

Wat doen apen in een binnen speeltuin van 2400 vierkante meter in Warmond? Ravotten in een ballenbak, voetballen, laser gamen en trampoline springen dus. Hier vind je verschillende toestellen waar je je uitstekend mee zult vermaken. Absoluut een aanrader als je nog wat energie kwijt moet.

 

 

Monkey Town Warmond mascotte

Monkey Town Warmond overzichtMonkey Town Warmond Klimmen, springen en glijden

 

Speeltuin Zuid West

Ook deze speeltuin is uitgerust met de “standaard” uitrusting die je eigenlijk in iedere andere buitenspeeltuin wel tegen komt. Hier kun je zwieren, zwaaien en schommelen op verschillende varianten wippen en schommels. Zoek je tussendoor ook nog wat verkoeling? Mooi! In Zuid West vind je namelijk ook nog een (klein) zwembadje.

 

Speeltuin Zuidwest speel op het schipSpeeltuin Zuidwest klim en klauter in het speelkasteel

 

Speeltuin Merendroom

In de Leidse Merenwijk vind je Speeltuin Merendroom. Deze speeltuin is voorzien van de gangbare toestellen en apparaten waarmee je kunt slingeren, veren en stuiteren. Je kunt je hier prima een hele dag vermaken, waarbij je zeker af en toe de tijd helemaal zult vergeten. Als extraatje vind je hier een Spelotheek. Een soort bibliotheek voor spelletjes dus.

 

Open Speeltuin De Speelschans

Buitenspeeltuin de Speelschans is een speeltuin die nog het meest doet denken aan een middeleeuws fort, vind je centraal gelegen in het Roomburgerpark in Leiden. Er gelden geen echte openingstijden, waardoor je eigenlijk dus dag en nacht naar binnen kunt. Hier kun je volop je fantasie gebruiken, en gewoon lekker avontuurlijk buitenspelen zonder poespas.

 

De bovenstaande speeltuinen bevinden zich in, of in de directe omgeving van Leiden. Wanneer je iets anders of iets groter wilt, kun je op ongeveer een halfuurtje rijtijd terecht bij de volgende speelparken:

 

Linnaeushof

Hier kunnen we kort en duidelijk over zijn: in Bennebroek (bij Heemstede) vind je de grootste buitenspeeltuin van Europa! Ik herhaal: de grootste speeltuin van Europa. Hier vind je dus alles waarvan je op speeltuin gebied tot nu toe alleen nog maar hebt kunnen dromen. Spelen zoals spelen dus bedoeld is.

 

Bekijk ook:

 

Video: Linnaeushof impressie

Linnaeushof overzichtLinnaeushof het piratennest

 

Avifauna

Avifauna vind je in Alphen aan den Rijn. Eigenlijk een dierentuin die voornamelijk bestaat uit een internationaal bekend vogelpark. Maar vergis je niet: Verstopt tussen de papegaaien vind je hier de onontdekte parel onder de buitenspeeltuinen! Naast de bekende speeltoestellen, kun je je hier helemaal laten gaan met stoere graafmachines, snelle mini autootjes, luxe bootjes en een su-per-gro-te trampoline.

 

Bekijk ook:

 

Avifauna botsbootjesAvifauna supergroot springkussen

 

Kids Zoo

Kids Zoo is gelegen in Noordwijkerhout; midden tussen de bollenvelden dus. Hier kun je lekker spelen en ravotten, maar ook lekker chillen en loungen! En ben jij wel eens in voor héél iets anders? Probeer dan eens de Kids Zoo Escape Room for Kids. In een kamer vol met schatten valt de deur plotseling in het slot…. aan jullie dan de taak om de code te kraken, om zo binnen de tijd te kunnen ontsnappen met alle schatten!

 

Kidszoo Peuterpark

Kidszoo klimmen en glijdenKidszoo pas op voor de bouncebal

 

Voor ieder wat wils

Zoals je ziet, hoef je je in Leiden ’s winters of ’s zomers helemaal niet te vervelen. Er is altijd wel een leuke speeltuin in de buurt waar je gewoon even lekker kunt spelen. Alléén, of met je vriendjes en vriendinnetjes. De hierboven genoemde speeltuinen bieden urenlang speelplezier en zijn met name geschikt voor kinderen tot een leeftijd van 12 jaar.

 

Ouders zijn uiteraard ook van harte welkom; zij zullen zich prima vermaken met een bakje koffie, soms een beetje WiFi, en een tijdschrift.

 

Speeltuinen Leiden schommelSpeeltuinen Leiden Klimmen

 

Liefdewerk, oud papier

Alle hierboven genoemde traditionele kleine buitenspeeltuinen kennen een lange historie en traditie en worden hoofdzakelijk gerund door teams van enthousiaste vrijwilligers. De entreegelden voor deze speeltuinen zijn hierdoor bijzonder laag. Hierbij kun je denken aan bedragen van 50 cent of één euro.

 

Op zoek naar andere tips in Leiden?

 

24 Tips voor een dagje uit in het prachtige Leiden

 

Gedurende bepaalde tijden is er in de speeltuin een portier aanwezig die snoep, chips en limonade verkoopt. Meestal beschikt de speeltuin ook over een klein buurthuis waar verschillende activiteiten worden georganiseerd, maar waar je bijvoorbeeld ook een knallend verjaardagsfeest kunt geven.

 

Traditie in ere houden

Wanneer je vaker naar de speeltuin wilt, dan kun je daar veelal een jaarabonnement afsluiten. Hiermee steun je de speeltuin en houd je tegelijkertijd ook een stukje geschiedenis en cultuur in stand.

 
Reacties op "14 Fijne speeltuinen in Leiden en omgeving "

Er zijn helaas nog geen reacties. Graag horen wij of je dit artikel waardeert of dat je nog vragen hebt? Geef vooral je mening

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.