23 Tips voor een dagje uit in Den Haag

O, o Den Haag…. Mooie stad, achter de duinen… Ik zou met niemand willen ruilen… Enfin, Den Haag is de hoofdstad van Zuid-Holland en telt ruim 520.000 inwoners. Na Amsterdam en Rotterdam is Den Haag de derde grootste stad van Nederland.

 

Van oudsher was Den Haag ook de plek waar veel Nederlanders die in de koloniën werkten hun vakantie doorbrachten. En dat was natuurlijk niet voor niets: ook nu nog is Den Haag een bruisende stad met veel activiteiten en veel internationale toeristen. Er is dus ook nog steeds voor jong en oud ontzettend veel te beleven en te doen!

 

In dit artikel vind je dan ook 23 redenen voor een bezoek aan deze leuke stad boordevol geschiedenis en cultuur. Trouwens, ook als je niet van culturele activiteiten houdt, is er in Den Haag meer dan keus genoeg.

 

Het Binnenhof

Waarschijnlijk het meest besproken stukje Den Haag van Nederland; nou ja, in ieder geval dan op het journaal. Het Binnenhof is vanuit de geschiedenis het kloppend hart van politiek Nederland. Hier vergadert de tweede kamer en hier wordt ons land bestuurd. Het Binnenhof is een complex dat bestaat uit meerdere gebouwen, die elk een belangrijke rol hebben gespeeld in onze geschiedenis.

 

Binnenhof Plein in Den Haag

 

De meest bekende gebouwen zijn het Torentje, waar zich de werkkamer van de minister-president bevindt, en de Ridderzaal, waar jaarlijks de Troonrede gehouden wordt. Je kunt het Binnenhof op eigen houtje bezoeken, maar je kunt ook deelnemen aan een verzorgde rondleiding.

 

Bezienswaardigheden

Het Binnenhof is één van de vele bezienswaardigheden in Den Haag, waar je opvoedkundig gezien echt een keer geweest moet zijn. En als je van historie houdt, of van kerken, van hofjes, van kunst of gewoon van mooie oude gebouwen, dan heb je in Den Haag aan één dag niet genoeg.

 

Het Binnenhof

 

Den Haag heeft een rijke en kleurrijke geschiedenis en Den Haag is dan ook bij uitstek een stad om eens lekker nonchalant doorheen te slenteren. Zo heeft Den Haag ongeveer 115 hofjes, meer dan 75 kerken, 1159 rijksmonumenten en 60 oorlogsmonumenten. Trek dus gewoon je wandelschoenen aan en laat je verrassen door de verschillende pareltjes van Den Haag.

 

Hieronder in ieder geval twee tips voor gebouwen die absoluut de moeite waard zijn voor een bezoek:

 

Paleis Noordeinde

Heb je altijd al eens willen weten waar de koning werkt? Dan moet je bij Paleis Noordeinde zijn. Dit paleis is momenteel in gebruik als het werkpaleis van Koning Willem Alexander en mede daardoor is het paleis zelf niet toegankelijk voor het publiek. Wel kun je heerlijk wandelen in de Paleistuin en ondertussen genieten van dit uitzonderlijk mooie gebouw.

 

Het Vredespaleis

Een andere noemenswaardige bezienswaardigheid is het Vredespaleis. Het Vredespaleis is niet alleen erg mooi om te zien, het is daarbij ook het episch centrum en het symbool voor de internationale vrede. In het Vredespaleis bevinden zich bijvoorbeeld het Internationale Gerechtshof van de Verenigde Naties, het Hof van Arbitrage en het Hof van Internationale Justitie.

 

Het Vredespaleis

 

Landgoed Clingendael

Wanneer je even genoeg hebt gezien van al die gebouwen, even of gewoon even weg wilt uit de dynamiek van de stad, ga dan eens langs Landgoed Clingendael: een prachtig stukje natuur en een oase van rust, met kronkelende paadjes en idyllische bruggetjes. Enkele weken per jaar kun je hier overigens heerlijk genieten van de Japanse tuin, die vol zit met Japanse symboliek en Boeddhistische verwijzingen.

 

Landgoed Clingendael

 

Escape Games

Heb jij tijdens het wandelen liever iets te doen? Dan kun je in Den Haag je hersenen laten kraken bij verschillende Escape Games. Deze buiten spelen zijn voor wat betreft de opzet vergelijkbaar met Escape Rooms; maar dan dus in de buitenlucht. In Den Haag vind je spelen als Flikken Den Haag, Maffia XXL, City Escape en Wie is de Mol? Let op! Alleen geschikt voor echte durf-als!

 

Amaze Escape RoomLos alle verschillende puzzels op in de Escape Room

 

Trouwens, als het regent kun je je natuurlijk ook prima vermaken in één van de vele Escape Rooms: laat je met wat vrienden opsluiten in een kamer en los de daar aanwezige puzzels op. Daarbij moet je er dus wel voor zorgen dat je binnen een bepaalde tijd weer bent ontsnapt.

 

Bekijk: Escape Rooms veroveren Nederland

 

Musea

Boeken. Auto’s. Beelden. Foto’s. Schilderijen en ik weet niet wat nog meer. Den Haag heeft ontzettend veel verschillende musea met zeer uiteenlopende collecties. De meest bekende musea in Den Haag zijn de Panorama Mesdag, het Letterkundig Museum, het Mauritshuis, de Atlantikwall, het Fotomuseum, de Gevangenpoort, het Museon en het Louwman Museum.

 

Panorama MesdagHet Louwman Museum

 

Escher en Mondriaan

En ben jij niet bang voor rood, geel en blauw? Breng dan absoluut een bezoek aan het wereldwijd bekende Gemeentemuseum Den Haag, met de grootste Mondriaancollectie ter wereld. Of laat je hersenen voor de gek houden in Het Paleis. Hier vindt namelijk een expositie plaats van de werken van Escher; je weet wel: de maker van die ruimtelijke tekeningen die niet kunnen kloppen…

 

Chinatown

Sinds 2009 heeft Den Haag haar eigen Chinatown, vol met Chinese restaurantjes en toko’tjes. Chinatown is gelegen in de omgeving van de Wagenstraat, waar je ook twee Chinese toegangspoorten vindt.

 

Deze poorten zijn gemaakt van originele Chinese materialen en zijn voorzien van Chinese graveerkunst. Het beschilderde dak is opgebouwd uit meer dan 1.000 onderdelen, en is daardoor een kunstwerk op zich. Dus wil je even proeven van de Oosterse cultuur? Ga dan gewoon even naar Den Haag.

 

Mocht je na het opsnuiven van cultuur even toe zijn aan wat meer actie, of juist aan wat meer ontspanning, dan zijn er in Den Haag op dat gebied ook mogelijkheden genoeg.

 

Madurodam

Ik zie, ik zie, wat jij niet zie-ie-iet…. en het iiiiisss….. klein! Héééél klein… Precies: Madurodam! Wil je op één dag de Martinitoren beklimmen in Groningen, over de Dam lopen in Amsterdam, de Deltawerken in Zeeland bezichtigen en winkelen op het Vrijthof in Maastricht?

 

Sluit de OosterscheldekeringRijksmuseum Amsterdam in het klein

 

Dat kan natuurlijk alleen maar in Den Haag. Om precies te zijn: in Madurodam; ons Nederland in het klein. Madurodam is een openlucht museum met gedetailleerde miniatuurversies van alle toeristische en historische bezienswaardigheden in Nederland, met verschillende activiteiten voor het hele gezin.

 

 

Omniversum

Het Omniversum is een grootbeeld filmtheater, met een educatief tintje. Het beeld is in een halve cirkel om de bezoeker heen gebogen, waardoor het lijkt alsof je midden in de film zit. Samen met een geavanceerde geluidsinstallatie zorgt dit voor een geweldige beleving en ervaring van de film.

 

Spectaculaire beelden op het grote schermDe zaal van het Omniversum

 

In het Omniversum worden voornamelijk films vertoond met thema’s als natuur, cultuur en wetenschap, maar ook onderwerpen als muziek en entertainment komen regelmatig aan bod.

 

Bekijk: Het Omniversum Filmprogramma

 

De Uithof

Drie… twee… één… ennnnn… actie! Voor een sportief uitje moet je dus in De Uithof zijn. Ook als het buiten 30 graden is en de mussen bij bosjes van het dak vallen, kun je hier heerlijk skiën en/of schaatsen. Gaat je dat niet snel genoeg? Daag dan je vrienden of familie uit en scheur jezelf op de kartbaan naar de eerste plaats. Doe je liever iets met een team? Ook dat kan in de Uithof met de Lasergames of met Bungee Soccer; zeg maar een soort voetballen, maar dan aan een elastiekje.

 

De Uithof SkibaanUithof karten

 

Pretparken

Ben je toe aan wat meer actieve ontspanning en avontuur? Ook voor achtbanen, glijbanen, roetsjbanen en zweefmolens is Den Haag “the place to be”. Nou ja, oké, niet echt Den Haag zélf, maar wel in de directe omgeving ervan. In de pretparken Drievliet (Rijswijk) en Duinrell (Wassenaar) kun je uitstekend terecht voor een dagje uit met het hele gezin.

 

Ga in de achtbaan bij DuinrellDurf jij in de Spin bij Drievliet?

 

Muziek

Wist je verder dat Den Haag een roemrijk muziekverleden heeft en dat Den Haag daardoor dé muziekstad van Nederland geworden is? Zo liggen in Den Haag de wortels van bijvoorbeeld Shocking Blue, de Golden Earring, Kane, Di-Rect en Anouk. En de jongere ouderen onder ons herinneren zich ongetwijfeld het beruchte concert in het Kurhaus van niemand minder dan de Rolling Stones…

 

Voor de muziekliefhebber is er dan ook van alles te beleven. In Den Haag vind je verschillende muziekfestivals als Beatstad, Koninginnenach en Parkpop, waar vele nationaal en internationaal bekende artiesten ieder jaar weer hun kunsten komen vertonen. Ook zijn er wekelijks verschillende popconcerten in het Paard van Troje.

 

Andere Evenementen

Naast muziekfestivals vinden er verspreid over het jaar ook verschillende culturele en sportieve evenementen plaats, zoals bijvoorbeeld het Crossing Border Festival, het Haags UIT Festival, de City-Pier-City loop, het Bevrijdingsfestival en de Haagse Museumnacht.

 

Het aanbod van evenementen is zo groot en divers, dat het teveel is om hier uitgebreid op in te gaan. Maar één ding staat vast: houd je van cultuur, dan houd je van Den Haag!

 

Dagje Scheveningen Strand

Den Haag beschikt over 11 kilometer aan strand, waar je heerlijk kunt zonnen, chillen, zwemmen, uitwaaien, relaxen, wandelen, launchen, pootje baden, borrelen, mensen kijken, dagdromen, kuilen graven, volleyballen, schelpen zoeken en lekker eten.

 

Strand Scheveningen vanaf de pier

 

Jawel: ook voor een heerlijk dagje strand ben je van harte welkom in Den Haag. ’s Zomers is er hier wekelijks ook een grote vuurwerkshow; absoluut een leuke afsluiter van een lekker dagje uit.


Bekijk: 6 Stranden in Nederland die je gezien moet hebben

 

De Pier van Scheveningen

Als je toch op het strand bent, vind je tegenover het Kurhaus en midden in de zee, de Pier van Scheveningen. Enkele jaren geleden is de pier net aan van de ondergang gered en inmiddels weer opgeknapt en opgebloeid tot een leuke “must see” met verschillende eet- en drinkgelegenheden.

 

De Pier van Scheveningen in het donker

 

Maar dat is nog niet alles! De echte “die hards” kunnen zich helemaal uitleven in het Reuzenrad en – ai, dat is wel hoog- de Bungee Jump.

 

Visafslag Scheveningen

Nu we toch al in de buurt zijn: in de haven van Scheveningen kun je ’s avonds bij ondergaande zon de vissersboten bij de visafslag één voor één langzaamaan zien binnenkomen. Bij de visafslag vind je ook talloze restaurantjes, waar de vis zó van de boot op je bord terecht komt… Als je van vis houd, zoek hier dan absoluut eens een restaurantje uit. Echt waar: verser kan het niet.

 

Dagje uit Den Haag Visafslag Scheveningen

 

Zeevissen

Alhoewel… Je zou je vis natuurlijk ook zelf nog kunnen gaan vangen. Vanuit de haven van Scheveningen worden dagelijks verschillende sport- en zeevistrips georganiseerd, waarbij je dus zelfs ook met echte vissersboten mee kunt gaan. Zo kun je bijvoorbeeld Makreelvissen, Ankervissen en Wrakvissen en de materialen die je daarvoor nodig hebt, kun je gewoon ter plekke huren.

 

Winkelen

Den Haag heeft een groot uitgebreid centrum, met een keur aan winkeltjes en restaurantjes waar je even bij kunt komen. De bekendste winkelstraten van Den Haag zijn de Grote Marktstraat, de Spuistraat, de Haagse Passage, het Noordeinde, de Lange Poten en Korte Poten en de Venestraat. Hier kun je nog echt ouderwets “shoppen zonder stoppen”.

 

Dagje uit Den Haag shoppen

 

De Haagse Markt

En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Den Haag ook nog eens de grootse openlucht Markt van Europa, waar je van alles kunt vinden. Van uitgekiende koopjes tot verre kruiden en specerijen, de Haagse Markt heeft het allemaal.

 

De Haagse marktDagelijks verse groente en fruit

 

Avondje uit

Na het sluiten van de winkels is het in Den Haag nog lang niet klaar! In het centrum en op de boulevard bevinden zich talloze gevarieerde kroegjes, barretjes, restaurantjes, caféetjes en clubs waar je heerlijk kunt eten, napraten, muziek kunt luisteren of dansen.

 

Film en Theater

Liefhebbers van kleinkunst en toneel kunnen hun hart ophalen in één van de meer dan tien theaters met een verschillend aanbod aan voorstellingen. Cabaret, musicals, voordrachten en toneelstukken; in Den Haag vind je het allemaal.

 

Pathé Scheveningen

 

Voor filmliefhebbers is er volop plek in de megabioscoop van Pathé; recht tegenover het Kurhaus. In één van de grote zalen, met lekker comfortabele stoelen, draait er altijd wel een goede film.

 

En oh… over het Kurhaus gesproken: een overnachting in het Kurhaus als afsluiter van een dagje Den Haag, is eigenlijk een uitje op zich en dus zeker aan te raden!

 

Dus of je nu houdt van cultuur, historie, wandelen, winkelen, sporten, eten, dansen, films of muziek…. Den Haag heeft het allemaal.

 
Reacties op "23 Tips voor een dagje uit in Den Haag"

full spectrum cbd gummies schreef:

14-07-2024

I've been using CBD gummies in search or a year for the nonce, and I can't feel how much they've improved my spark of life! The flavors are motionless delicious, making it a pleasing renounce of my day after day routine. My anxiety and stress levels contain significantly decreased, and my catch distinction has improved tremendously. I wake up sensibility more refreshed and energetic. Be that as it may, I've noticed a tittle of drowsiness during the lifetime, and I fancy the effects lasted a particle longer. Despite these one-horse issues, I much advocate these CBD gummies representing anyone looking to boost their well-being normally!

Wilma Hubers schreef:

23-05-2023

Goedendag
Wij 4 ouderen die geen grote afstanden meer kunnen wandelen ( maximaal 4 km) en eentje die rolstoel nodig heeft, willen toch n dagje Den Haag buiten beleven. Niet naar Madurodam. Wat raad u ons aan.

Angelique schreef:

09-08-2022

Ik zie vaak reacties voorbijkomen, Leuk voor kinderen, graag wil ik ook iets leuks. maar dan zonder kinderen. Is dat misschien ook mogelijk???
Graag een serieuze reactie.
Is bv Madurodam ook leuk voor wat oudere zonder kinderen???

Sofia Boesen schreef:

04-01-2020

Onze uitagenda staat altijd vol met leuke activiteiten die je op een specifieke datum kunt doen. Kinderworkshops, kindervoorstellingen, kindertheater en meer. De leukste tips voor kinderen in Den Haag vind je in dit actuele overzicht! Beleef de wonderlijke wereld van beren, wolven, zeeotters en bultruggen bij het Omniversum! Lees meer

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.