26 Tips voor een dagje uit in Utrecht

De stad Utrecht is lang, lang geleden ontstaan als Romeinse nederzetting aan de Rijn. Utrecht heeft dan ook een rijke geschiedenis en een schat aan historische en culturele bezienswaardigheden, zoals kerken, monumenten en kastelen. Je kunt er heerlijk slenteren langs de vele oude grachtjes, of over de verschillende markten. Ook vind je in Utrecht verschillende musea, diverse actieve attracties en ontelbare leuke kleine restaurantjes. Kortom, Utrecht heeft voor ieder wat wils!

 

Zicht over Utrecht

 

Daarom geven we je hier 26 goede redenen om eens een bezoek te brengen aan deze enerverende en altijd bruisende stad. We beginnen rustig aan met wandelen, gaan vervolgens “kijken, kijken” en “misschien wat kopen”. We bezoeken wat beurzen en festivals, gaan vér terug in de tijd, werken daarna het luie zweet eruit, gaan even lekker ontspannen en eindigen de dag uiteindelijk met een welverdiend hapje en een drankje:

 

Hotspots Wandeling

Zoals gezegd heeft Utrecht een keur aan oude, gezellige grachtjes waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van de oude grachtenpanden. Je kunt Utrecht met haar 7 grote kerken en 17 monumenten natuurlijk helemaal op eigen houtje gaan ontdekken, maar je kunt ook deelnemen aan de Hotspots Wandeling. Deze wandeling wordt in de zomer iedere zaterdag georganiseerd en voert je mee langs de verschillende Hotspots van Utrecht.

 

Wandelen in Utrecht

 

Trajectum Lumen

Een speciale wandeling maak je met de zogenaamde Trajectum Lumen –wandeling: een wandeling in het donker langs prachtig verlichte locaties in de historische binnenstad. Hier kom je niet alleen van alles te weten over Utrecht, ook zul je kennis maken met de befaamde en mysterieuze Luman…

 

Beklim de Dom…

Eén van de trekpleisters van Utrecht is de Domtoren; beter bekend als de Dom van Utrecht. Het beklimmen van de oude trappen is een belevenis op zich, met als slagroom op het toetje een fantastisch panoramisch vergezicht over de stad. Zeker bij helder weer is dit een absolute aanrader.

 

Beklim de DomtorenDomtoren aanzicht

 

…of ga DOMunder

Deze spannende ondergrondse attractie vind je vlak voor de ingang van de Dom. Op een diepte van 5 meter onder de grond speur en dwaal je binnen een ruim uur door 2000 jaar aan Utrechtse geschiedenis.

 

De spannende verhalen van 2000 jaar dompleinHistorische belevingstocht voor jong en oud

 

Vanaf het water

Beleef Utrecht ook eens van een andere kant en bekijk de binnenstad, de oude gebouwen en de kunstwerken eens vanaf het water. Huur een boot of waterfiets, of stap aan boord bij Rederij Schuttevaer voor een compleet verzorgde rondvaart.

 

Musea

Liefhebbers van musea komen in Utrecht bijna ogen en oren te kort. Vooral in het unieke Museumkwartier zul je absoluut aan je trekken komen. Hieronder een overzicht van de bekendste musea van Utrecht:

 

Universiteitsmuseum

Ontdek bij het Universiteitsmuseum in Utrecht de wetenschapper in jezelf! Bekijk skeletten en vreemde schepsels in het Rariteitenkabinet of speel voor wetenschapper en voer zélf allerlei experimenten uit in het Kennislab.

 

Ontdekken met het hele gezinGa op ontdekking in het jeugdlab

 

Oude Hortus

Het hele jaar door kun je bij de Oude Hortus meer te weten komen over allerlei bijzondere planten, bloemen en bomen. Ooit een Pindakaasboom of Kiespijnboom gezien? Nee? Dan is dit is je kans!

 

Het Spoorwegmuseum

Kom alles te weten over de geschiedenis en de werking van treinen en locomotieven in het Nederlands Spoorwegmuseum. En maak een ritje in één van de indrukwekkende attracties van het museum.

 

Wil je alles weten over het Spoorwegmuseum?

Bekijk dan onze review!

 

Op de foto met WilsonRondleiding langs verschillende werelden

 

Het Dick Bruna Nijntje Museum

Wie is er niet opgegroeid met Nijntje, het eigenzinnige konijntje van Dick Bruna? Het Nijntje Museum is de plek waar peuters en kleuters samen met Nijntje spelenderwijs de wereld gaan ontdekken. En het museum is onlangs volledig vernieuwd!

 

Bekijk ook:

 

 

AAMU

Hedendaagse kunst van echte Aboriginals uit “Down Under”. Helemaal van de andere kant van de wereld dus. In het Aborignal Art Museum oftewel AAMU komt Australië wel héél dichtbij.

 

Sterrenwacht Sonnenborgh

Sterrenwacht Sonnenborgh is gevestigd in een prachtig bewaard gebleven 15e eeuws bastion, aan de singel in het hartje van Utrecht. Meet de tijd met een Meridiaankijker of bestudeer de nachtelijke hemel met een Merzkijker. Kortom: hier kom je alles te weten over de sterren en over het heelal.

 

Het Filmhuis

Utrecht is een echte filmstad, en het barst er van de bioscopen met een bijzonder verhaal. In Louis Hartlooper Complex komen films, festivals, horeca en evenementen allemaal samen.

 

Museum Catharijneconvent

Het museum voor religieuze kunst in Utrecht. De collectie bestaat uit een groot aantal bijzondere werken, daterend vanaf de vroege Middeleeuwen tot aan de 21e eeuw. In Museum Catharijneconvent vind je schilderijen van grootheden als Rembrandt, Pieter Saenredam en Jan van Scorel.

 

Klik hier: Voor alle musea in Utrecht

 

Heerlijk spelen en leren in Museum SpeelklokOntdek de wereld onder Utrecht in Domunder

 

Winkelen in de stad…

Na al dat kijken, wil je misschien ook weleens wat kopen. In de binnenstad vind je veel leuke boetiekjes en filialen van de bekende ketens, afgewisseld met leuke eettentjes en terrasjes. Winkelen in de Utrechtse binnenstad staat dan ook garant voor kilometers lang winkelplezier…

 

Kilometers lang winkelplezierEven bijkomen op een terrasje of bij een van de eettentjes

 

…of lekker overdekt

Ook een aanrader op winkelgebied is Hoog Catherijne; hét overdekte winkelcentrum van Utrecht, waar je 7 dagen week terecht kunt bij zo’n 150 verschillende soorten winkels. Je vindt hier naast de bekende modeketens ook gezellige lunchrooms en warenhuizen. Kortom “Shoppen zonder Stoppen”… voor de echte winkelfanaat.

 

Markten

Wat is er leuker dan struinen over de markt, waar lokale marktkooplui hun verschillende koopwaar slijten? Iedere zaterdag kun je voor de mooiste bloemen terecht op de Bloemenmarkt. Het Janskerkhof verandert dan in één grote bloemenzee van gerbera’s, rozen en zonnebloemen.

 

Utrechtse LapjesmarktUtrecht markt bloemenzee

 

Ga je liever op zoek naar een mooi stukje stof of textiel? Dan vind je iedere zaterdagochtend op de Breedmarkt de bekende Utrechtse Lapjesmarkt, de grootste en oudste stoffenmarkt van Nederland.

 

Verder vind je op het Vredenburg iedere woensdag, vrijdag en zaterdag de algemene Warenmarkt. Hier vind je verschillende producten voor een scherpe prijs.

 

Jaarbeurs Utrecht

De Jaarbeurs staat in bekend om zijn beurzen en concerten. Verschillende internationale acts hebben hier dan ook wel één of meerdere malen op het podium gestaan. Op beursgebied vind je hier jaarlijks terugkerende beurzen als Bike Motion, Krea Doe, de Vakantiebeurs en de Kampeer & Caravan Beurs.

 

Culturele Evenementen

Elk jaar vinden er in Utrecht verschillende grote culturele evenementen plaats. Het bekendste festival is natuurlijk het Nederlandse Filmfestival, waar je ook zomaar een BN’er tegen het lijf zou kunnen lopen… Andere festivals zijn het “Holland Festival Oude Muziek”, het “Festival Theater aan de Werf” en het festival voor moderne dans en beweging “Springdance”.

 

Kastelen kijken

Oké, eerlijk is eerlijk, je doet het niet echt in Utrecht zélf, maar in ieder geval wél in de buurt en het is ook absoluut de moeite waard: Echte Oude Kastelen kijken! In de directe omgeving van Utrecht vind je de volgende kastelen:

 

Slot Zeist: Slot Zeist is een bijzondere erfenis uit de Gouden Eeuw. Het slot ademt een vorstelijke sfeer uit die door de eeuwen heen geheel intact gebleven is. Slot Zeist ligt midden in een bosrijke omgeving en dit maakt het ook de ideale plek voor het maken van een romantische wandeling.

 

Slot Zuylen: het indrukwekkende Slot Zuylen stamt uit het einde van de 14e eeuw en is daarmee één van de oudste kastelen van Nederland. Het slot doet inmiddels al ruim 60 jaar dienst als museum en door de prachtige schilderijen en de antieke meubels, ga je even helemaal terug in de tijd.

 

Kasteel De Haar: Het sprookjesachtige Kasteel De Haar is het grootste kasteel van Nederland en is aan het einde van de 19e eeuw gebouwd op de ruïnes van zijn voorganger. Het kasteel is omgeven door een prachtige tuin en een schitterend landschapspark.

 

Het grootste kasteel van NederlandGa terug in de tijd

 

Jumpsquare

Na al het slenteren, bekijken en bezichtigen, wordt het tijd om al je opgespaarde energie eens lekker los te laten! Jump over obstakels, maak dubbele salto's, spring van trampoline naar trampoline en eindig met een drievoudige flikflak. In Jumpsquare, het grootste trampolinepark van Europa, spring je letterlijk een gat in de lucht!

 

Bekijk ook:

 

 

KidZcity

Ook de kleinere kids kunnen in Utrecht prima terecht voor een lekker dagje onbezorgd ravotten in de grootste indoor speel- en attractiestad van de Randstad, met een oppervlakte van meer dan vijfduizend vierkante meter! Klauter en beklim naar hartenlust de muren van het reusachtige klimkasteel, of versla de vijand en vuur kanonnen af in de Timekeeper!

 

 

Klimmen in KidzcityBotsauto's in Kidzcity

 

Strand Oog in Al (SOiA)

Tja, na al dat springen, klauteren en klimmen wil je natuurlijk weer even rustig op adem komen, of even lekker bijtanken op het strand… Goed nieuws: ook dát kan in Utrecht! Jawel: midden in de stad even lekker naar het strand: dat kan in Oog in Al!

 

Hét stadsstrand van UtrechtGenieten aan het water

 

Neem een boek en handdoek mee en je kunt heerlijk relaxen op het strand. In het bijbehorende restaurant kun je prima terecht voor een hapje en een drankje; dus voetjes in het zand, oordoppen in en relaxen maar!

 

Bekijk ook:

 

Heerlijk romantisch genieten op het strand

 

Drieharingstraatje

Aan het einde van een lange dag, moe maar voldaan van het wandelen, winkelen, springen en bezichtigen van gebouwen, ben je wel even toe aan een hapje en een drankje. Gelukkig valt er ook op culinair gebied in Utrecht genoeg te verkennen en ontdekken. De plek bij uitstek hiervoor is het Drieharingstraatje, waar je bij verschillende gezellige restaurantjes onder het genot van tapas, een burger of een lekker stukje vis, nog even na kunt praten over de afgelopen dag.

 

 

nagenieten van een lekker dagje uitVerkennen en ontdekken op culinair gebied

 

Wat Utrecht nog meer heeft te bieden




Reacties op "26 Tips voor een dagje uit in Utrecht"

cbd for sleep schreef:

21-04-2024

I tried for the treatment of the from the word go time last week, and I'm genuinely surprised before the results. I've struggled with nervousness and occasional sleeplessness, and CBD seemed to offer a profound, yet effectual, sense of composure and relaxation. There was no 'far up,' no more than a undisturbed easing of my concern symptoms and a more sedative incessantly's sleep. It tasted a grain dirty, but that's a miniature trade-off in search understanding more at peace. I'm looking advance to seeing how it helps in the desire run.

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.