Dagje Volendam en Marken: 15 tips en korting

Hoewel het je misschien niet altijd opvalt, kent Nederland prachtige plekken. Ga eens de toerist uithangen in eigen land en breng een bezoek aan Volendam en Marken. Volendam is een van de mooiste dorpjes in Nederland, heeft een rijke geschiedenis en staat vol met monumenten. Dagelijks komen er honderden mensen het vissersdorpje bekijken. Er zijn dan ook genoeg leuke musea, bezienswaardigheden en andere uitjes in Volendam en Marken te bezoeken. Om je te helpen bij je bezoek aan de dorpjes, hebben we een overzicht gemaakt van uitjes in Volendam en Marken.



Leuke activiteiten voor een dagje Volendam

In Volendam is genoeg te doen. Misschien zelfs zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn musea, je kan overal rondleidingen volgen door het dorp en langs de Dijk staan genoeg viskraampjes en souvenirwinkels. Speciaal voor jou hebben we daarom een selectie gemaakt van de leukste uitjes die je niet mag missen in Volendam



Een spannende manier om het dorp te ontdekken

Om Volendam te verkennen op een originele manier, kan je meedoen met de Escape Tour. De Escape-tour is een soort escaperoom, maar dan door de stad. Tijdens de tour moet je opdrachten voltooien, raadsels oplossen en aanwijzingen ontcijferen en dat allemaal terwijl je langs de leukste plekjes van het dorp komt. Voor mensen die normale rondleidingen maar saai vinden, is dit een geweldig concept. 


Wil je een andere stad ontdekken? Escape Tours organiseerd ook tochten door andere steden of dorpen in Nederland. 


Voor Escape Tours in andere plaatsen bekijk ook: 



Breng een bezoek aan het Volendams Museum

Volendam kent een rijke geschiedenis. In het Volendams museum kan je hier alles over leren. Het museum toont het dorp tussen 1850 en 1950. Van klederdracht tot religie tot visserij. Er zijn wisselende tentoonstellingen maar ook vaste bezienswaardigheden. Voor mensen die wat dieper in de achtergrond van de Volendamse tradities willen duiken, is dit zeker een aanrader!


Voor musea in de buurt van Volendam bekijk ook:



Doe mee met een kaasproeverij

Ga voor een echte Hollandse dag eens langs bij de Cheese Factory. Het is in de eerste plaats een kaaswinkel waar je allerlei soorten kaas uit de streek kan kopen met als belangrijkste product natuurlijk de oerhollandse Gouda kaas. Maar deze winkel heeft ook een klein museum. Je leert alles over kaas en hoe het gemaakt wordt en kan zelfs meedoen met een proeverij. Dat valt erg in de smaak bij kinderen! 



Een kijkje in het verleden met de VR-Experience

Bij Experience Volendam kun je nu echt zien hoe Volendam er uit zag in het jaar 1916. Met een virtual reality bril kijk je in 360 graden rond in het kleine vissersdorpje dat Volendam aan het begin van de vorige eeuw was. Moderne technologie wordt gecombineerd met de oude geschiedenis van het dorp. Leuk voor jong en oud. 


Bekijk ook Experience Volendam om te ontdekken wat je hier nog meer kan doen



Niet te vergeten: een foto in klederdracht

Een foto van je hele familie of vriendengroep in echte klederdracht is DE souvenir van Volendam. Bij Experience Volendam is ook een fotostudio waar je in handgemaakte Volendamse klederdracht een professionele foto kan laten maken. Maar bij de haven zijn natuurlijk nog veel meer plekken waar je een foto kan laten maken. Bekijk de lijst hieronder voor fotostudio's in Volendam.


Bekijk ook:



Neem een duik in Zwembad de Waterdam

Genoeg van alle toeristische activiteiten? Neem dan een frisse duik in zwembad de Waterdam. Ze hebben een binnen- en buitenbad zodat je hier tijdens elk weerstype terecht kan. Ideaal om met de kinderen heen te gaan.



Eten en drinken

Naast alle wandelingen en museumbezoeken moet je natuurlijk niet vergeten om even te stoppen om te eten. En waar kan je dat beter doen dan op de pier van Volendam? Zeker als het zonnetje schijnt zit je heerlijk op het terras van een van de Volendamse restaurantjes met een prachtig uitzicht op het Markermeer. Wij hebben hier een aantal tips voor eten en drinken in Volendam. 


Bekijk ook:



Genieten van een heerlijke wafel

Een stroopwafel is een perfecte snack voor een Hollands dagje uit. Ga daarom eens langs bij Woltjes Stroopwafel Backerij waar je kan genieten van een lekkere stroopwafel, chocolade, speculaas of ijs. Ook kan je demonstraties en proeverijen bijwonen waar je kan zien hoe de wafels worden gebakken. En de bakkerij heeft een klein museum waar tentoongesteld wordt hoe de bevolking van Volendam honderd jaar geleden leefde.



De beroemde Volendamse gerookte paling

Volendam staat bekent om zijn gerookte Paling. Er zijn genoeg kraampjes en restaurants in het dorp waar je van een visje kan genieten.  Een tip van ons is Paviljoen Smit Bokkum dat zowel een viskraam als een restaurant heeft waar je rustig kunt gaan zitten. Wat deze plek extra bijzonder maakt is dat je hier ook het Palingsound Museum kan bezoeken. Het museum behandeld de popmuziek uit Volendam van de afgelopen honderd jaar, van the Cats, tot BZN tot Nick en Simon.



Dineren

Avondeten doe je misschien graag in een restaurant. Het is een perfecte afsluiting van een dagje uit en zo kunnen de kinderen na een lange dag sight-seeing rustig in de auto naar huis in slaap vallen.


Bekijk ook



Marken

Het is een veel gemaakte keuze om een dagje Volendam te combineren met een bezoek aan het eiland Marken: een dorp gelegen op een schiereiland in het Markermeer. Vanaf de Pier in Volendam zie je het eiland al liggen. Met een boottocht van 30 minuten in de Marken Express ben je al in het dorp aangekomen. Hieronder hebben we wat tips verzameld voor een dagje uit op Marken



Stap aan boord van de Markenexpress

Dit is het perfect vervoer om op het schiereiland in het Markermeer te komen. De Marken express vaart met unieke authentieke schepen waarop je prachtig uitzicht hebt over het water. De boot brengt je van Volendam naar Marken en weer terug. En als je wilt, kan je ook je fiets meenemen op de boot. 


Bekijk ook Marken express



Bezienswaardigheden in Marken

Marken telt maar liefst 140 pandjes die op de lijst van Rijksmonumenten staan. Het is dus zeker de moeite waard om een wandel- of fietstochtje door de straten en de haven van Marken te maken. 

Bij de Volendam Marken Express kan je  E-bikes huren en je kan er wandelroutes vinden van Volendam en Marken. 


Bekijk ook:



Neem een kijkje in het Marker Museum

Ook Marken heeft een museum over zijn eigen geschiedenis. De collectie bestaat uit gebruiksvoorwerpen, volkskunst, keramiek en kunst uit de geschiedenis van Marken. Maar het gebouw zelf is het al waard om te bezoeken. Het is een van de Rijksmonumenten van Nederland.


Krijg je niet genoeg van musea? Bekijk ook:



Zie hoe klompen vroeger gemaakt werden

Een ander leuk museum om op Marken te bezoeken is de Klompenmakerij. Hier leer je alles over de geschiedenis van de klomp en kan je zien hoe klompen worden gemaakt. Trots zijn ze op de authentieke stoommachine waarmee ze nog steeds demonstraties geven. Dit is de enige klompenmakerij ter wereld waar deze machine nog in gebruik is.  



De Vuurtoren van Marken

Een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen is de beroemde vuurtoren van Marken, ook wel het Paard van Marken genoemd. De toren is in 1839 gebouwd uit en kijkt sindsdien uit over het Markermeer. De vuurtoren is nog bewoond, maar je kan er wel prachtige foto's van maken. Als je dan toch in Marken bent moet je hier echt even langs gaan.



Fiets verhuur

Volendam verkennen doe je liever misschien niet te voet. Immers, als je het hele dorp wilt zien, zal je dit erg veel tijd kosten. Vanaf de E-chopper kan je alle bezienswaardigheden zien. Dit kan geregeld worden bij Rent en event. Je kan hier een elektrische scooter, e-bike of fiets huren


Ook vanaf de marken-express kan je e-bikes huren. Je kan ze zelfs meenemen op de boot zodat je zowel in Volendam als in Marken kan fietsen. 


E-bikes huren in omgeving Volendam? Bekijk ook:



Overnachten

Zoals je ziet is er zo veel te doen in Volendam, dat je nooit alles in een dag kan hebben gezien. Daarom hebben we een aantal aanraders voor je waar je kan overnachten in de buurt van Volendam. Deze plekken zijn perfect voor een weekje of weekendje weg in eigen land.

 

Marinapark Volendam

Direct naast het dorp ligt Marinapark Volendam. Dit is een park met luxe vakantiewoningen met zicht op het IJsselmeer. Met een busreis zit je binnen een 20 minuten het centrum van Volendam. Perfect voor een paar dagen weg in Noord Holland! 



Hotel spaander en schilderijencollectie

Hotel Spaander staat bekent om zijn prachtige kunstcollectie. Het Hotel is al erg oud, maar nog steeds in gebruik. De kamers zijn in Volendamse stijl ingericht en het ligt midden in het centrum. Ook kan je hier genieten van een drankje op het terras of dineren in het restaurant. Tijdens je bezoek geniet je van de prachtige kunst die in het hotel te vinden is. 



Andere Vakantieparken

Wat verder van Volendam maar wel aan het Markermeer liggen nog een aantal vakantieparken die het zeker waard zijn om te overwegen zoals Vakantiepark Westerkogge en Park Wjidenes. Als je op zoek bent naar wat meer rust zijn deze parken perfect voor jou en je gezin. 


Wil je meer van de buurt verkennen? Bekijk ook deze vakantieparken in de buurt van Volendam:



Kortingen

Behalve klompen, kaas en klederdracht hoort bij de Nederlandse cultuur natuurlijk ook: nooit teveel willen betalen. Daarom hebben we voor jou alle kortingen van Volendam en Marken bij elkaar gezet.


Bekijk ook:


Bekijk wat Volendam nog meer te bieden heeft:


Beviel het bezoek? Ga dan is op stedentrip naar andere steden in Nederland. Bekijk ook: 






Reacties op "Dagje Volendam en Marken: 15 tips en korting"

patrick schreef:

03-11-2022

na een weekendje in de achter hoek te zijn geweest zakten we af voor een dagje Volendam het was echt een plezierige dag voor de hele familie, zowel de foto's in klederdracht als het museum en ook de gerookte paling viel in ieders smaak. Hotel spaander was ook de moeite je raakte er niet op uitgekeken ,echt een hele dag genoten

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.